Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Surprise вирус

Колко е опасен вирусът Surprise?

Сред нарастващия брой нов малуер, създаван всеки ден, има нарастваща заплаха, наречена вирусът Surprise. Тази програма е базирана на опън-сорс EDA2 рансъмуер сорс код. Експертите, които разследват вируса, твърдят, че един от начините, по които той може да се внедри в компютъра Ви, е като бъде инсталиран от разстояние чрез приложението TeamViewer. Подобно на други рансъмуер вируси, веднъж след като Surprise се внедри в компютъра на жертвата, той криптира файлове със сложен алгоритъм. Този AES код може да бъде декриптиран само с помощта на частен ключ за декриптиране, който може да бъде предоставен от разработчиците на вируса в замяна на откуп. Въпреки че експертите третират Surprise като слаб вирус, механизмът му наподобява подобни известни и добре-разработени рансмуери като Locky, TeslaCrypt, CTB-Locker или CryptoWall.

Можете да разпознаете файлове, криптирани от вируса Surprise с необичайният файлов екстеншън .surprise, вместо обикновените формати. Вирусът също така създава текстови файлове DECRYPTION_HOWTO.Notepad и Encrypted_Files.Notepad, които съдържат информация за това какво се е случило с компютъра и как да го поправите. Първият документ предоставя инструкции за възвръщане, които казват, че жертвата трябва да плати 0.5 – 25 BitCoin, което се равнява на 206.63 – 10 331.25 долара, за да си възвърнете загубените файлове. Този откуп може да варира в зависимост от важността на файловете. Интересното е, че кибер измамниците позволяват на потребителите да декриптират един избран файл, само за да докажат предполагаемата си достоверност. Иначе няма друг начин да декриптирате файловете си, защото ключът се намира на отдалечен сървър, който се държи от кибер престъпниците. Не препоръчваме да правите каквито и да е транзакции в опит да си върнете документите, защото може да бъдете ограбени не само от файловете си, но и от парите си. Затова единственият начин да опазите файловете си е като ги запазите като бекъп на външен диск. Използването на облачни услуги не е безопасен вариант, защото тези вируси могат да достъпват и подобни платформи. Тъй като няма безопасен начин да си върнете файловете, по-добре да премахнете Surprise вируса от компютъра си без да предизвиквате по-голяма щета. Трябва Ви мощна антивирусна, като например Reimage, за тази цел.

Surprise virus

Как може този вирус да отвлече компютъра Ви?

Освен че може да бъде инсталиран чрез TeamViewer, този рансъмуер може да попадне в компютъра Ви с помощта на опасни P2P мрежи, измамни софтуерни ъпдейти, троянци или инфектирани имейл приставки. Знаейки как се разпространява този вирус може да помогне да бъдете по-внимателни, когато сваляте нов софтуер и когато отваряте имейл приставки. Тази стратегия ще предотврати инфекция на компютъра Ви, която може да доведе до загуба на файлове, както и да Ви спести време от сложни процеси по премахване на вируса Surprise. Също така не трябва да разчитате само на собствения си инстинкт, за да установите дали дадена програма е инфектирана. Използвайте надежден анти-спайуер или антивирусна и се уверете, че е обновена за максимална защита.

ЪПДЕЙТ: Минали са няколко месеца от пускането на вируса Surprise и той все още е активен. След като беше установена връзката му със софтуера TeamViewer, експертите се опитват да разберат как работи това заразяване от разстояние. Два профила в TeamViewer, 479441239 и 479440875, се смята, че са свързани с атаките на Surprise. След като това стана ясно представители на TeamViewer направиха изявление, че въпросните потребители са били изтрити и не могат да бъдат използвани за разпространението на вируса. Още повече, официалният сайт на TeamViewer е пуснало списък с препоръки за това как да предпазите акаунта си от злоупотреба и прониквания. Експертите по сигурността също така отбелязват, че вирусът Surprise постоянно се разработва. Затова е такова голямо предизвикателство за създателите на антивирусен софтуер да бъдат в крачка с вируса. Въпреки това една обновена антивирусна би трябвало да идентифицира и да Ви предупреди за тази заплаха преди да се е внедрила в компютъра Ви.

Съвети за премахването на вируса Surprise:

Както вече споменахме по-добре е да се вземат мерки за сигурност още преди вирусът да удари компютъра Ви, но, ако сте сред злополучните потребители, които вече са инфектирани, трябва да премахнете вируса Surprise от компютъра си незабавно. Имате два варианта. Винаги можете да изберете ръчно премахване, въпреки че рансъмуерът не е обикновена програма, която просто деинсталирате с минимални усилия. Заради сложността на процеса по елиминиране, препоръчваме да използвате автоматичен метод и да сканирате системата си с антивирусна, на която може да се разчита. Въпреки това вирусът може да опита да блокира антивирусната. В подобен случай можете да опитате да елиминирате връзката с мрежата или да последвата нашето опътване за премахване на вируса Surprise, подготвено специално от нашите експерти.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на Surprise вируси:

Премахнете Surprise, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Surprise

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Surprise.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Surprise, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Surprise. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на Surprise е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Surprise и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици