Премахни .Shit вирус (Безплатно упътване)

Упътване за премахване на .Shit вируси

Какво е Рансъмуер вируса .Shit?

Новият последовател на Locky вируса – рансъмуер вируса Shit:

Вирусът .Shit е нов и опасен последовател на Locky вируса, който наскоро е забелязан в мрежата, но вече е сериозна конкуренция на най-новите версии на вируса ODIN и Zepto.Той вече е успял да блокира лични данни на многобройни компютри във Франция с искане от собствениците да платят. Дори и да сте жител на друга държава, не бързайте да „сваляте гарда“. Благодарение на активната си дистрибуция, зловредният софтуер Shit много бързо се разпространява и в други части на Европа и по цял свят. Въпреки че вирусът .Shit не дава вид на особено сложна кибер заплаха, повярвайте ни, той не е работа на аматьори. Този паразит е способен да причини сериозни щети на компютъра, подобно на Locky и останалите рансъмуер вируси. В действителност, той е взел възможно най-доброто от категорията на тези специфични инфекции: зловредният софтуер е „оборудван“ с 256-битов криптиращ алгоритъм от военен клас – AES CBC, който позволява заключването на заразения компютър, като не оставя на жертвата никаква възможност за възстановяване. Същият шифър е използван и при Locky, ODIN и някои други сложни рансъмуер вируси. Освен че върви по техните стъпки, този вирус също променя имената на файловете с такива, съставени от случайни символи и закача дръзкото файлово разширение .SHIT към всички криптирани файлове;. Именно това разширение е причина и за гадното име на вируса. Въпреки, че на практика е почти невъзможно да бъдат възстановени личните документи след атака на този зловреден вирус, по никакъв начин не трябва да го оставяте да се вихри на свобода. Ако искате да продължите да ползвате компютъра си безопасно в бъдеще, трябва да премахнете напълно рансъмуер вируса от системата. Може да използвате професионални антивирусни инструменти като FortectIntego за тази цел. След като свършите с премахването, все пак може да е останал минимален шанс да възстановите поне малка част от файловете си.

Picture of the Shit ransomware virus

Има много характеристики на рансъмуер вируса .Shit, които го класифицират като член на семейството на Locky. Не само, че ви предлага да декриптирате файловете си с помощта на печално известния Locky Decrypter, но и факта, че оставя три типа файлове в заразения компютър: _WHAT_is.html, _[2_random_numbers]_WHAT_is.html и _WHAT_is.bmp. Подобни варианти на тези файлове могат да бъдат открити и при други версии на вируса. Въпреки че имената на файловете могат да се различават, те обикновено съдържат едно и също съобщение за откуп и инструкции за възстановяване на файловете. Разбира се, че данни като линкове към сайтове за плащане, идентификационни номера или сумата на откупа обикновено са различни за различната версия. Рансъмуер вируса .Shit в момента изисква 0,5 Биткойна (около 326 долара) за декриптиране на информацията, но въбоще не се замисляйте дали да ги плащате. Този вирус е сравнително нов и затова не е известно дали създателите му биха декриптирали файловете ви или просто ще изчезнат след като ви вземат парите. Най-полезното действие е да започнете премахването на вируса, веднага щом забележите предупредителните знаци, че компютъра ви е бил заразен. След това може да разгледате препоръките ни за възстановяване на информацията, които са дадени под статията.

Основни тенденции при разпространението на рансъмуер:

Подобно на Locky и останалите негови версии, рансъмуерът .Shit се разпространява най-вече чрез злонамерени спам кампании, които разпространяват и първоначалната инфекция. Вирусът обикновено попада във входящата поща на евентуалните жертви като JavaScript или WS прикачени файлове, които потребителят несъзнателно изтегля, като мисли, че съдържат фактура, фиш за превишена скорост, потвърждение на онлайн поръчка или официални писма. Отварянето на такъв имейл активира зловредния скрипт, който изтегля вируса на компютъра и започва криптирането на файловете. Трябва винаги да сте сигурни, че обновявате софтуера си чрез надеждни източници и да не изтегляате софтуерни ъпдейти от ненадеждни страници или изскачащи прозорци, които се появяват непрекъснато при сърфирането ви в интернет. Много вероятно е да попаднете на рансъмуер вируса .Shit в някой от тези имейли.

Съвети за премахване на рансъмуер вируса .Shit:

Ако се притеснявате, че сами няма да успеете да премахнете рансъмуер вируса .Shit от компютъра си, имаме добри новини за вас. Подготвили сме ви инструкции, които постепенно да ви водят през етапите от премахване на вируса до възстановяването на информацията ви. Първото нещо, което трябва да направите, е да тествате антивирусната си програма – да видите дали вирусът не е блокирал процесите и. В случай, че са блокирани, следвайте инструкциите за обезвреждане на вируса по-долу. В случай че антивирусната ви програма все още си работи – просто направете пълно системно сканиране и премахнете вируса .Shit от компютъра си. По-долу ще намерите и съвети за възстановяване на информацията ви след отстраняването на вируса. Въпреки че това няма да ви помогне да си върнете цялата изгубена информация, все пак може да успеете да възстановите поне част от документите си.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на .Shit вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете .Shit, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с .Shit. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на .Shit е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете .Shit от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от .Shit, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Възстановяване на файловете с помощта на софтуера Data Recovery Pro

Ако търсите лесен и надежден начин да възстановите информацията си, използвайте доказани инструменти като Data Recovery Pro. За правилната употреба на този инструмент, спазвайте дадените по-долу инструкции:

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса .Shit;
 • Възстановете ги.

Възстановяване на информацията с помощта на функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)

Този метод не е отговор на всичките ви проблеми, но може да помогне за възстановяването на важни файлове в случай на спешност. Това, което трябва да знаете е, че функцията Системно възстановяване (System Restore) трябва да е била активна преди атаката, в противен случай методът ще се окаже безполезен.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Възстановяване на информация с помощта на функцията ShadowExplorer

Като последна опция, може да се опитате да извлечете файловете си от Моментите снимки на томове (Volume Shadow Copies), които обикновено се съхраняват на компютъра ви. Зловредните вируси като рансъмуера .Shit могат, разбира се, да изтрият тези файлове, но все пак си заслужава да опитате и с ShadowExplorer

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от .Shit и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици