Премахни Poweliks вирус (Инструкции за премахване) - сеп. 2017 актуализация

Упътване за премахване на Poweliks вируси

Какво е Вирусът Poweliks?

Вирусът Poweliks е инфекция без файлове, която е труда за премахване

Вирусът Poweliks

Вирусът Powerliks (известен и като Trojan.Poweliks, Trojan.Poweliks!gm и др.) е опасен троянски кон. За разлика от обичайните вируси, той не създава реален файл в операционната система, за да може да работи. Вместо това, инжектира зловреден код в легитимен процес на Windows, който вече работи и по този начин избягва да бъде открит.

В момента на подготовка на статията, инфекцията може да засяга единствено тези устройства, които работят с операционна система Windows. Но все пак вирусите се обновяват ежедневно, така че няма гаранция, че в близко бъдеще няма да премине и към други операционни системи. Както и при всеки друг троянски кон, силно препоръчваме да избягвате подобни заплахи като Trojan.Powerliks, тъй като могат да бъдат използвани за дълъг списък зловредни дейности.

В повечето случаи вирусът Powerliks се използва за заразяване на компютърната система със съответния зловреден софтуер. Освен това, може да го стартира, да изтегля актуализации и да извършва други опасни действия, които се получават от дистанционен нападател.

Обикновено Powerliks Trojan изпълнява измами с кликвания. Непрекъснато се свързва с различни домейни и зарежда реклами от тях. Зловредният вирус си взаимодейства с тези реклами без знанието на потребителя и по този начин печели пари за своите създатели като използва мощностите и интернет връзката на компютъра на жертвата.

Най-очевидният знак, който показва, че Poweliks вече се крие на компютъра ви, е появата на записите DLLHOST.exe, dllhst3g.exe, dllhost.exe *32, dllhst3g.exe *32 и други подобни в Мениджъра на задачите (Task Manager).

Най-вероятно вече сте забелязали, че зловредният вирус се опитва да прикрие присъствието си като поразява легитимни процеси и ги кара да извършват зловредни дейности. Това позволява на зловредния софтуер да не бъде разкрит и премахнат, дори и при проверка със софтуер за сигурност. И все пак специалистите от DieViren.de твърдят, че ако използвате програма против зловреден софтуер, която е актуализирана, не би трябвало да имате проблеми с премахването на Poweliks.

Освен това, може да забележите, че компютърът ви работи по-бавно от обикновено, програмите отнемат повече време, когато се опитвате да ги стартирате, някои части от легитимни уеб страници са недостъпни и др. Ако подобни проблеми вече ви притесняват, добре е да направите пълно системно сканиране с FortectIntego или друг надежден антишпионски софтуер и да премахнете вируса Poweliks незабавно.

Троянският кон PoweliksВирусът Poweliks е Троянски кон за клик-измами, който освен това се счита и за безфайлова инфекция. Той засяга легитимни процеси на Windows без да оставя реални файлове в компрометираната система.

Начини за проникване в целевата система

Според различни специалисти по компютърна сигурност, тази заплаха се разпространява най-вече с помощта на Trojan.Mdropper. Този Троянски кон може да бъде изтеглен от нелегални уеб страници, които обикновено се използват за разпространение на различни вируси. Също така, тази кибер инфекция може да се опита да проникне в компютъра ви чрез спам, подвеждащи известия и други подобни начини на дистрибуция, така че ви съветваме да избягвате имейли, които ви съобщават за неочаквани награди и печалби.

Освне тоа, винаги избягвайте реклами, които ви предлагат да обновите вашия Flash Player, FLV Player и други подобни програми. За тази цел е добре да използвате само официалните уеб страници на програмите. И най-накрая, за да сте в безопасност, трябва винаги да поддържате компютъра си защитен.

Това означава, че освен антивирусна програма, добре е да имате инсталиран и надежден антишпионски софтуер на компютъра си и да го актуализирате редовно. Това ще ви помогне да избегнете пробиви в сигурността и ще ви предпази от проникване на подобни заплахи.

Премахнете вируса Powerliks и оправете бъркотията, която е създал в компютъра ви

Този Троянски кон все още е активен и днес, така че ако искате да премахнете вируса Poweliks 2017, обмислете инсталирането на актуализиран антишпионски софтуер. Ако искате да сте сигурни, че компютърът ви е в безопасност, трябва да направите пълно системно сканиране с някоя от тези програми: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes. Уверете се, че използвате обновени версии за да премахнете всички съмнителни файлове от компютъра си.

Не ви съветваме да се опитвате да премахвате Poweliks ръчно, тъй като това изисква определени компютърни умения. Описаният Троянски кон се счита за безфайлова инфекция, което означава, че не е достатъчно да изтриете някои файлове от системата, за да се отървете от него. За да поправите напълно нанесените от този зловреден софтуер щети, използвайте програми за автоматично премахване.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Poweliks вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

За успешното премахване на Poweliks, използвайте предоставените инструкции за да рестартирате компютъра си в правилния режим за премахване на зловреден софтуер.

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Poweliks, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Poweliks. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Poweliks е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Poweliks и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици