Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни CryptoFortress вирус (Подобрени инструкции) - Jan 2021 актуализация

от Jake Doevan - -   CryptoFortress | Тип: Рансъмуер

Същността на рансъмуерния вирус CryptoFortress

Вирусът CryptoFortress е криптиращ малуер, който атакува компютърни системи и криптира личните файлове на потребителите от март 2015. Изследователи са установили, че малуерът е обновена версия на рансъмуера TorrentLocker , защото използва сорс кода за бележките за откуп и други уеб страници от Torrent Locker. Също така е наричан и рансъмуер от ново поколение , тъй като може да блокира и мрежови отдели. Кибер престъпниците разпространяват малуера чрез зловредни спам мейли и инфектирани линкове и след като жертвите кликнат на него, малуерът влиза в системата и започва да търси целеви файлове (.unity3d, .blob, .wma, .avi, .rar, .DayZProfile, .doc, .odb, .asset, .forge, .cas, .map, .mcgame, .rgss3a, .big, .wotreplay, .xxx, .m3u, .png, .jpeg, .txt, .crt, .x3f, .ai, .eps, .pdf, .lvl, .sis, .gdb). Рансъмуерът CryptoFortress използва AES криптиращ алгоритъм и слага окончание или .frtrss, или .ecc към всяка криптирана картинка, документ, аудио или видео файл. Когато криптирането на данни завърши, малуерът предоставя съобщение на жертвите:

Всичките Ви важни файлове (като файлове в мрежава Ви, USB устройства и т.н.): снимки, видеа, документи, са криптирани с вируса CryptoFortress. Единственият начин да си ги върнете е като купите декриптиращия ни софтуер. В противен случай файловете Ви ще бъдат загубени.

Внимание: Премахването на CryptoFortress няма да възвърне достъпа Ви до криптираните файлове.

 

The picture of CryptoFortress ransomwareВирусът CryptoFortress

 

Въпреки това не бива да позволявате на измамниците да Ви изнудват. От друга страна те казват истината – премахването на CryptoFortress няма да върне файловете Ви. Хакерите обаче лъжат за възстановяването на файловете Ви, защото има и други начини да възвърнете достъпа до файловете си. Въпреки това в бележката за откуп хакерите включват линк към официалния сайт и подканват потребителите да прехвърлят дадена сума на конкретен адрес и след това да прехвърлят ID на транзакцията, за да валидират плащането. Разработчиците на CryptoFortress изискват 1 биткойн (около 300 долара), но преди прехвърлянето на парите жертвите могат да декриптират два файла до 500 Kb безплатно. Разбира се може да се паникьосате и да платите откупа. Обаче не се изненадвайте, когато загубите не само данните си, но и парите от сметката си. За да предотвратите това, уверете се, че сте премахнети вируса CryptoFortress от системата си възможно най-скоро, използвайки ReimageIntego или SpyHunter 5Combo Cleaner. След това можете да опитате да възстановите файловете си от бекъп или да използвате допълнителни методи за възстановяване на данни.

Как този рансъмуер може да попадне в системата ми?

Малуерът CryptoFortress може да влезе в системата Ви подобно на друг рансъмуер , като например TeslaCrypt, CryptoDefense, SynoLocker, и много други. Обикновено вирусът се разпространява чрез спам имейли, фалшиви предупреждения за ъпдейти и подобни начини. Между другото P2P мрежи също могат да бъдат свързани с разпространението на вируса. За да защитите компютъра си от инфекция силно препоръчваме да инсталиране надежден анти-спайуер и да го обновявате редовно. Освен това трябва да стоите настрана от съмнителни приставки и линкове. Преди да ги птворите трябва да проверите изпращача и информацията към съобщението. Винаги трябва да проверявате за правописни грешки, за да се предпазите от зловредни имейли. Накрая трябва да се уверите, че важните Ви данни са на сигурно място, например на външен диск или USB памет.

Упътвания за премахване на CryptoFortress

Рансъмуерните вируси са едни от най-опасните и сложни компютърни инфекции, така че премахването им не е толкова лесно. За премахването на CryptoFortress трябва да използвате професионална анти-малуерна програма, като например ReimageIntego или SpyHunter 5Combo Cleaner. Въпреки това ако малуерът не Ви позволи да инсталирате или обновите инструментите си за сигурност, трябва да рестартирате компютъра си в Безопасен режим с Мрежи и да следвате стъпките, предоставени в края на статията. За съжаление не е достатъчно да премахнете вируса CryptoFortress от компютъра си, за да си върнете достъпа до файловете. За тази цел ще Ви трябват други инструменти или бекъп на данни. Опциите за възстановяване на данни са предоставени долу. В бъдеще трябва да мислите за сигурността на личните си данни предварително. Силно препоръчваме да използвате USB външно устройство, CD, DVD или просто да разчитате на онлайн бекъп, като например Google Drive, Dropbox, Flickr и други решения.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на CryptoFortress вируси:

Премахнете CryptoFortress, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете CryptoFortress

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на CryptoFortress.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете CryptoFortress, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с CryptoFortress. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на CryptoFortress е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете CryptoFortress от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Преди да мислите за възстановяване на данни трябва да премахнете вируса CryptoFortress от компютъра си. В противен случай рансъмуерът може да криптира файловете Ви отново. Когато компютърът Ви е чист от вируси можете да свържете външния си диск, в който пазите данните си, и да ги копирате. Ако нямате бекъпи, можете да опитате допълнителните опции, предоставени долу. Имайте предвид, че тези решения може да не възстановят всичките Ви файлове. Въпреки това някои важни такива може да бъдат декриптирани.

Ако файловете ви са криптирани от CryptoFortress, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Въстановете файловете си с  Data Recovery Pro

Data Recovery Pro е професионален инструмент, който Ви позволява да възстановите автоматично случайно изтрити файлове и криптирани такива. Много потребители, които са си имали работа с възстановяване на данни след рансъмуерна атака, твърдят, че този инструмент им е помогнал да възстановят повечето от криптираните файлове.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса CryptoFortress;
 • Възстановете ги.

Възползвайте се от Windows Previous Versions

Този метод позволява връщането към последната запазена версия на криптираните файлове. Въпреки това трябва да знаете, че методът няма да възстанови всичките Ви криптирани от CryptoFortress файлове. Освен това позволява да възстановите само индивидуални файлове. Методът работи само ако е пусната функцията System Restore преди рансъмуерната атака.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Възвръщане на данни чрез ShadowExplorer

Ако вирусът CryptoFortress не е успял да изтрие Shadow Volume Copies, можете да се считате за късметлии. Можете да използвате ShadowExplorer и да възстановите файловете си чрез следните стъпки:

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от CryptoFortress и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-cryptofortress-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за CryptoFortress virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *