Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Fantom вирус (Упътване за премахване) - Jul 2017 актуализация

от Оливия Морели - - | Тип: Рансъмуер

Рансъмуер вируса имитира фалшив екран за обновяване на Windows 

Fantom ransomware virus

Вирусът Fantom, който е по-известен като рансъмуер вируса Fantom, задейства своите процеси тихомълком и внезапно спира това, с което жертвата се занимава, като започва “Configuring critical Windows Updates”/”Конфигуриране на важни обновления за Windows”.

Този екран е измамен и има за цел да убеди жертвата да изчака докато се инсталират важни ъпдейти. И все пак, междувременно, вирусът криптира всички файлове и ги прави неизползваеми. Вирусът оставя и бележка за откуп DECRYPT_YOUR_FILES.HTML, която започва с изречението “Внимание! Всичките ви файлове са криптирани.”

Според съобщението за откуп, вирусът използва криптиращи системи RSA-4096 и AES-256, които е почти невъзможно да бъдат разбити.В действителност вирусът използва напреднали военно-базирани криптиращи системи, за да направи информацията безполезна. Съобщението за откуп информира жертвата, че декриптиращия софтуер може да бъде закупен в рамките на една седмица, в противен случай декриптиращите ключове ще бъдат разрушени.

Няма точно определена цена на софтуера, но за да разберете каква сума искат престъпниците в замяна за декриптиращия ключ, от жертвата се иска да изпрати уникалния си идентификационен номер, който е предоставен в съобщението за откуп на някой от следните имейл адреси – fantomd12@yandex.ru или fantom12@techemail.com. Тази зловредна програма също така променя тапета на работния плот, като показва неправилно изписано изречението: “FANTOM. All files encripted!!!/ФАНТОМ. Всички файлове криптирани!!!

Fantom ransomware virus
Рансъмуер вируса Fantom

На първо място, бихме искали да ви окуражим да не плащате откупа. Файловете ви могат да бъдат възстановени от резервно копие, но преди да включите външното устройство, трябва първо да премахнете вируса. Наясно сме, че всеки иска да запази ценните си файлове в безопасност и затова винаги насърчаваме потребителите да съхраняват резервни копия на външни устройства – с други думи – да ги архивират.

Резервните копия идват на помощ, когато оригиналите бъдат разрушени, криптирани или изтрити от злонамерен софтуер. Специалистите по компютърна сигурност съветват да не се занимавате с ръчното премахване на рансъмуер вируса, защото тези зловредни програми са проектирани така, че да се скриват дълбоко в компютърната система и те обикновено се състоят от много на брой файлове.

Най-добрият начин за откриване и изтриване на всички е автоматичен инструмент за премахване на зловреден софтуер. Може да извършите премахването на вируса Fantom като използвате софтуера Reimage.

Как този зловреден софтуер е заразил компютъра ми?

Рансъмуер вируса Fantom се разпространява чрез зловредни уеб страници, имейли, реклами съдържащи зловреден софтуер и други методи. Има няколко начина, чрез които потребителят може до известна степен да предпази компютъра си от рансъмуер атаки и първият от тях е да бъде много внимателен, докато сърфира в интернет. Избягвайте да отваряте съмнителни реклами, линкове или бутони. Пропускайте да кликвате на реклами или статии, които имат зарибяващи заглавия.

Също така, никога не отваряйте прикачени файлове от имейли, изпращани от непознати. Независимо от това, че прикаченият файл може да носи наименование фактура, автобиография, телефонна сметка или друго подобно, това не означава, че файлът е безопасен. От друга страна измамниците дават точни такива имена на зловредните прикачени файлове, защото тяхната цел е да накарат потребителят да се почувства безопасно и да не се замисля за потенциални заплахи.

Опитвайте се да избягвате отварянето на файлове, които компютърната ви система разпознава като потенциално опасни и инсталирайте подходящ антишпионски софтуер на компютъра си.

Ръководство за премахване на Fantom

Всички компоненти на вируса Fantom трябва да бъдат открити и премахнати завинаги. Трябва да почистите напълно компютъра от зловредни файлове, в противен случай всеки останал зловреден файл може да направи системата ви уязвима на по-нататъшни рансъмуер атаки и да причини повреди в компютъра ви.

Премахването на Fantom е добре да бъде извършено с помощта на софтуер, който може да премахва вируси. Вирусът може да се опита да спре включването на защитните програми, затова, в такъв случай, спазвайте по-долу дадените инструкции.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на Fantom вируси:

Премахнете Fantom, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Fantom

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Fantom.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Fantom, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Fantom. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на Fantom е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Fantom и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-fantom-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици