Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Red Cerber вирус (Безплатни инструкции) - Включва методи за декриптиране

от Джули Сплинтърс - - | Тип: Рансъмуер

Red Cerber продължава да всява паника в интернет потребителите

Вирусът Red Cerber е най-новият вариант на печално известния Cerber рансъмуер, който всяваше ужас през цялата 2016 година. Създателите на този разрушителен криптиращ малуер вече успяха да лансират пет версии на тази кибер заплаха . Cerber 5.0.1 е най-новата от тях. Всички те имат различни особености. Специално съобщението за откуп, обаче, е почти идентично за всички версии. По-старите варианти имаха склонност да изтриват моментните снимки на томове (shadow volume copies), което унищожаваше и последната надежда за възстановяване на информацията на потребителите, които не разполагат с резервни копия. Последната версия съдържа някои промени. Една от тях е, че инструкциите са написани на червен фон, а не на зелен. Ако тази виртуална заплаха превземе компютъра ви, не се паникьосвайте, а се съсредоточете в премахването на Red Cerber.

Ако се върнем малко назад в еволюцията на Cerber, някои сигурно се сещат за малуера, който има за цел точно определени държави. Първоначалната версия съдържаше пропуски, които ограничаваха възможностите на вируса. Той трябваше да рестартира компютъра, за да може напълно да го парализира. И все пак, не отне много време на хакерите да развият заплахата си. Те намериха различни канали и техники, за да увеличат трафика на разрушителната инфекция. Дори използваха уязвимостите на браузърите, за да заразяват компютрите . Най-новата версия изпраща на потребителите с имейли за фалшиви кредитни карти. 

 Red Cerber ransom note

В равнение с други заплахи, ключовата промяна при Red Cerber е неактивната команда за изтриване на моментните снимки на томове (shadow volume copies) . Това са копия, които ви дават шанс да възстановите изгубени файлове след срив в системата или друга неочаквана загуба на информация. Въпреки този лъч надежда, Cerber все още представлява голямо предизвикателство за специалистите, които се опитват да го разшифроват. След появата на първата версия, IT специалистите успяха да създадат декриптиращ софтуер само за оригиналната версия, но по-новите варианти все още остават неразшифровани.

Освен това, рансъмуерът Red Cerber съдържа предварително зададени предпочитания за кодиране на специфични папки и файлове. Хакерите са променили броя на криптируемите разширения, като изключват следните разширения: .bat, .cmd, .com, .cpl, .exe, .hta, .msc, .msi, .msp, .pif, .scf, .scr и .sys. Въпреки че вирусът запазва преференцията за .doc файлове, той добавя допълнителни файлови формати към списъка от общо 493 криптируеми файлови разширения. Казано накратко, трябва да побързате с премахването на Red Cerber.

Как се разпространява тази виртуална инфекция?

“Големите умове” откриват нови и нови начини за заразяване на колкото се може повече компютри. Най-голям дял от похищенията на Red Cerber принадлежи на спам имейлите. Обикновено идват като фалшиво извлечение за плащане или известие за фактура от обикновен имейл адрес, чийто подател най-вероятно е лице от женски пол. Не са ви нужни специални умения, за да забележите несъответствията и очевидните грешки. На първо място, това са правописни грешки, които характерно преобладават в спам имейлите съдържащи рансъмуер . Освен това, предполагаемият подател обърква документите в самото съдържание на имейла. Също така кибер инфекцията се разпространява и с помощта на експлоатационни инструменти (exploit kits), по-специално RIG и Nemucod . Те могат да бъдат засечени във фалшиви уеб страници, като например сайтове за нелегално споделяне на файлове. Имайте предвид, че Flash Player продължава да се експлоатира от създателите на рансъмуер и тези на Red Cerber също не пропускат тази възможност.

Възможно ли е да се преборим с Red Cerber?

Ако искате напълно да унищожите рансъмуер вируса Red Cerber, инсталирайте си антишпионско приложение като Reimage Reimage Cleaner или Malwarebytes. Не забравяйте да го актуализирате преди да започнете процеса по премахване. Възможно е малуерът да предизвика някои проблеми при премахването. В този случай на помощ идват следните инструкции. Имайте предвид, че декриптирането на информацията трябва да стане само след като вируса Red Cerber бъда напълно премахнат.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage Cleaner Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Reimage Cleaner, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Reimage Cleaner разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Reimage Cleaner предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage Cleaner, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Red Cerber вируси:

Премахнете Red Cerber, използвайки Safe Mode with Networking

В някои случаи, Cerber може да промени системните функции, което да доведе до ограничена производителност на устройството. Ако имате проблеми с изтеглянето на програмата, влезте в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with Networking).

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Red Cerber

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage Reimage Cleaner или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Red Cerber.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Red Cerber, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Red Cerber. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage Reimage Cleaner и се уверете, че премахването на Red Cerber е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Red Cerber от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Red Cerber, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Използване на програмата Data Recovery Pro

Въпреки че най-добрият начин за възстановяване на данните е частният ключ, няма да изгубите нищо, ако опитате и с този софтуер.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Red Cerber;
 • Възстановете ги.

ShadowExplorer– това ли е единственият ни шанс за възстановяване на файловете?

Моментните снимки на томове (Shadow volume copies) остават един от ключовите начини за възстановяване на изгубени или повредени файлове. В случай, обаче, че не са били изтрити. Имайки предвид факта, че последната версия не може да изтрие тези копия, може да ви се отвори възможност да си върнете файловете обратно. 

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Red Cerber и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage Reimage Cleaner , SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-red-cerber-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици