Премахни Alpha вирус (Подобрени инструкции) - юли 2016 актуализация

Упътване за премахване на Alpha вируси

Какво е Рансъмуер вируса Alpha?

Най-важното, което трябва да знаете за рансъмуер вируса Alpha:

Напоследък киберпрестъпниците показват своята креативност с пускането на нов рансъмуер вирус – вирусът Alpha. Както предполага вида на тази заплаха, зловредният вирус се опитва да заключи важни файлове и иска откуп за тях. Най-отличителната черта на този вирус е, че изисква 400 щатски долара под формата на iTunes гифт карти! Доста необичайно е за създателите на рансъмуер вирус да изберат този метод на плащане, тъй като относително лесно може да бъде проследен, но въпреки този факт, това не е нова практика. Например TrueCrypt изисква от жертвите си да платят откупа чрез Amazon гифт карти. По този начин хората могат да помислят, че създателите на този вирус са или недорасли или практикуват тази дейност като алтернатива за прекарване на свободното си време. Рансъмуер вируси, които включват глобални измами обикновено използват по-дискретни методи за получаване на откупа, за да запазят скрита самоличността на създателите си. Освен това, подходът за събиране на откуп не определя количеството на щетите, които те са способни да причинят. И така, ако случайно сте станали жертва на този рансъмуер вирус, прочетете статията до края, за да разберете кои са методите за премахване на вируса Alpha или го премахнете незабавно с помощта на FortectIntego.

След като веднъж се е промъкнал незабелязано в компютъра ви, на вируса не му е нужно много време да започне сканиране за снимки, видео файлове, офис документи и друга информация, включена в предварителния целеви списък. Личните файлове на жертвата се криптират с AES-256 алгоритъм, което ги прави на практика недостъпни, освен ако не разполагате с частен ключ за тяхното декриптиране. Целият процес по криптиране на файловете не отнема много време и след като приключи във всяка засегната папка се пуска файл Read Me (How Decrypt) !!!!.txt. Този документ съдържа инструкции за възстановяване на заключената информация:

Поздравления,
Бихме искали да се извиним за неудобството и все пак компютърът ви е заключен. За да го отключите трябва да изпълните следните стъпки:
1. Да закупите iTunes гифт карти на стойност 400 щатски долара
2. Да изпратите кодовете на гифт картите на посочения имейл адрес
3. Получавате код и файл, които ще отключат компютъра ви.
Моля, обърнете внимание:,
– Номиналната стойност на всяка една гифт карта няма значение, важно е общата сума да отговаря на посочената по-горе.
– Може да купите iTunes гифт картите онлайн или във всеки един магазин. Кодовете трябва да са верни, защото в противен случай няма да получите нищо.
– След получаване на кода и на файла за сигурност, компютърът ви ще бъде отключен и никога повече няма да бъде заключван.
Извиняваме се за причиненото неудобство.

Това съобщение може да бъде придружено и от извинително позвъняване, но това не променя факта, че важните ви файлове са вече недостъпни и от вас се изисква да платите значителна сума пари, за да ги възстановите. За щастие IT специалистът Майкъл Гилеспи е успял да открие слабостите на този вирус и е успял да създаде програма, която може да декриптира данните ви напълно безплатно. Може да откриете Alpha Декриптора онлайн.

Напоследък, има доста оплаквания от нов вид рансъмуер вирус, наречен Alfa, който е представен от създателите на Cerber вируса. Специалистите имат наблюдения, че това най-вероятно е нова и подобрена версия на рансъмуер вируса Alpha. Този нов вариант на рансъмуера изглежда напълно различно от първоначално създадения. Престъпниците са оправили проблема с поверителността при събирането на откуп и вместо iTunes гифт карти, сега се изисква плащане в биткойни, използвайки анонимната TOR мрежа. Също така, дешифраторът за рансъмуер вируса Alpha е лесно достъпен онлайн, докато единственият декриптиращ инструмент за Alfa вируса може да бъде закупен единствено от неговите създатели на цена от 650 щатски долара. Файловете, получаващи необичайното файлово разширение .bin след тяхното криптирани, не могат да бъдат отворени по друг начин. За да сте в безопасност, не забравяйте за тези два вируса – Alpha и Alfa.

Методи за разпространение на вируса:

Тъй като това е сравнително нова заплаха, няма достатъчно информация за всички възможни начини, по които може да се натъкнете на вируса Alpha. И все пак, основните методи си остават същите. Както по-голямата част от вирусите от този вид, компютърът ви може да бъде заразен чрез злонамерен прикачен файл от имейл. Имайте предвид, че киберпрестъпниците постоянно усъвършенстват измамните си техники, така че избягвайте да отваряте каквито и да е съмнителни имейли, дори да са изпратени от известна компания или правителствена институция, съдържащи фактура, пощенски или трафик известия.

Друга алтернатива е инсталирането на надеждна програма за кибер сигурност, която има характеристика да разпознава експлоатационни инструменти (exploit kits). Наблюдава се, че някои рансъмуер вируси се разпространяват по този начин. Те са особено опасни, тъй като могат да се промъкнат в системата ви без да бъдат поставени под карантина от антивирусната програма. Затова е добре да имате допълнително приложение за сигурност, като FortectIntego, което да работи заедно с основната антивирусна програма.

И най-накрая, тъй като хакерите, създали рансъмуер вируса Alpha явно предпочитат iTunes, трябва да сте бдителни и да се въздържате от отварянето на съмнителни хипер връзки, дадени в сайта. Никой не може да ви гарантира, че като използвате легитимна уеб страница, това ще ви предпази от атака на рансъмуер. В следващия раздел ще ви предоставим информация за начините, по които може да премахнете вируса Alpha.

Насоки за премахване на вируса Alpha:

Има два основни начина за премахване на вируса Alpha от засегнатата система – автоматичен и ръчен. Инструкциите за ръчно премахване са дадени по-долу. Имайте предвид, че този вирус все пак е рансъмуер, затова не се отнасяйте лекомислено към него. Необходими са прецизност и внимание, за да премахнете вируса, без да останат следи от него. Алтернативно, ние препоръчваме инсталирането на антишионска програма, която е специално създадена за унищожаването на подобен вид вируси. Освен премахването на вируса Alpha, тя също може да отблъсква по-дребни зловредни заплахи, както по-горе споменатите експлоатационни инструменти (exploit kits). Този път може да сте късметлии, тъй като има възможност за декриптиране на файловете ви, но все пак добре е да помислите за алтернативни начини за съхранение на личните ви данни.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Alpha вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Alpha, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Alpha. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Alpha е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Alpha и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици