Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Cryakl вирус (Подобрени инструкции) - Nov 2016 актуализация

от Лусия Дейнс - - | Тип: Рансъмуер

Какво да направите, ако рансъмуер вирусът Cryakl зарази компютъра ви?

За съжаление, вирусът Cryakl е поредният рансъмуер вирус, който може да проникне в компютъра и да заключи най-ценната ви информация. Изглежда, че вирусът следва стъпките на останалите файл-криптиращи вируси. Той кодира личните файлове като използва AES криптиращ метод, който представлява сложна математическа система от кодове. Не обмисляйте изобщо плащането на откупа, защото не може да се разчита на съвестта на хакерите да ви възстановят файловете. Вместо това, прочетете дадената тук информация, за да разберете как да премахнете расъмуер вируса Cryakl. Направете пълно системно сканиране, като използвате Reimage.

Въпроси за Cryakl ransomware virus

Тази виртуална заплаха се появява в първите седмици на април. Отбеляза няколко месеца затишие, но изглежда, че отново се показва на бял свят. Този малуер е доста дискретен, тъй като не разкрива достатъчно информация за намеренията и изискванията си. Вирусът изпълнява зловредния си файл, той може да е или schvost.exe, или друг файл, който прилича на обикновен и легитимен системен файл. След това той започва да търси файлове с разширения съвпадащи с разширенията от следния списък: 

.dif, .dip, .djv, .djvu, .doc, .docb, .docm, .docx, .dot, .dotm, .dotx, .dtd, .dwg, .dxf, .eml, .eps, .fdb, .fla, .flv, .frm, .gadget, .gbk, .gbr, .ged, .gif, .gpg, .gpx, .gz, .h, .htm, .html, .hwp, .ibd, .ibooks, .iff, .indd, .jar, .java, .jks, .jpg, .js, .jsp, .key, .kml, .kmz, .lay, .lay6, .ldf, .lua, .m3u, .m4a, .m4v, .max, .mdb, .mdf, .mfd, .mid, .mkv, .mml.

The image revealing Cryakl virus

Вирусът се цели в най-популярните формати, за да нанесе колкото се може повече вреди. Също така, някои версии на този вирус прикачат файлово разширение .cryakl към засегнатите файлове, така че може да различите засегнатите от безопасните файлове. Тъй като зловредният вирус Cryakl използва набор от два математически кода, може да ви изглежда, че няма друг начин за възстановяване на файловете, освен плащането на искания откуп. И все пак, може да пропуснете този вариант, тъй като IT специалистите на Kaspersky са разработили безплатен Cryakl Decryptor.

Как този вирус е окупирал устройството ми?

Често срещана стратегия при по-голямата част от хакерите е да разпространяват своя зловреден софтуер с помощта на спам имейли. За съжаление, тази техника се оказва доста доходоносна. Кибер престъпниците са станали толкова изобретателни, че могат да създават фалшиви имейли, които изглеждат все едно са изпратени от транспортни компании, митница или местни институции.  Потребителите, които до сега не са се сблъсквали с рансъмуер и не са запознати с методите на разпространение, отварят тези имейли, за да открият по-късно на компщтъра си рансъмуер вируса Cryakl или друга криптираща заплаха. Затова, дори от ФБР съветват да бъдете нащрек и да не надничате в подобни спам имейли. В случай, че имате някакви съмнения, попитайте директно съответната институция или компания, за да избегнете евентуални щети, причинени от малуер. И сега продължаваме с премахването на Cryakl.

Мога ли да премахна рансъмуер вируса Cryakl?

Когато рансъмуер вирусът поеме контрола над компютъра ви, препоръчваме ви да се заемете с автоматичното му премахване. Инсталирайте си инструмент за премахване на малуер, например Reimage или Malwarebytes и го актуализирайте. След това сканирайте операционната система. След завършването на процеса, програмата ще е премахнала напълно Cryakl. След това може да се наложи да рестартирате устройството. Трябва да имате предвид, че антишпионското приложение не декодира файловете ви, само премахва вируса. За да декодирате файловете си, може да използвате дадения по-долу декриптор на файлове. И най-накрая, ако срещнете препятствия и не може да стартирате защитното си приложение, вижте в даденото по-долу ръководство за възстановяване на достъпа. 

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на Cryakl вируси:

Премахнете Cryakl, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Cryakl

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Cryakl.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Cryakl, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Cryakl. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на Cryakl е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Cryakl и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-cryakl-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици