Премахни .enc вирус (Инструкции за премахване на вирус)

Упътване за премахване на .enc вируси

Какво е Вирусът с файлово окончание .enc?

Вирусът с файлово окончание .ENC – какво е и как може да афектира системата Ви?

Като става дума за вируса с файлово окончание .enc се има предвид вирус от рансъмуерен тип. Изглежда авторите на рансъмуер обичат да използват това окончание, за да маркират криптираните файлове и в момента има поне четири рансъмуерни варианта, които слагат това окончание към криптираните файлове.

 • Trojan.Encoder.6491
 • Crypt0L0cker,
 • TorrentLocker,
 • Cryptohasyou.

Последната версия на рансъмуерния вирус .enc е Trojan.Encoder.6491 или рансъмуерният вирус Go. Този вирус е написан на програмния език Go и по това се различава от останалите рансъмуерни вируси, които обикновено са писани на програмните езици C++ или C. Малуерът .enc криптира файлове, използвайки сложен криптиращ шифър и прави файловете безполезни. Никой не иска да загуби ценните си данни, спомени и седмици работа за по-малко от час и рансъмуерният вирус бързо опитва да се възползва от подобна ситуация. Той иска плащането на откуп в замяна на декриптиращ ключ. В противен случай всички файлове ще бъдат изгубени завинаги. За нещастие в повечето случаи не е възможно да възстановите файловете си, без да платите откупа, разбира се ако нямате бекъп. Препоръчително е да премахнете вируса .enc с анти-малуерен софтуер, за да се уверите, че няма да повреди повече от файловете Ви. Препоръчваме използването на FortectIntego, но се чувствайте свободни да използвате какъвто искате софтуер. Просто се уверете, че е ндежден и може да извърши премахването на .enc безопасно!

Версии на малуера с файлово окончание .enc

Рансъмуерният вирус Trojan.Encoder.6491

Троянецът Trojan.Encoder.6491 е опасен малуер, написан на програмния език на Google – Go. Използва AES криптиране, за да повреди файловете на жертвата и да ги направи безполезни. След като криптира файл, той приставя окончанието .enc към него. След като криптира всички файлове Trojan.Encoder.6491 показва бележка за откуп, която изисква плащането на 25 долара в биткойни. Предоставя и имейл за жертвите, които искат да зададат въпроси – [email protected]. Този вирус изглежда може да се декриптира, въпреки че все още не са пуснати инструменти за тази цел. Вярваме, че скоро трябва да се появи такъв.

Рансъмуерният вирус Crypt0l0cker

Рансъмуерът Crypt0l0cker е копие на оригиналния вирус Cryptolocker. Защо този вирус се казва така не е известно, но най-вероятно създателите му се възхищават на техниките на CryptoLocker или просто искат да използват името на известния вирус, за да объркват и плашат жертвите. Crypt0l0cker предоставя информация за атаката в DECRYPT_INSTRUCTIONS.html или .txt и изисква заплащането на 2.2 биткойна. Няма как да се декриптира Crypt0l0cker, затова препоръчваме да го премахнете незабавно, като използвате анти-малуерен софтуер.

Рансъмуерният вирус TorrentLocker

Единствената версия на .enc, която може да се декриптира. Този вирус криптира файлове и изисква закупуването на софтуер за декриптиране за 550 долара. Въпреки това жертвите не бив да плащат. Бележката за откуп се казва DECRYPT_INSTRUCTIONS.html и съдържа информация за това как да достъпите сайта за разплащане и да платите откупа на кибер престъпниците. За нещастие ако файловете Ви имат .enc окончание, има малък шанс да сте атакувани от рансъмуера Torrentlocker, защото веднага щом беше пуснат декриптационния ключ, разработчиците на вируса го обновиха и започнаха разпространението на новата версия – вируса Crypt0l0cker.

Рансъмуерният вирус .Cryptohasyou

Вирусът Cryptohasyou е рансъмуерна заплаха, която използва AES и RSA алгоритми, за да криптира файловете. След като инфектира системата криптира файловете и оставя бележка за откуп с името YOUR_FILES_ARE_LOCKED.txt. Бележката обяснява, че жертвата трябва да се свърже с авторите на рансъмуера чрез [email protected] и да плати за декриптиращия софтуер, който може предполагаемо да поправи криптираните файлове. Този рансъмуер изисква 300 долара. За нещастие няма инструменти, които могат да декриптират .enc файловете, криптирани от вируса Cryptohasyou.

Как се разпространява този рансъмуер?

Рансъмуерните вируси се разпространяват чрез различни измамни техники. Има някои, които са по-ефективни от други и независимо колко компютърните експерти се опитват да запознаят хората с тези техники, те все още са успешни. Сега ще дискутираме основните техники за разпространение на рансъмуер:

 1. Зловредни имейл съобщения. Престъпниците изпращат масови имейли, пълни със зловредни приставки или линкове в съобщението. Подобни писма са много опасни, защото обикновено съдържат съкратен зловреден линк, който не изглежда опасен на пръв поглед. Подобен линкове могат да са добре прикрити дори зад бутона „Премахни абонамента“! Могат да Ви пренасочат към зловредни сайтове. Дори по-лесно е да се инфектирате, като отворите приставка, пратена от непознат. Моля, не правете това!
 2. Експлоит китове. Може да бъдете пренасочени към сайт, съдържащ експлоит кит, който ще сканира компютъра Ви за софтуерни слаби места и ще ги използва, за да инфектира системата с малуер. Затова препоръчваме да изтриете съмнителни приложения и да обновите всичките си програми до последната им версия.
 3. Зловредни реклами. Моля, не се подлъгвайте от зловредни реклами, които могат да дойдат от измамни мрежи за реклами. Обикновено подобна реклама рекламира софтуерен ъпдейт, който всъщност носи малуера. Те могат автоматично да Ви пренасочват към опасни сайтове.

Как да премахнете вируса с окончание .enc?

Всички вирусни версии на .enc могат да се деинсталират с анти-малуерен софтуер, но трябва да използвате надежден такъв. Не се подлъгвайте от евтини и безполезни анти-малуерни инструменти, които обещават защита, но трудно могат да направят нещо. Силно препоръчваме да разчитате на силен анти-малуер като FortectIntego или SpyHunter 5Combo Cleaner и да му позволите да премахне вируса .enc от системата автоматично. В някои случаи вируси, които изискват откуп, опитват да блокират антивирусните програми, така че в подобен случай следвайте тези упътвания за премахването на .enc:

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на .enc вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете .enc, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с .enc. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на .enc е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете .enc от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако сте жертва ня някой от тези вирус, дори не мислете за плащане н откуп. Този вирус вече ви е отнел файловете. Сега иска да Ви отнеме и парите. Не позволявайте на кибер престъпниците да победят! Ако данните Ви са били засегнати, възстановете ги с бекъп или използвайте предоставените инструкции.

Ако файловете ви са криптирани от .enc, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Използвайте Data Recovery Pro

Има различни инструменти за възстановяване на данни, но препоръчваме Data Recovery Pro. Този инструмент може да поправи редица инфектирани, повредени или криптирани файлове, затова смятаме, че си струва да опитате.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса .enc;
 • Възстановете ги.

Използвайте Volume Shadow Copies

Понякога рансъмуерните вируси забравят или неуспешно опитват да изтрият Volume Shadow Copies и ако те останат на системата, жертвата може да ги използва, за да възстанови файловете си. Следвайте тези инструкции и позволете на ShadowExplorer да намери тези копия за Вас:

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от .enc и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици