Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни ElGato вирус (Упътване за премахване)

от Лусия Дейнс - - | Тип: Рансъмуер

Вирусът ElGato за Android: опасен ли е?

Въпреки невинното име („el gato“ на испански значи „котката“), вирусът ElGato съвсем не е безобидна инфекция. Този вирус е насочен към Android устройства, но намеренията на създателите му не са съвсем ясни. Въпреки, че принципите на вируса наподобяват рансъмуерна инфекция, му липсват някои основни черти на този тип кибер заплахи.Вероятно вирусът е създаден само за забавление, защото жертвите на ElGato не трябва да плащат, за да си възвърнат заключенит телефони. Данните могат да бъдат възстановени след изследване на вирусния код. Изглежда може да накарате вируса да отключи файловете Ви сам, без да се налага да използвате допълнителен софтуер. Но това не прави вируса по-малко опасен. По-неопитните потребители може да не могат да се справят сами с намирането на този код и вирусът да остане на инфектираното устройство. Затова най-вероятно ще Ви е необходима професионална помощ за премахването на ElGato. За щастие пазара за антивирусни за Android е по-голям от всякога, затова има много варианти, от които да избирате. Можете да опитате ReimageIntego, например.

An illustration of the ElGato ransowmare virus

Това, което е интересно за рансъмуера ElGato, е че се управлява през надеждна облачна услуга. Това също така значи, че контролът върху вируса е уеб-базиран и най-вероятно ще бъде загубен, когато устройството не е свързано с мрежата. Но докато е включено, вирусът ще може да заключва и отключва ANDROID екрана Ви, да Ви праща текстови съобщения, както и да краде картова информация. За криптирането вирусът използва AES алгоритъм, защитен с парола. На екрана ще се покаже картинка на котка, така че не го приемайте като шега и изключете устройството си от мрежата незабавно. След това рестартирайте устройството си в Безопасен режим и сканирайте с надеждна антивирусна. По този начин ще спрете последващи щети върху данните си и ще премахнете ElGato от инфектираното устройство.

Как може Android устройството ми да се инфектира?

Вирусът ElGato може да е забавен за създателите му, но жертвите могат да изпаднат в голяма мизерия, ако се намерят в лапите на тази опасна инфекция. Най-добрият начин да предпазите данните си, е като избегнете инфекцията. Можете да го направите, като се информирате как се разпространяват подобни вируси и къде може да ги срещнете най-често. Не е голяма тайна, че компютърните рансъмуери обикновено се разпространяват чрез инфектирани имейл приставки. ElGato, от друга страна, може да се прихване в следствие на фишинг, троянци, зловредни линкове от социални мрежи и т.н. Когато браузвате на телефона си или таблета си, уверете се, че сте защитени. Инсталирайте си надежден софтуер за защита в реално време и наблюдавайте за съмнителни линкове, реклами и приложения.

Как да премахнете рансъмуера ElGato от устройството си?

Както вече споменахме в статията, надеждната антивирусна е най-доброто решение, ако искате да премахнете ElGato от устройството си за добро. Вече казахме и че ReimageIntego е надежден софтуер, който можете да използвате на Android устройството си. Просто сканирайте таблета си или смартфона си, използвайки пълно системно сканиране и вирусът ще бъде терминиран за нула време. Ако вирусът е успял да инфектира Вашия Windows, можете да използвате инструкциите, предоставени под статията, за да премахнете ElGato безопасно. Колкото до възстановяване на файловете, предлагаме да се консултирате с професионалист, който ще прецени дали това е възможно, защото вирусът може да работи различно в завиимост от устройството и декриптиращият код може да е скрит на различни места също.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на ElGato вируси:

Премахнете ElGato, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете ElGato

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на ElGato.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете ElGato, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с ElGato. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на ElGato е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от ElGato и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-elgato-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за ElGato ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *