Степен на сериозност:  
  (80/100)

Вирусът Floxif. Как да премахнем? (Ръководство за деинсталиране)

Зловредният софтуер Floxif се крие в CCleaner

The illustration of Floxif trojan

Floxif е името на опасен Троянски кон, който е забелязан да се разпространява чрез заразена версия на популярната програма за компютърна оптимизация CCleaner. Зловредният софтуер се разпространява между 15 август и 12 септември 2017 и е заразил повече от 2 милиона потребители. След атаката, вирусът шпионира различни видове информация за устройството на потребителя и я изпраща към отдалечен сървър.

Троянският кон Floxif е инсталиран в основния изпълним файл на програмата – CCleaner.exe. Затова, вирусът попада в системата, ако потребителят изтегли програмите CCleaner (5.33.6162) или CCleaner Cloud (1.07.3191). И все пак вирусът се изпълнява само на 32-битова версия на операционна система Windows.

Специалистите са засекли няколко версии на вируса Floxif. По-голяма част от тях действат по подобен начин. Те могат да откраднат определена информация за жертвата, включително технически данни за целевия компютър, като:

  • име на целевия компютър,
  • списък с инсталирани програми,
  • списък с активни процеси,
  • MAC адреси на първите 3 мрежови адаптера,
  • уникален идентификационен номер на компютъра.

Освен това, така нареченият вирус CCCleaner може да проследява и лична информация за жертвите, като данни за вход или данни за кредитни карти. Въпреки че функционира като кийлогър, той може също да инсталира и други зловредни програми като рансъмуер, веднага що се свърже с отдалечените си сървъри.

Затова няма нужда да казваме, че премахването на Floxif е особено важно за защитата на компютъра ви, данните ви и чувствителната за вас информация. Потребителите, които са инсталирали CCleaner в периода 15 август – 12 септември е препоръчително да актуализират програмата и да сканират устройството с надежден инструмент като Reimage. Тези стъпки ще ви помогнат да унищожите Троянския кон.

Дейност на Trojan.PRForm.A

Както по-рано споменахме, троянският кон инжектира зловреден код в оригиналният изпълним файл на CCleaner. По този начин, когато потребителите изтеглят програмата, те инсталират и зловредния софтуер. Когато Floxif CCleaner Trojan се инсталира, той незабавно изтегля файла в следната директория:

C:\Program Files\Common Files\System\symsrv.dll

По-нататък той създава специфичен под-ключ в Регистрите на Windows:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Piriform\Agomo

Също така, вирусът може да направи и други модификации в регистрите, за да изпълни зловредните си задачи и за да се скрие в системата. Освен това Floxif се свързва с приложно-програмния интерфейс на Windows и се опитва да изтрие важни системни файлове:

%Program Files%\Common Files\System\symsrv.dll.dat
%Users%\Administrator\Local\Temp\…\*.tmp

Както сами може да видите, този опасен Троянски кон причинява различни системни промени и представлява заплаха за сигурността на потребителя. Затова потребителите на CCleaner са насърчавани да премахнат Floxif от устройството незабавно.

Разпространението на зловредни програми преминава на ново ниво

Авторите на вируса CCleaner 5.33 са успели да хакнат оригиналния изпълним файл на програмата. По този начин са инжектирали зловреден код в легитимна програма и са успели да заразят около 2.27 милиона потребители, инсталирали компрометираната версия на CCleaner, която е била налична на уеб страницата на разработчиците (Piriform) от 15 август 2017.

Освен това, последната информация от проучванията съобщава, че Floxif е стартирал целеви атаки срещу технологичните гиганти като Microsoft, Samsung, Sony и др. Има данни, че троянският кон е засегнал около 20 компютри, собственост на тези компании.

Сециалисти по компютърна сигурност от Швеция съобщават, че всеки, който е изтеглил програмата,има вероятност да е заразен с вируса Floxif. Затова, потребителите трябва да актуализират софтуера незабавно до най-новата версия. Също се препоръчва и сканирането на системата с професионален антивирусен инструмент, за да се уверите, че в системата ви не са останали никакви зловредни компоненти. 

Важни стъпки, които да предприемем след атака на Floxif 

За да премахнете Floxif от устройството и да защитите личната си информация от кибер престъпници, трябва да извършите тези три важни задачи:

  1. Обновете CCleaner до версия 5.34 (или по-висока).
  2. Направете пълно системно сканиране с надеждна програма против зловреден софтуер.
  3. Сменете паролите.

Обновяването на CCleaner до последната версия може да се окаже недостатъчно. За да премахнете Floxif, трябва да проверите устройството с професионален софтуер за сигурност като Reimage. Тази стъпка е необходима, защото хакерите все още могат да имат достъп до компютъра или да инсталират зловреден софтуер в него. След като стартирате антивирусен или антишпионски инструмент, всички опасни компоненти ще бъдат отстранени.

Когато Floxif бъде премахнат изцяло, добре е да смените паролите си за социални мрежи, имейли, електронно банкиране, както и паролите за други профили. Не е известно каква чувствителна информация хакерите са успели да откраднат. Затова трябва да направите всичко възможно престъпниците да нямат достъп до профилите ви.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, [url=https://virusi.bg/попитайте-ни-въпрос/], задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

За автора

Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions