Степен на сериозност:  
  (98/100)

Премахни Aesir вирус (Инструкции за премахване)

от Джули Сплинтърс - - | Тип: Рансъмуер

Вирусът Aesir е поредната версия на печално известния рансъмуер Locky

Рансъмуер вирусът Aesir е доказателство, че създателите на Locky вируса са мотивирани и нямат никакво желание да спрат обновяването на опасния си малуер. От появата си през 2016, малуерът е обновяван няколко пъти. Не е минал и месец откакто рансъмуер вирусът Thor се появи на бял свят и вирусът Aesir започва да се разпространява и да уврежда личните файлове на потребителите. Последната версия на малуера много прилича на Thor; и все пак, основната разлика е новото файлово разширение, което се добавя по време на криптирането на информацията: вместо .thor, той поставя файлово разширение .aesir. Поради тази причина, малуерът е известен още и като вирус с файлово разширение .aesir. Подобно на Odin, Heimdall, Zepto и други версии на Locky, тази също криптира данните, като използва същата сложна комбинация от RSA-2048 и AES-128 шифри. По време на криптирането, зловредният софтуер изопачава имената на файловете, преименува ги със случайни символи и добавя ново файлово разширение. Така че след криптирането, например файлът example.jpg може да изглежда като D2DJY3Y6-6L54-DD34-6H76-5B154054HQ32.aesir. След криптирането на информацията, вирусът Aesir оставя два файла “([random_number])-INSTRUCTION.html” и “([random_number])-INSTRUCTION.bmp”. BMP-файлът става новото компютърно фоново изображение и дава упътване как жертвата може да намери съобщение за откуп в HTML формат. Последният документ включва цялата необходима информация за криптирането на данните. Освен това, жертвите научават, че е невъзможно да възстановят повредените файлове, освен ако не платят откупа в размер на 0.5 Биткойна (около 360 щатски долара). За да платят откупа потребителите трябва да инсталират Tor браузър и да отидат на уеб страницата на Locky Decryptor. Те трябва да преведат парите в уникален Bitcoin портфейл и веднага след като направят плащането, те ще могат да използват декриптиращия инструмент. 

За съжаление, компютърните потребители все още рядко архивират файловете си, затова рансъмуер атаките изглеждат така заплашителни – защото погубват цялата лична информация. Поради тази причина плащането на откупа може да изглежда единствения вариант. И все пак, ние бихме искали да ви насърчим да не плащате биткойни на кибер престъпниците. Предлаганият от тях декриптиращ инструмент може да не работи както трябва или заедно с декриптирането на файловете да ви инсталира и друг малуер. Имайте предвид, че измамниците могат да организират и нова атака, защото след като сте платили веднъж откупа, може да го направите повторно. Препоръчваме ви да започнете с премахването на  Aesir колкото се може по-скоро след като сте  разбрали за атаката. В края на статията сме дали инструкции как да премахнете автоматично Aesir, като използвате Reimage или друг професионален инструмент за премахване на малуер.

Aesir virus is another version of the Locky

Рансъмуер вирусът Aesir има и друго уникално свойство. Вирусът няма нужда да се свързва с командните и контролните си сървъри, за да получи ключовете за криптирането на информацията. Тази версия на малуер използва C2 сървър и основният проблем е, че антивирусните програми не могат да засекат тази зловредната дейност на рансъмуера. Наистина, най-новата версия на Locky е по-опасна, по-мощна и е по-трудно да бъде избегната.

Как можем да се заразим с този рансъмуер?

Създателите на вируса Aesir използват няколко техники за разпространение; и все пак най-популярната си остава имейлите с прикачени зловредни файлове. Кибер престъпниците разпространяват заразените файлове в JS, VBS и ZIP формати. Те стартират различни кампании, които подвеждат потребителите да отворят фалшиви фактури, банкови извлечения, информация за неуспешна доставка и други “важни” документи. Престъпниците могат да ви изпратят имейл за изпратена поръчка от Amazon или друго съобщение свързано с онлайн пазаруване. Една от наскоро откритите кампании за разпространение на малуер се представя на жертвите като писмо от Интернет доставчик (Internet service provider (ISP). Имейлът гласи, че от компютъра на жертвата е изпращан спам и потребителите биват помолени да погледнат прикачените записи. Фалшивите записи са в .zip файл на име _[target_name].zip. Обаче този архивиран файл съдържа зловреден изпълним файл.

И все пак, съвсем наскоро, създателите на Locky успяха да пробият сигурността на Facebook и започнаха разпространението на зловредния Aesir и чрез тази социална мрежа. Вирусът се разпространява чрез зловреден SVG файл. Когато жертвата кликне на това фалшиво изображение, тя се пренасочва към уеб страница, която изглежда като YouTube. Тук от жертвата се иска да инсталира специфичен плъгин и ако се съгласи да го направи, хакерите инсталират Nemucod – троянски кон, отговорен за инсталирането и изпълнението на вируса Aesir.

Възможно ли е премахването на рансъмуера Aesir и декриптирането на файловете?

Вирусът Aesir принадлежи към групата на най-опасните рансъмуер вируси; и все пак неговото премахване е възможно. Не си и помисляйте да премахвате вируса сами, тъй като той представлява сложна компютърна заплаха, която може да крие зловредните си компоненти под напълно безопасно изглеждащи имена и случайно може да изтриете важни системни файлове. Започнете премахване на Aesir с помощта на професионална антивирусна или антишпионска програма. Препоръчваме това да стане с Reimage или SpyHunter 5Combo Cleaner. Преди да инсталирате който и да е от тези инструменти, вижте дадените по-долу инструкции. Тази версия на малуер може да ви попречи да инсталирате, обновите или да използвате защитните си инструменти. В този случай трябва да стартирате компютъра си в Безопасен режим с Мрежа (Safe Mode with Networking) и да следвате инструкциите. Имайте предвид, че инструментите за премахване на малуер могат само да премахнат вируса Aesir, те не могат да възстановят или декриптират  повредените файлове. За съжаление, изследователите на малуера не са успели да създадат безплатен декриптиращ инструмент. Междувременно може да възстановите файловете си като използвате резервни копия. Ако не разполагате с такива, опитайте алтернативните методи за възстановяване на информация, дадени по-долу. 

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на Aesir вируси:

Премахнете Aesir, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Aesir

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Aesir.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Aesir, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Aesir. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на Aesir е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Aesir от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

За съжаление, към настоящия момент няма безплатни инструменти за възстановяване на данните. И все пак не ви препоръчаме да плащате откупа. Вашите пари ще бъдат мотивация за киберпрестъпниците да продължат да разработват нови версии на Locky. Ако разполагате с резервни копия, може да възстановите файловете си от тях. Освен това може да опитате да възстановите файловете си и с някой от дадените по-долу методи.

Ако файловете ви са криптирани от Aesir, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Data Recovery Pro

Този професионален инструмент е създаден да открива и възстановява липсващи или случайно изтрити файлове. И все пак, може да ви помогне да възстановите поне част от файловете криптирани с рансъмуер вируса  Aesir.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Aesir;
 • Възстановете ги.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Aesir и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици