Премахни VirLock вирус (Просто упътване за премахване) - актуализирано юли 2016

Упътване за премахване на VirLock вируси

Какво е Вирусът VirLock?

Важна информация за вируса VirLock:

Вирусът VirLock е опасен рансъмуер, който работи на същия принцип като вируса Your Computer Was Automatically Blocked, Crypt0l0cker, вируса Locky и т.н. Веднъж инсталиран, вирусът пуска няколко копия на изпълнимия си файл. Първото копие се регистрира като услуга на Windows и работи без да се спира, докато другото копие е като резерва на първия процес, което подсигурява, че първият не спира да работи и да криптира файловете на жертвите. Вирусът е разработен така, че да открива конкретни файлови екстензиии и като резултат от това криптира всички файлове, които имат тези екстензии. Имайте предвид, че малуерът VirLock може безвъзвратно да погуби важните Ви файлове, включително снимки, видео, документи, презентации, музика и други файлови типове. Освен това е било установено, че тази версия на рансъмуера може да се свърва и с преносими устройства, DropBox и т.н., така че трябва да помислите за други варианти за съхранение на файловете си (вижте тази публикация – Как да направим бекъп на файловете си?). След това измамният вирус пуска заплашително събщение, казващо, че има засечен пиратски софтуер на системата и че компютърът е блокиран.

Следното съобщеие информира потребителите, че могат да бъдат арестувани за до пет години затвор и 250 000 паунда глоба. Според съобщението при първо нарушение жертвата може да реши проблема, като плати 250 паунда в биткойни. Съобщението също така казва че потребителят трябва да плати глобата онлайн чрез системата за разплащания Биткойн или офлайн, като отиде в най-близкия съд и плати в брой. Вярваме, че престъпниците включват офлайн опцията, за да направят съобщението по-достоверно, тъй като правните власти не изискват плащане на глоби в биткойни. Накратко, съобщението е просто бележка за откуп, подканвайки жертвата да плати откупа. Съобщението завършва със заплаха, обясняваща, че файловете на жертвата ще бъдат изтрити, ако парите не бъдат платени до три дни или ако жертвата се опита да премахне съобщението.

VirLock virus

Въпреки всичко имаме добри новини за жертвите на вируса VirLock. Въпреки факта, че авторите му са хвърлили много усилия, за да го направят мощен, изглежда са направили голяма грешка, като са забравили да изтрията Volume Shadow Copies от компютъра на жертвата. Можете да използвате тези копия, за да си върнете предните версии на файловете, или, с други думи, можете да си възвърнете файловете безплатно. Ако компютърът Ви вече е инфектиран, трябва да си свалите FortectIntego или друг надежден анти-спайуер, да премахнете VirLock и след това да възстановите файловете си, използвайки VSC.

Как този вирус може да инфектира компютъра ми?

В повечето случаи вирусът VirLock се разпространява чрез подвеждащи съобщения, които се представят за достоверни компании. Може да бъдете информирани за важни плащания, глоби, покупки или други неща, които обикновено карат хората да си свалят приставката. Всъщност това е нещото, което никога не бива да сваляте на компютъра си, защото точно така се разпространява вирусът VirLock. Разбира се има много други начини този рансъмуер да се появи на компютъра Ви. Трябва да сте много внимателни с различни изскачащи съобщения, ако искате да избегнете вируси като този. Също така трябва да спрете да посещавате нелегални сайтове, защото те също могат да инфектират компютъра Ви.

Как да предпазите компютъра си от рансъмуерни заплахи?

Ако искате да предпазите компютъра си от рансъмуерни атаки, трябв да приложите няколко защитни слоя. Ето нашите най-добри съвети за това как да предпазите данните си и да предотвратите рансъмуерна инфекция:

  1. Не отваряйте съмнителни мейли, особено избягвайте да отваряте файлове, прикачени към подобни имейли. Дори ако файлът е на Word, това не значи, че е безопасно. Кибер престъпниците в днешно време използват подобрени технологии и вече не изпращат .exe файлове, за да инфектират компютрите на потребителите.
  2. Обновявайте всичките си програми до последните версии, за да предотвратите опитите на престъпниците да се възползват от софтуерни уязвимости.
  3. Правете бекъп на файловете си. Това е единственият 100% сигурен начин да си възвърнете файловете в случай че оригиналните бъдат криптирани. Не препоръчваме да използвате онлайн облачни услуги, за да съхранявате файловете си, защото някои вируси имат достъп до тях чрез Интернет връзка и ги криптират също.
  4. Инсталирайте си добра анти-малуерна програма и нагласете системни сканирания, които поддържат компютъра Ви.

Упътвания за премахване на VirLock

За разлика от обикновените компютърни програми рансъмуерът VirLock няма опция за деинсталация и в интерес на истината е много трудно да го премахнете, ако нямате програма за премахване на малуер. НЕ препоръчваме да се опитвате да се справите с този зловреден вирус сами, защото може само да навредите още на компютъра си. Най-лесният, безопасен и бърз начин да премахнете VirLock е като оставите тази задача на анти-спайуерна програма. За тази цел свалете надежден софтуер по сигурността и пуснете системно сканиране с него. Препоръчваме софтуера FortectIntego.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на VirLock вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете VirLock, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с VirLock. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на VirLock е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от VirLock и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици