Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни FairWare вирус (Подобрени инструкции)

от Джули Сплинтърс - - | Тип: Рансъмуер

Предупреждение за притежателите на Linux OS: вирусът FairWare идва

Докато повечето рансъмуерни заплахи засягат потребители на Windows, вирусът FairWare се цели към Linux потребители. Изглежда се различава от малуерните си аналоги по няколко признака. Някои хора смятат, че заплахата се цели към корпоративни потребители, тъй като така причинява повече щети. По тази причина има по-голям шанс за получаване на заплащане. Във всеки случай не препоръчваме да превеждате пари, тъй като няма никакви гаранции. Вместо това преминете към премахването на FairWare. Можете да използвате ReimageIntego за тази цел.

Тази заплаха е класифицирана като рансъмуер, но по-интересна функция е, че не може да криптира файловете. Всъщност той взима файловете и ги премества в отдалечен сървър. Имало е и случаи, в които рансъмуера просто изтрива данните, но това не е вероятно в този случай. Въпреки това малуерът FairWare изисква 2 биткойна, което се равнява на 1151.33 долара.

Гледайки READ_ME.txt можем да видим, че хакеритесе забавляват, тъй като начина на изказ очевидно тормози жертвите. Още повече, времето, за което би трябвало да си получите данните, е около 2 седмици. Кибер престъпниците трябва да бъдат потърсени на fairware@sigaint.org след като потребителите са извършили плащането и имат ID кодове на сървъра и плащането. Съобщението предупреждава потребителите да не задават глупави въпроси, свързани с възстановяването на данните. Още повече не предлага да си свалите някакъв софтуер, който да потвърди, че файловете са били в притежание на хакерите.

FairWare attacks Linux OS users

Анализирайки вируса видяхме, че вероятно текущата версия е просто експеримент. Linux потребителите засичат вируса след като осъзнават, че някои техни сайтове не функционират. Файлът с инструкциите обикновено се намира в /root/ папката. Това може да е само началото на голяма кибер кампания, тъй като малуерът блокира сайтове и сървъри. 

Как вирусът инфектира компютрите?

Освен премахването му, подобен въпрос също може да предизвика любопитство. Вероятно рансъмуерът FairWare главно се разпространява чрез спам имейл, носещ заразена приставка. За нещастие хакерите са достигнали едно високо ниво, тъй като различаването на измамни от официални мейли е предизвикателство. Напоследък потребители са били атакувани с фалшиви мейли от телекомуникационни, транспортни, данъчни и други институции. Подобни имейли са създадени по доста убедителен начин. След като видят логото и информацията за предполагаемия специалист, малко потребители очакват опасността от отваряне на зловредни приставки. Още повече е много важно да увеличите сигурността на операционната си система, като инсталирате добро приложение за сигурност. По-късно рансъмуерът може да пусне троянци или експлойт китове като инструменти за разпространение. Затова само обновен ати-спакуер може да засече на време преди вирусът да се е промъкнал в операционната система. На последно място, бъдете внимателни, като посещавате домейни за споделяне на файлове. Като цяло бдителността може да намали шансовете от хайджак с FairWare.

Ефективна лиминация на рансъмуера

За момента единственият възможен начин да премахнете FairWare е автоматичен. Можете да използвате всякакъв анти-спайуер, но препоръчваме ReimageIntego или Malwarebytes. Може да не успеете да се справите с вируса, ако се опитате да го премахнете ръчно. Софтуерът по сигурността е специално създаден за конфронтация с подобни вируси. Програмата извършва премахване на FairWare за няколко минути. По-късно трябва да помислите дали и как да предпазите файловете си от подобни неприятни ситуации в бъдеще. Вирусът FairWare може да изтрие shadow копията Ви, но можете да избегнете подобна ситуация, ако пазите личните си данни на различни отдалечени локации за съхранение на данни.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на FairWare вируси:

Премахнете FairWare, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете FairWare

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на FairWare.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете FairWare, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с FairWare. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на FairWare е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от FairWare и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-fairware-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за FairWare ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *