Степен на сериозност:  
  (96/100)

Премахни XData вирус (Упътване за премахване) - актуализирано Jan 2021

от Гейбриъл Е. Хол - - | Тип: Рансъмуер

Рансъмуерът XData всява хаос в Украйна, задминавайки по размери WannaCry

Вирусът XData работи като рансъмуер, криптиращ файлове с AES алгоритъм. Зловредната програма изглежда атакува главно Украйна, въпреки че има жертви в Русия, Естония и Германия. Вирусът има обикновен дизайн, като не пуска графичен интерфейс, а отваря HOW_CAN_I_DECRYPT_MY_FILES.txt, съдържащ инструкции за това как да намерите ID и да се свържете с хакерите посредством имейл. Изненадващо, хакерите предоставят 6 мейла: beqins@colocasia.org, bilbo@colocasia.org, frodo@colocasia.org, trevor@thwonderfulday.com, bob@thwonderfulday.com, bil@thwonderfulday.com. Имената на домейните подсказват, че хакерите са били в добро настроение при генериране на малуера, но жертвите на вируса чувстват далеч по-различни чувства от радост. Не само файловете им са маркирани с файлово разширение .~xdata~, но също така са заключени. На всичкото отгоре изглежда малуерът е базиран на троянец, който се появи преди няколко години – HEUR:Trojan.Win32.Generic. Още повече изглежда, че малуерът използва повече от 20 IP-адреса, за да прикрие следите си. Докато не бъде създаден инструмент за декриптиране, препоръчваме да премахнете Xdata. За тази цел може да ползвате ReimageIntego или Malwarebytes.Изображение, показващо вируса XData

Бележката за откуп гласи, че малуерът използва обикновен метод за криптиране, или по-точно публичен ключ, за да кодира потребителски данни. Като правило, за да декриптират файловете си, потребителите трябва да получат уникален личен ключ. Кибер престъпниците изглежда използват контролен сървър, за да пазят ключа. Тази функция гарантира повече гъвкавост при управлението на няколко регистрирани домейна, както и по-голяма анонимност. Хакерите искат от потребителите да намерят своето ID, намиращо се във файла с разширение .key.~xdata~, след което да се свържат с хакерите чрез посочените имейл адреси. Бележката за откуп, оставена от рансъмуера Xdata не предоставя определена сума за откуп. Подобна подробност може да бъде обяснена по два начина: или хакерите са забравили да предоставят такава, или са готови да преговарят. Във всеки случай не препоръчваме да се свързвате с престъпниците. Разбираемо е, ако решите да рискувате и платите парите, но имайте предвид, че няма гаранция, че хакерите ще Ви върнат файловете. Затова може би е по-добре да премахнете Xdata изцяло.

Обновено на 22 май 2017. Няколко дни след първоначалната поява на рансъмуера xData изследователи са забелязали, че вирусът главно се разпространява в Украйна. Само за един ден вирусът е успял да инфектира четири пъти повече компютри отколкото WannaCry е супял за цяла седмица. Още по-шокиращо е, че WannaCry е действал в световен мащаб, докато новият компютърен вирус е насочен само към една държава. Не е изненадващо, че вирусът X Data е успял да се нареди на второ място по активност сред рансъмуерните семейства на 19 май, като единственият вирус, който не е задминал още, е Cerber

Бележката за откуп на XDataМалуерът XData все още се разследва, но изследователи очакват да успеят да го декриптират.

Нелегални методи за разпространение на рансъмуера

За да увеличат броя на инфектирани компютри, разработчиците може да ползват различни методи за разпространение. Най-известният от тях е чрез спам мейли. Имайте предвид, че имейли, които съобщават за недоставени пратки, фактури или други важни документи, може да са фалшиви и да крият проблемни вируси. Затова отваряйки подобен файл може да позволите на рансъмуера XData или друг такъв, за да инфектират компютъра Ви. Рансъмуерът започва тези процеси на инфектирания хост – msaddc.exe, mscomprpc.exe, msdcom.exe, msdns.exe, mssecsvc.exe, mssql.exe и msdcom.exe. За да намалите риска от инфекция, трябва да си инсталирате надеждно приложение за сигурност. Ако вече имате такова и е сложило под карантина едно от следните – Trojan.Heur.TP.E72C6B, Gen:Trojan.Heur.TP.eqW@baZ37zo или Ransom_XDATA.A, знайте, че XData е опитал да криптира файловете на системата Ви.

Премахване на рансъмуера XData

Когато става дума за рансъмуер, потребителите трябва да използват автоматичния метод за премахване на XData. Освен ако не става дума за специалист по IT-сигурност, би било невъзможно да намерите всички малуерни файлове, разположени в системата Ви. Само след премахването на вируса XData можете да продължите с инструкциите за възстановяване. Някои от тях може да са Ви полезни. На последно място, ако смята те да пускате нови браузърни екстензии или да си инсталирате нови приложения, когато се появи UAC съобщението, питайки Ви за потвърждение при инсталиране на нови файлове, внимавайте за гореспоменатите изпълними файлове. Ако програмата е свалена от сайт за развлечения, който иска да пуснете msaddc.exe или msdcom.exe, трябва да сте нащрек.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на XData вируси:

Премахнете XData, използвайки Safe Mode with Networking

Тази опция трябва да Ви помогне да възстановите устройството си в случай, че малуерът спре антивирусната Ви и предотврати премахването си по всякакъв друг начин.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете XData

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на XData.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете XData, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с XData. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на XData е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете XData от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от XData, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Опцията с Data Recovery Pro

Промотира се като инструмент, способен да възстанови повредени файлове и дори загубени имейли.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса XData;
 • Възстановете ги.

Предимствата на ShadowExplorer

Има добър шанс да възстановите файловете си, ако използвате тази програма. Използва shadow volume копията като шаблон за възстановяване на желани файлове. 

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

В момента няма известни начини за декриптиране на файлове, заключени от рансъмуера XData

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от XData и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions


Вашето мнение за XData ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *