Премахни Bitcoin вирус (Инструкции за премахване) - юли 2016 актуализация

Упътване за премахване на Bitcoin вируси

Какво е Вирусът Bitcoin?

Най-важните факти за вируса Bitcoin

Bitcoin virus

Вирусът Bitcoin (може също да го срещнете като BitcoinMiner или Bitcoin Mining) е злонамерен троянски кон, който има функция да прониква в компютъра и да го кара да извършва сложни действия. В замяна на това, вирусът генерира биткойни за своя създател.

За тези от вас, които все още не са запознати с термина, ще кажем, че Биткойна е виртуална валута, която вече е достигнала степен на обращение от повече от 13 милиона. Може да купите 1 биткойн за 426 долара като се очаква тази цена скоро да достигне хиляда. Не е изненадващо, че дори някои от най-популярните компании са възприели тази валута.

И все пак тази валута не е създадена от централна парична агенция, а с помощта на компютри, които изпълняват интензивни процесорни и криптографски изчисления, така че никак не е учудващо, че интернет измамниците са започнали да използват вируси за незаконно генериране на биткойни. Някои от най-известните сред тях са CPU Miner и Vnlgp Miner.

За съжаление, едва ли бихте забелязали, че компютърът ви е заразен с Биткойн вирус. Според специалистите, този зловреден софтуер се опитва да се скрие, като работи само когато потребителят не използва компютъра си. И все пак, може да откриете вируса Bitcoin като наблюдавате скоростта на компютъра си. Известно е, че използването на процесора на компютъра значително нараства, когато вирусът е проникнал, затова не пренебрегвайте евентуална промяна. Сканирайте компютъра си със FortectIntego или Malwarebytes за да проверите системата си и да премахнете вируса от компютъра си.

Bitcoin virus

Рансъмуерът Bitcoin: ново поколение Bitcoin вирус

Рансъмуер вирусът Bitcoin е специфична версия на вируса Bitcoin, която може да проникне в компютъра без позволението на потребителя и след това да криптира всичките му файлове. Тази заплаха е била забелязана след като е криптирала цялата мрежа на медицински център в САЩ.

Също така, тази заплаха може да атакува и обикновени потребители, като ги оставя без файловете им. След като приключи с криптирането на файловете на жертвата, рансъмуер вируса Bitcoin показва предупредително съобщение, в което иска от потребителя да плати откуп в размер на 1,5 Биткойна. Не плащайте откупа, защото накрая може да останете с празни ръце .

Имайте предвид, че си имате работа с измамници, които могат да ви приберат парите и да ви оставят без специалния код, който е необходим за декриптиране на файловете ви. В този случай, трябва да премахнете рансъмуер вируса Bitcoin от компютъра си със FortectIntego и да се опитате да декриптирате файловете си с някои от следните инструменти: Photorec и R-studio.

Как мога да се заразя с вируса Bitcoin?

Според специалистите по компютърна сигурност вирусът Bitcoin се разпространява най-вече чрез мрежата на Skype, но може да бъде забелязан и в други социални мрежи, така че бъдете много внимателни. Обикновено, вирусът разчита на спам съобщения, които гласят следното „това е любимата ми твоя снимка“ или нещо подобно и съдържат зловреден файл.

Разбира се, вирусът трябва да убеди жертвите си да изтеглят файла на компютрите си. Ако искате да се предпазите от вируса Bitcoin, избягвайте подобни съобщения. След като жертвата свали „снимката“, тя не само пуска злонамерените файлове в компютъра си, но позволява и компютъръът да бъде свързан към командния контролен сървър. След като вече е в компютъра и се е активирал, вирусът Bitcoin превръща заразената машина в генератор за биткойни.

Освен това,може да бъде създаден така че да краде банкова информация, записи на клавишни комбинации или да изтегля още зловреден софтуер на компютъра-жертва. Затова трябва да премахнете вируса Bitcoin колкото се може по-скоро след попадането му в компютъра ви.

Как мога да премахна вируса Bitcoin?

Ако имате подозрения, че компютърът ви е заразен с вируса Bitcoin, добре е да го сканирате с актуализиран антишпионски софтуер като например FortectIntego или Malwarebytes. Проверете системата незабавно след като сте забелязали промени в скоростта на работа на компютъра, защото това е единственият начин да се отървете от тази заплаха без допълнителни проблеми.

Може да се очаква появата и на други вируси и загуба на чувствителна информация, докато вируса Bitcoin се намира в компютъра ви. Тези програми, също така могат да ви помогнат за премахването на рансъмуер вируса Bitcoin от системата ви. Обаче, понякога вируси от категорията на рансъмуер вирусите могат да блокират антивирусния ви софтуер, за да не позволяват премахването си.

Ако си имате работа с подобен проблем в момента, следвайте инструкциите в даденото по-долу ръководство:

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Bitcoin вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Bitcoin, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Bitcoin. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Bitcoin е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Bitcoin и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици