Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни UmbreCrypt вирус (Лесно упътване за премахване)

Какво трябва да знаете за вируса UmbreCrypt?

На първо място, не трябва да се паникьосвате, ако компютърът ви е заразен с вируса UmbreCrypt. Въпреки че това е изключително опасен зловреден софтуер, има възможност да възстановите файловете си отново. Този вирус действа подобно на другите рансъмуер програми, които изискват определена сума в замяна на разшифроване на файловете ви, както при Locky virus, Cryptowall, CTB Locker и много други. И все пак, за разлика от тях, когато файловете ви са криптирани от рансъмуер вируса UmbreCrypt, има възможност да декриптирате файловете без да плащате откупа. Също така, трябва да се уверите, че сте изтрили тази измамна програма от компютъра си, да се отървете от първоначалната заплаха.

Трябва да знаете, че веднага след като UmbreCrypt проникне в компютъра ви, той започва да разпространява зловредната си активност и може да предизвика големи неприятности. Всички средства,с които този вирус атакува системата ви, са предназначени за генериране на бърза и лесна печалба за създателите на вируса. След като попадне в системата, вирусът UmbreCrypt я сканира за различни видео, аудио, текстови файлове, архиви и др. Файловете, които вирусът атакува, могат да съдържат следните файлови разширения: .dim, .diy, .dna, .dov, .dpb, .dsb, .fbc, .fbf, .fbk, .fbu, .fbw, .fh , .fhf, .flka, .flkb, .fpsx, .ftmb, .ful, .fwbackup, .fza, .fzb, .gb1, .gb2, .gbp, .ghs, .ibk, .icbu, .icf, .inprogress, .ipd, .iv2i, .jbk, .jdc, .kb2, .lcb, .llx, .mbf, .mbk, .mbw, .mdinfo и други. След това тези документи биват криптирани чрез AES алгоритъм, който е метод на симетрично криптиране, което означава, че файловете могат да бъдат декриптирани със същия ключ, който е бил използван за тяхното криптиране. Рансъмуер програмите, обаче, криптират и самия декриптиращ ключ, като използват RSA криптосистема, така че е практически невъзможно за жертвите да декриптират сами файловете си. След като файловете са криптирани, жертвата получава съобщение, в което се иска да се свърже със създателите на този рансъмуер вирус. Сумата, която се изисква за възстановяване на файловете се разкрива, само след като разработчиците са уведомени за това. На жертвата се дава срок от три дни да уведоми създателите на вируса.

Без значение колко отчайваща е ситуацията, не ви съветваме да плащате откупа. Тъй като вирусът не осигурява сигурна връзка със сървъра, може и да не получите декриптиращ ключ. Затова нашият съвет е да се опитате да декриптирате файловете с подготвения от специалисти декриптиращ ключ, но преди да го направите, уверете се, че сте премахнали вируса UmbreCrypt от системата си. Това може да направите с помощта на надеждна програма за защита от зловреден софтуер като Reimage Reimage Cleaner Intego.

UmbreCrypt Ransomware screenshot example

Как компютърът ми се е заразил с този вирус?

Тъй като процедурата по премахване на вируса UmbreCrypt и последващото възстановяване на файловете е дълга и трудна, добре да вземете превентивни мерки, за да се предпазите от заразяване. Има някои неща, които трябва да знаете, за да избегнете риска от проникване на вируса. На първо място, този рансъмуер вирус е помощна програма от групата на HydraCrypt рансъмуер вирусите. Ето защо, той се разпространява подобно на вирусите от това семейство, с помощта на експлоатационни инструменти (exploit kits). Това означава, че ако искате да сте в безопасност от зловреден софтуер като този, трябва да избягвате посещаването на непознати уеб сайтове и страници, които могат да са пълни със зловредно съдържание. Също така, трябва да знаете, че е сравнително лесно да се заразите с този вирус. Просто трябва да кликнете върху някоя флаш реклама, което ще ви пренасочи към трета уеб страница, от където може да се проникне в систематa ви. Специалистите по компютърна сигурност смятат, че е възможно този вирус да се разпространява чрез връзка с отдалечен работен плот (remote desktop connection). С други думи, рансъмуер вируса Umbrecrypt може да се разпространява директно. Тъй като тези твърдения не са напълно потвърдени, трябва да се обърне особено внимание на предпазните мерки срещу тази инфекция.

Как е най-добре да премахна вируса UmbreCrypt?

Не е необичайно хората да твърдят, че премахването на UmbreCrypt е усърдна и трудна работа. Не е толкова лесно, колкото премахването на други вредни програми, но все пак Е възможно. Ще трябва да отделите известно време и стриктно да спазвате инструкциите, които са дадени по-долу. Имайте предвид, че упътването изисква определени компютърни познания, така че ако не се чувствате достатъчно сигурни да направите това сами, по-добре се свържете с екипа ни по поддръжката, за да получите необходимата помощ за премахването на UmbreCrypt. Инструкциите за ръчно и автоматично отстраняване са представени стъпка по стъпка по-долу. Трябва да сте наясно, че това са инструкции за премахване на вируса. Ако искате да декриптирате файловете си, трябва да използвате софтуер като Photorec, Kaspersky virus-fighting utilities или R-Studio. И все пак, използването на тези програми не ви гарантира възстановяването на файловете. Следващата стъпка е премахването на вируса.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на UmbreCrypt вируси:

Премахнете UmbreCrypt, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете UmbreCrypt

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage Reimage Cleaner Intego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на UmbreCrypt.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете UmbreCrypt, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с UmbreCrypt. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage Reimage Cleaner Intego и се уверете, че премахването на UmbreCrypt е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от UmbreCrypt и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви. Добре е да се придържате към добрия навик да архивирате файловете си ежедневно или ежеседмично.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за UmbreCrypt virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *