Премахни Samas вирус (Упътване за премахване на вирус) - Включва стъпки за декриптиране

Упътване за премахване на Samas вируси

Какво е Рансъмуерът Samas?

Анализ на рансъмуера Samas

Вирусът Samas (известен още като Samas DR рансъмуер) е една от най-устойчивите рансъмуер инфекции . Този паразит съществува от 2014 година и през последната година е „измъкнал“ поне 450 000 щатски долара от нищо неподозиращите жертви в Северна Америка и Европа . Разбира се, програмата е изминала дълъг път докато стигне до сегашното си състояние и техническипогледнато това е една доста интересна еволюция. Тя дава на специалистите поглед отвътре за това как работи и се развива рансъмуера. В тази статия ще разгледаме основните етапи на еволюцията на рансъмуера Samas и ще ви дадем полезни съвети как да се предпазите от проникването на този вирус в компютъра ви. Ако сте попаднали на тази статия докато търсите идеи за премахването на Samas, също няма да останете разочаровани. В края на статията ще намерите препоръките на специалисти за безопасно отстраняване на вируса. Имайте предвид, че тези препоръки имат за цел да улеснят премахването на вируса, но самият процес трябва да бъде осъществен с помощта на специализиран антивирусен софтуер, като Reimage.

Рансъмуерът Samas под лупаВместо да се цели в отделни потребители, рансъмуерът Samas има за цел институциите и през последната година да събере 450 000 щатски долара.

Повече от вас сигурно вече са наясно какво е рансъмуер , но за тези, които не знаят, можем накратко да кажем, че рансъмуерът е компютърен вирус, който блокира достъпа до личната информация на потребителя или като инициира заключен екран (lock screen), или като криптира определени файлове с помощта на сложен алгоритъм. Samas принадлежи към втората група – на криптиращите вируси. И по-точно, той заключва файловете като използва криптиращ алгоритъм от военен клас RSA-2048 , който добавя файлово разширение “encrypted.RSA” в края на наименованията на файловете. Последните версии на вируса използват и някои други файлови разширения включително .iloveworld; .helpmeencedfile; .whereisyourfiles; weareyourfriends, .theworldisyours, и .whereisyourfiles, за да направят личните данни на жертвата безполезни. След като файловете бъдат криптирани, зловредната заплаха оставя бележка за откуп с наименование PLEASE_READ_FOR_DECRYPT_FILES_{victim’s ID} в компютъра на жертвата, с искане за плащане на откуп в замяна на декриптиращ ключ. След това оставя жертвата да реши дали си заслужава плащането на откупа, но специалистите съветват, че е по-добре да премахнете вируса вместо да платите откупа.

Като стана въпрос за различните версии на вируса Samas, трябва да споменем, че въпреки, че началото му се корени още в 2014, този вирус не е показал по-определена форма до март 2016 . Независимо от това, специалистите са открили около 60 различни версии на вируса, повечето от които създадени да атакуват определени институции или кампании. В действителност, Samas не е типичният рансъмуер, в смисъл, че той се цели в определени жертви, вместо в компютрите на случайни домашни потребители. Хакерите много добре знаят, че обществените институции в сферата на здравеопазването и правоприлагането са по-уязвими на рансъмуер атаки и по-склонни да платят, защото разполагат с големи количества документация и клиентска информация, която трябва да защитят. Разбира се, подобни атаки не винаги са успешни, тъй като съвременните институции архивират важната за тях информация и я съхраняват на безопасно място, далеч от хакерите. Въпреки това, хакерите са подготвили всичко в случай, че жертвата реши да плати. Те създават Bitcoin профил, в който анонимно да получат откупа и оставят адреса си на заразените компютри заедно със съобщението за откуп. Досега са открити около 19 различни адреса на биткойн портфейли, които са свързани със Samas и не се знае колко още са неразкритите.

Как хакерите доставят рансъмуера до целевите компютри?

Рансъмуерът Samas е сложна кибер инфекция, защото се променя непрекъснато и се модифицира и адаптира за всяка индивидуална атака. Създателите на рансъмуера редовно сменят работната му директория, пусканите файлове и мислят нови начини, които да помогнат на малуера да прониква по-лесно в компютрите. Понастоящем, вирусът използва пен тест (pen-testing, симулирана атака, имаща за цел да открие слабости в сигурността на дадена система), за да открие уязвими мрежи и да ги хакне с помощта на reGeorg tunnelling tool. Освен това, други версии на вируса могат да използват малуер за кражба на данни, да ги използват за събиране на идентификационни данни за вход, за получаване на администраторски права и в крайна сметка да разположат зловредния товар на компютъра. Такива атаки с „груба сила“ са силно непредвидими. Затова са и толкова успешни, тъй като хващат жертвите си неподготвени. За щастие, рискът от подобна атака може да бъде значително намален с използването на двуфакторно удостоверяване за вход, поддържане на актуализиран софтуер, деактивиране на macros функцията във всички програми на Microsoft Office и като се научим да разпознаваме спуфинг и фишинг имейлите.

Премахване на Samas: по-малко паника, повече действия

Въпреки че е възможно и ръчното премахване на вируса Samas, това е изключителна опасна и продължителна процедура. Също така, вирусът често се маскира и разпръсква компонентите си из целия компютър и е много вероятно зловредни файлове да останат в системата, дори след като е премахната основната инфекция. Затова, премахването на Samas трябва да бъде поверено на професионална програма за премахване на зловреден софтуер, която ще сканира цялата система и ще отстрани автоматично компонентите, които застрашават файловете ви.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Samas вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Премахването на Samas може да бъде прекъснато от вируса чрез блокиране на антивирусната ви програма. За щастие, може да се справите с това вредно свойство като следвате тези лесни стъпки:

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Samas, използвайки System Restore

За да премахнете рансъмуера Samas в случай, че е блокирал достъпа до антивирусния ви скенер, следвайте дадените тук инструкции:

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Samas. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Samas е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Samas от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Samas, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Какви са шансовете за възстановяване на файлове, криптирани от рансъмуера Samas, когато използваме Data Recovery Pro?

Въпреки че шансовете за възстановяване на криптираните от Samas файлове са минимални, все пак може да използвате Data Recovery Pro, за да възстановите поне част от файловете си. 

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Samas;
 • Възстановете ги.

Функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions) може да ви помогне да възстановите файлове криптирани от Samas

Ако компютъра ви е бил атакуван от Samas, предлагаме ви да опитате функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions), за да възстановите файловете си. Имайте предвид, обаче, че за тази цел трябва да имате активирана и функцията Системно възстановяване (System Restore).

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Възстановяване на информацията с помощта на ShadowExplorer

За съжаление рансъмуерът Samas изтрива всички моментни снимки на томове (Volume Shadow Copies) на криптираните файлове и по този начин осуетява възстановяването на информацията с инструменти като Shadow Explorer.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Samas декриптор

В момента все още няма декриптиращ инструмент за Samas, но може да проверите за такъв след известно време.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Samas и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици