Премахни XData вирус (Упътване за премахване) - актуализирано май 2017

Упътване за премахване на XData вируси

Какво е Рансъмуерният вирус XData?

Рансъмуерът XData всява хаос в Украйна, задминавайки по размери WannaCry

Вирусът XData работи като рансъмуер, криптиращ файлове с AES алгоритъм. Зловредната програма изглежда атакува главно Украйна, въпреки че има жертви в Русия, Естония и Германия. Вирусът има обикновен дизайн, като не пуска графичен интерфейс, а отваря HOW_CAN_I_DECRYPT_MY_FILES.txt, съдържащ инструкции за това как да намерите ID и да се свържете с хакерите посредством имейл. Изненадващо, хакерите предоставят 6 мейла: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]. Имената на домейните подсказват, че хакерите са били в добро настроение при генериране на малуера, но жертвите на вируса чувстват далеч по-различни чувства от радост. Не само файловете им са маркирани с файлово разширение .~xdata~, но също така са заключени. На всичкото отгоре изглежда малуерът е базиран на троянец, който се появи преди няколко години – HEUR:Trojan.Win32.Generic. Още повече изглежда, че малуерът използва повече от 20 IP-адреса, за да прикрие следите си. Докато не бъде създаден инструмент за декриптиране, препоръчваме да премахнете Xdata. За тази цел може да ползвате FortectIntego или Malwarebytes. Изображение, показващо вируса XData

Бележката за откуп гласи, че малуерът използва обикновен метод за криптиране, или по-точно публичен ключ, за да кодира потребителски данни. Като правило, за да декриптират файловете си, потребителите трябва да получат уникален личен ключ. Кибер престъпниците изглежда използват контролен сървър, за да пазят ключа. Тази функция гарантира повече гъвкавост при управлението на няколко регистрирани домейна, както и по-голяма анонимност. Хакерите искат от потребителите да намерят своето ID, намиращо се във файла с разширение .key.~xdata~, след което да се свържат с хакерите чрез посочените имейл адреси. Бележката за откуп, оставена от рансъмуера Xdata не предоставя определена сума за откуп. Подобна подробност може да бъде обяснена по два начина: или хакерите са забравили да предоставят такава, или са готови да преговарят. Във всеки случай не препоръчваме да се свързвате с престъпниците. Разбираемо е, ако решите да рискувате и платите парите, но имайте предвид, че няма гаранция, че хакерите ще Ви върнат файловете. Затова може би е по-добре да премахнете Xdata изцяло.

Обновено на 22 май 2017. Няколко дни след първоначалната поява на рансъмуера xData изследователи са забелязали, че вирусът главно се разпространява в Украйна. Само за един ден вирусът е успял да инфектира четири пъти повече компютри отколкото WannaCry е супял за цяла седмица. Още по-шокиращо е, че WannaCry е действал в световен мащаб, докато новият компютърен вирус е насочен само към една държава. Не е изненадващо, че вирусът X Data е успял да се нареди на второ място по активност сред рансъмуерните семейства на 19 май, като единственият вирус, който не е задминал още, е Cerber.

Бележката за откуп на XDataМалуерът XData все още се разследва, но изследователи очакват да успеят да го декриптират.

Нелегални методи за разпространение на рансъмуера

За да увеличат броя на инфектирани компютри, разработчиците може да ползват различни методи за разпространение. Най-известният от тях е чрез спам мейли. Имайте предвид, че имейли, които съобщават за недоставени пратки, фактури или други важни документи, може да са фалшиви и да крият проблемни вируси. Затова отваряйки подобен файл може да позволите на рансъмуера XData или друг такъв, за да инфектират компютъра Ви. Рансъмуерът започва тези процеси на инфектирания хост – msaddc.exe, mscomprpc.exe, msdcom.exe, msdns.exe, mssecsvc.exe, mssql.exe и msdcom.exe. За да намалите риска от инфекция, трябва да си инсталирате надеждно приложение за сигурност. Ако вече имате такова и е сложило под карантина едно от следните – Trojan.Heur.TP.E72C6B, Gen:Trojan.Heur.TP.eqW@baZ37zo или Ransom_XDATA.A, знайте, че XData е опитал да криптира файловете на системата Ви.

Премахване на рансъмуера XData

Когато става дума за рансъмуер, потребителите трябва да използват автоматичния метод за премахване на XData. Освен ако не става дума за специалист по IT-сигурност, би било невъзможно да намерите всички малуерни файлове, разположени в системата Ви. Само след премахването на вируса XData можете да продължите с инструкциите за възстановяване. Някои от тях може да са Ви полезни. На последно място, ако смята те да пускате нови браузърни екстензии или да си инсталирате нови приложения, когато се появи UAC съобщението, питайки Ви за потвърждение при инсталиране на нови файлове, внимавайте за гореспоменатите изпълними файлове. Ако програмата е свалена от сайт за развлечения, който иска да пуснете msaddc.exe или msdcom.exe, трябва да сте нащрек.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на XData вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Тази опция трябва да Ви помогне да възстановите устройството си в случай, че малуерът спре антивирусната Ви и предотврати премахването си по всякакъв друг начин.

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете XData, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с XData. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на XData е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете XData от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от XData, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Опцията с Data Recovery Pro

Промотира се като инструмент, способен да възстанови повредени файлове и дори загубени имейли.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса XData;
 • Възстановете ги.

Предимствата на ShadowExplorer

Има добър шанс да възстановите файловете си, ако използвате тази програма. Използва shadow volume копията като шаблон за възстановяване на желани файлове. 

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

В момента няма известни начини за декриптиране на файлове, заключени от рансъмуера XData

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от XData и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions