Степен на сериозност:  
  (90/100)

Вирусът Dridex. Как да премахнем? (Ръководство за деинсталиране)

Възраждането на Dridex – защо този вирус е опасен?

Активният през последните две години вирус Dridex направи нов ход. Кибер заплахата стана печално известна през 2014, когато хиляди на брой корпоративни потребители по цял свят докладваха за открадни пароли на банкови сметки. В резултат на това те преживяха големи финансови загуби.

Поради сложната и фина структура, както и заради методите на разпространение, малуерът успя да създаде пълен хаос в IT средите. Неговите техники му помогнаха да заеме подобаващо място сред останалите агресивни заплахи и да остане непреодолим. Малуерът доскоро имаше за цел Северна Америка и Западна Европа, но сега настъпва и на Изток.

Прибалтийските републики са следващата цел на този зловреден софтуер. Много вероятно е негова жертва да станат и обикновените потребители. Затова, ако “имате късмета” да се сблъскате с вируса, трябва незабавно да го премахнете. Защитното приложение Reimage ще ви помогне да ускорите процеса. Започнете с премахването на Dridex веднага, тъй като вирусът вече може да е започнал да изпраща важна информация към хакерите. 

Известна още като Worm.Win32.Cridex или Cridex, тази заплаха може да краде данни за вход и пароли, като прави няколко основни промени в браузъра. Тъй като тя има характеристиките както на Троянски кон, така и на червей, в миналото успяваше да се скрие от защитните програми.  

По отношение на свойствата и на червей, може да зарази системата посредством линк намиращ се в домейн за споделяне на файлове. След като заплахата се настани удобно в компютъра се активират свойствата и на Троянски кон. Вероятно малуерът бърника в настройките на браузъра ви, като ви пренасочва към фалшива версия на вашата банка вместо към оригиналната уеб страница.

В резултат на това може да проследи и запише всичките ви пароли и да шпионира дейността ви като прави тайни скрийншотове на екрана на компютъра ви. Освен това, след като вирусът поеме контрол над устройството ви, започват да се наблюдават чести системни грешки и съобщения да рестартирате системата.

Когато нужната информация бъде събрана, тя се пренасочва към тайните сървъри на хакерите. В резултата на това жертвите се сблъскват с финансови загуби само за няколко часа. 

 Dridex virus

Техники на работа и на разпространение на малуера

Заслужава си да споменем и начините на работа и разпространение, защото те помагат на зловредния софтуер да бъде активен толкова продължително време. Първите признаци на банковия троянски кон Dridex са забелязани през 2014.

Благодарение на ботнет (мрежа от устройства и машини, която управлява разпространението на малуера), зловредният софтуер е проникнал успешно в хиляди компютри. Обикновените потребители може и да не са запознати с тази инфекция, тъй като нейна цел са предимно банки и финансови институции. Нейният успех се дължи още и в разпространението на заплахата чрез вградени в спам съобщения макроси.

За да може жертвата да активира заплахата, хакерите озаглавяват имейлите като фактура или финансов отчет. Ако целевата операционна система активира макросите автоматично, малуерът се залавя да извърши своите злодеяния. 

След проникването си, малуерът създава истински хаос: той “отваря” задни врати, за да инсталира тайно други зловредни файлове. Освен това, зловредният софтуер е обединил сили с доста на брой създатели на рансъмуер. Наблюдава се, че вируси като Bart също улесняват разпространението на Dridex, както и на Locky рансъмуера.

Надеждната кибер сигурност е особено важна в борбата с тези виртуални инфекции. Освен изтеглянето и актуализирането на приложения за компютърна защита, може да намалите опасността от похищение на Dridex като избягвате да посещавате домейни за споделяне на файлове от типа P2P и проверявате самоличността на подателя преди да прегледате съдържанието на спам съобщението.

Стъпки за премахване наDridex

Троянските коне и компютърните червеи със сигурност са едни от най-разрушителните и обезсърчаващи вируси. За да премахнете напълно вируса Dridex, актуализирайте антивирусната си програма и инсталирайте допълнително приложение за сигурност като Reimage.

Този антишионски софтуер е специално създаден да се бори с малуер като този Троянски кон. Освен това, ще ви помогне да спрете други екземпляри от тази категория, както и рансъмуерни атаки.

Ръчното премахване на Dridex не е препоръчително, тъй като откриването на изпълнимите файлове може да се окаже безрезултатно. Вашата предпазливост също има много важна роля за повишаването на кибер сигурността ви.   

Възможно е да сме свързани с продукт, който препоръчваме на този сайт. Пълно оповестяване в нашето „Споразумение за ползване“ Чрез свалянето на всякакъв предоставен софтуер против спайуер за премахването на Вирусът Dridex, Вие се съгласявате с нашата декларация за поверителност и споразумение за ползване.
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с OS X
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не успеете да премахнете дадена инфекция с Reimage, изпратете запитване на екипа ни по поддръжка и дайте подробна информация за проблема.
Reimage е препоръчан за изтриването на Вирусът Dridex. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.
Повече информация за тази програма можете да намерите в Reimage отзив.
Медийни споменавания за Reimage
Допълнителен софтуер
Malwarebytes
Допълнителен софтуер
Malwarebytes

За автора

Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици