Степен на сериозност:  
  (90/100)

Премахни Mirai вирус (Подобрено упътване) - Урок

Хакерите започват масивна кибер кампания на Mirai

Преди няколко дни, вирусът Mirai отново попадна под светлината на прожекторите след като прекъсна интернет връзката на потребителите на немска телекомуникационна компания. Зловредният вирус е добре познат на IT специалистите със своите особености да свързва няколко компютъра в една опасна мрежа от заразени машини – ботнет. Тъй като вирусът се появява от време на време на различни места, обикновените интернет потребители не се притесняват от заплашителното му присъствие. И все пак, скорошната масирана атака е предупреждение към цялата виртуална общност. Ако забележите странно поведение на устройството ви, не губете време, а инсталирайте защитно приложение, като ReimageIntego. То ще ви помогне да премахнете вируса Mirai.

Самият малуер се предполага, че произхожда от Япония, тъй като наименованието му означава “бъдеще” на японски. Освен това, за негов автор се смята потребител, носещ псевдонима “Anna-senpai.” Самото наименование произлиза от японската аниме култура. Въпреки че “кинжалите” са насочени към японските хакери, тези атаки най-вероятно са грешка на чуждестранни киберпрестъпници. И все пак и международни измамници са се присъединили към този застрашителен бизнес, тъй като последната версия на Mirai (Linux.Gafgyt.B) се предполага, че идва от Бразилия. Бразилските хакери са основните заподозрени за пускането на банкови Троянски коне. Оригиналната версия на малуера Mirai е насочена предимно към  IoT технологиите и Linux системите. Като използва уязвими IoT устройства, вирусът ги превръща в дистрибуционна вирусна мрежа – ботнет. Мрежата Mirai се използва също и за доставяне на масивни DDoS (distributed-denial-of-services/отказ от услуга) атаки.

Mirai virus should not be underestimated

След като актуализират програмния му код, хакерите използват малуера за деактивиране на Internet връзката на около милион потребители на Deutsche Telecom. Специалистите подозират, че киберпрестъпниците не са планирали да прекъснат връзката, а само да откраднат важна информация от засегнатите устройства. И все пак, тъй като сървърът бил претоварен от сигнали за зловреден софтуер, кампанията не проработила както било очаквано. За щастие, само 5% от всички клиенти са усетили кибер атаката. Рутерите Zyxel се оказали едни от най-уязвимите устройства. Въпреки че изследователите на зловреден софтуер очакват малуера да се укроти в следващите дни, проследени са сигнали за свързани DDoS атаки проследени до Африка. Освен това, произходът на атаките от септември насочени към японските сили на отбраната и Корейските военни кибер системи са също под съмнение. Подобни набези с прекъсване на интернет връзката не са единствени. През последния месец няколко Американски телекомуникационни компании са станали жертва на подобна атака. 

Как се разпространява този зловреден софтуер и има ли начин да го избегнем?

Тъй като малуерът използва уязвимостите в специфичните устройства, ръчното проследяване на ботнет мрежата на Mirai може да се окаже безуспешно. Ако сте на път да си закупите IoT устройство, разгледайте добре ръководството му и вижте коя е компанията производител. След като се сдобиете с устройството, променете паролата, която е зададена по подразбиране, с дълъг код съдържащ знаци, букви и цифри. Също така може да криптирате безжичната (Wi-FI) или кабелната интернет мрежа. Промяната на настройките за сигурност също е полезен метод за превенция. Изключете Telnet логването и използвайте SSH. Проверявайте вашия IoT производител за последни актуализации.

Унищожаване на бот мрежата Mirai

Въпреки че вирусът Mirai атакува предимно IoT устройства, несериозно е да мислим, че потребителите на операционни системи Windows или Mac OS са в безопасност от тази заплаха. Тъй като създателите са решени да изненадат света с невиждани техники на похищение, от основна важност е да се въоръжите с надеждна защита. В случая на споменатите вече операционни системи, може да премахнете Mirai като използвате ReimageIntego или Malwarebytes. Имайте предвид, че тези инструменти трябва да бъдат актуализирани, за да работят както трябва. За да се справите с похищението на Mirai, прекъснете интернет връзката и въведете Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with networking). По-нататък инструкциите ще ви насочат как да го направите. Те ще са също от полза, ако не може да се справите с премахването на Mirai.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Mirai вируси:

Премахнете Mirai, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Mirai

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Mirai.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Mirai, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Mirai. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Mirai е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Mirai и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-mirai-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Mirai virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *