Премахни FenixLocker вирус (Безплатни инструкции)

Упътване за премахване на FenixLocker вируси

Какво е Рансъмуер вируса FenixLocker?

Принцип на работа на рансъмуер вируса FenixLocker

Вирусът FenixLocker, който също е известен и като рансъмуер вируса [email protected] е поредната компютърна крипто-рансъмуер заплаха, която се разпространява лавинообразно. Тя нахълтва тихомълком в компютърната система, като използва пропуски в необновения софтуер и липсата на антивирусна защита. След като Fenix Locker попадне в системата, той се активира и започва да криптира данните чрез AES алгоритми, като трансформира полезните файлове в повредени записи, които не могат да бъдат отворени или манипулирани по никакъв начин. Също така, тези файлове биват преименувани, като им се добавя файлово разширение .[email protected]!! Криптирането може да отнеме от един до няколко часа и след като приключи, вирусът създава съобщение за откуп и го запазва на работния плот. Поради някаква причина, вирусът дава име на бележката за откуп CryptoLocker.txt или Help to decrypt.txt. Вероятно използва името на печално известния CryptoLocker, за да уплаши и обърка жертвите, като ги кара да мислят, че името на вируса е Cryptolocker и че те трябва да търсят информация за него в интернет. Съобщението за откуп съдържа следната информация:

Всичките ви файлове са криптирани! За да ги декриптирате, пишете ми на [email protected]. Вашият ключ: [Идентификационен номер на жертвата]

All of your files are encrypted, to decrypt them write me to [email protected]
Your key: [Victim’s ID]

Вече знаем как се случват нещата след като жертвата изпрати писмо на посочения имейл – измамниците искат плащане чрез системата за разплащане Bitcoin, използвайки Tor браузър. Не започвайте да търсите портфейла си и банковата си карта, защото не трябва да плащате откупа. Не само защото по този начин ще спонсорирате престъпниците като финансирате проектите им, но и заради това, че вече има безплатен дешифратор за FenixLocker. Може да го използвате за възстановяване на данните си. Преди да използвате този инструмент, препоръчително е да премахнете зловредния софтуер от системата си с помощта на антишпионски софтуер. Например може да използвате FortectIntego за премахването на FenixLocker. Не ви препоръчваме ръчното премахване, защото то може да бъде извършено само от специалисти, които знаят какво да правят с подобни вируси и на кои места престъпниците крият зловредните компоненти. Ако нямате никакъв опит със зловредния софтуер, по-добре е да използвате професионален автоматичен инструмент за премахване на вируса.

Как този вирус е заразил компютъра ми?

Рансъмуер вируса FenixLocker се разпространява в интернет като безопасно изглеждащ файл. С други думи, той се опитва да използва техниката на Троянския кон. Може да бъде прикрепен към зловредни имейли, които престъпниците изпращат на жертвите, но може да попадне и в системата след инсталиране на фалшиво обновление на Java. Освен това, измамниците вече са толкова напреднали, че могат да заразяват и легитимни уеб страници, като предоставят реклами, заразени със зловреден софтуер; те използват и експлоатационни инструменти (exploit kits), за да се възползват от пропуските в инсталирания от жертвата софтуер. Единственият начин да се предпазите от такива зловредни програми да нахлуят в системата ви, е да инсталирате надежден защитен софтуер и да избягвате да посещавате съмнителни домейни, да отваряте съмнителни имейли или да кликвате на предизвикателни реклами. Също добра идея е да активирате автоматичното обновяване, за да позволите на програмите да си инсталират автоматинчо най-новите ъпдейти – по този начин ще сте сигурни, че са по-малко уязвими на компютърни заплахи и вирусите не могат лесно да се възползват от това.

Как да премахна вируса FenixLocker от заразения компютър?

Трябва незабавно да премахнете вируса FenixLocker от системата, ако не искате да се „разхожда“ спокойно из нея и да причини още повече щети. Единствено след като напълно сте премахнали заразата, може да използвате безплатния FenixLocker инструмент и да възстановите криптираната си информация. Ако все още не сте започнали премахването на FenixLocker, прочетете следните инструкции, за да сте сигурни как правилно да започнете премахването на зловредния софтуер и да ви отърве от вируса.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на FenixLocker вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете FenixLocker, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с FenixLocker. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на FenixLocker е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете FenixLocker от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от FenixLocker, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Използвайте FenixLocker декриптора

За да възстановите криптираните от FenixLocker файлове, първо премахнете инфекцията, като използвате дадените по-долу инструкции. След това изтеглете FenixLocker decryption tool, инсталирайте го и му пуснете един екземпляр от криптираните файлове. След това декриптора ще открие паролата необходима за дешифриране на останалата част от данните си.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от FenixLocker и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици