Премахни Floxif вирус (Безплатни инструкции) - актуализирано окт. 2017

Упътване за премахване на Floxif вируси

Какво е Вирусът Floxif?

Зловредният софтуер Floxif се крие в CCleaner

Изображение на троянския кон Floxif

Floxif е името на опасен Троянски кон, който е забелязан да се разпространява чрез заразена версия на популярната програма за компютърна оптимизация CCleaner. Зловредният софтуер се разпространява между 15 август и 12 септември 2017 и е заразил повече от 2 милиона потребители. След атаката, вирусът шпионира различни видове информация за устройството на потребителя и я изпраща към отдалечен сървър.

Троянският кон Floxif е инсталиран в основния изпълним файл на програмата – CCleaner.exe. Затова, вирусът попада в системата, ако потребителят изтегли програмите CCleaner (5.33.6162) или CCleaner Cloud (1.07.3191). И все пак вирусът се изпълнява само на 32-битова версия на операционна система Windows.

Специалистите са засекли няколко версии на вируса Floxif. По-голяма част от тях действат по подобен начин. Те могат да откраднат определена информация за жертвата, включително технически данни за целевия компютър, като:

 • име на целевия компютър,
 • списък с инсталирани програми,
 • списък с активни процеси,
 • MAC адреси на първите 3 мрежови адаптера,
 • уникален идентификационен номер на компютъра.

Освен това, така нареченият вирус CCCleaner може да проследява и лична информация за жертвите, като данни за вход или данни за кредитни карти. Въпреки че функционира като кийлогър, той може също да инсталира и други зловредни програми като рансъмуер, веднага що се свърже с отдалечените си сървъри.

Затова няма нужда да казваме, че премахването на Floxif е особено важно за защитата на компютъра ви, данните ви и чувствителната за вас информация. Потребителите, които са инсталирали CCleaner в периода 15 август – 12 септември е препоръчително да актуализират програмата и да сканират устройството с надежден инструмент като FortectIntego. Тези стъпки ще ви помогнат да унищожите Троянския кон.

Изображение на вируса FloxifВирусът Floxif се разпространява с помощта на компрометирана версия на CCleaner.

Дейност на Trojan.PRForm.A

Както по-рано споменахме, троянският кон инжектира зловреден код в оригиналният изпълним файл на CCleaner. По този начин, когато потребителите изтеглят програмата, те инсталират и зловредния софтуер. Когато Floxif CCleaner Trojan се инсталира, той незабавно изтегля файла в следната директория:

C:\Program Files\Common Files\System\symsrv.dll

По-нататък той създава специфичен под-ключ в Регистрите на Windows:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Piriform\Agomo

Също така, вирусът може да направи и други модификации в регистрите, за да изпълни зловредните си задачи и за да се скрие в системата. Освен това Floxif се свързва с приложно-програмния интерфейс на Windows и се опитва да изтрие важни системни файлове:

%Program Files%\Common Files\System\symsrv.dll.dat
%Users%\Administrator\Local\Temp\…\*.tmp

Както сами може да видите, този опасен Троянски кон причинява различни системни промени и представлява заплаха за сигурността на потребителя. Затова потребителите на CCleaner са насърчавани да премахнат Floxif от устройството незабавно.

Разпространението на зловредни програми преминава на ново ниво

Авторите на вируса CCleaner 5.33 са успели да хакнат оригиналния изпълним файл на програмата. По този начин са инжектирали зловреден код в легитимна програма и са успели да заразят около 2.27 милиона потребители, инсталирали компрометираната версия на CCleaner, която е била налична на уеб страницата на разработчиците (Piriform) от 15 август 2017.

Освен това, последната информация от проучванията съобщава, че Floxif е стартирал целеви атаки срещу технологичните гиганти като Microsoft, Samsung, Sony и др. Има данни, че троянският кон е засегнал около 20 компютри, собственост на тези компании.

Сециалисти по компютърна сигурност от Швеция съобщават, че всеки, който е изтеглил програмата,има вероятност да е заразен с вируса Floxif. Затова, потребителите трябва да актуализират софтуера незабавно до най-новата версия. Също се препоръчва и сканирането на системата с професионален антивирусен инструмент, за да се уверите, че в системата ви не са останали никакви зловредни компоненти.

Важни стъпки, които да предприемем след атака на Floxif

За да премахнете Floxif от устройството и да защитите личната си информация от кибер престъпници, трябва да извършите тези три важни задачи:

 1. Обновете CCleaner до версия 5.34 (или по-висока).
 2. Направете пълно системно сканиране с надеждна програма против зловреден софтуер.
 3. Сменете паролите.

Обновяването на CCleaner до последната версия може да се окаже недостатъчно. За да премахнете Floxif, трябва да проверите устройството с професионален софтуер за сигурност като FortectIntego. Тази стъпка е необходима, защото хакерите все още могат да имат достъп до компютъра или да инсталират зловреден софтуер в него. След като стартирате антивирусен или антишпионски инструмент, всички опасни компоненти ще бъдат отстранени.

Когато Floxif бъде премахнат изцяло, добре е да смените паролите си за социални мрежи, имейли, електронно банкиране, както и паролите за други профили. Не е известно каква чувствителна информация хакерите са успели да откраднат. Затова трябва да направите всичко възможно престъпниците да нямат достъп до профилите ви.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Floxif вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Floxif, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Floxif. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Floxif е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Floxif и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици