Премахни Cryptolocker3 вирус (Инструкции за премахване)

Упътване за премахване на Cryptolocker3 вируси

Какво е Рансъмуер вирусът Cryptolocker3?

Cryptolocker3 – поредната интерпретация на CryptoLocker?

Вирусът Cryptolocker3 е измамен криптиращ рансъмуер , който се представя за версия на печално известния вирус CryptoLocker. Въпреки че първоначалният вариант на тази кибер заплаха отдавна е в миналото , това не може да попречи на други паразити да използват името му и да продължат да заразяват нови компютри. Малуерът Cryptolocker3 е една от тези фалшиви нови версии, които бяха наскоро пуснати в мрежата. Въпреки че първоначално е насочен към англоговорящи потребители, този рансъмер може да превзема компютрите навсякъде по света. За щастие, все още се среща доста рядко , затова разполагате с време да вземете мерки срещу инфекцията. За да сте сигурни, че устройството ви е добре защитено, добре е да инсталирате надежден антивирусен софтуер като FortectIntego. Може да го използвате и за премахването на Cryptolocker3, в случай, че бъдете инфектирани. Не забравяйте да архивирате важните си файлове и ги съхранявайте на външно устройство.

Image of the CryptoLocker3 ransomware virus

Атаката на Cryptolocker3 започва с промяна на регистрите на инфектирания компютър, с цел да се зададе заключен екран , който ще се появява всеки път, когато се стартира устройството. Визуално, заключеният екран наподобява с дизайна си по-старите версии на CryptoLocker и има същата цел. Пречи на жертвата да стартира правилно системата и служи като съобщение за откуп, в което измамниците дават информция какво се е случило с компютъра и предоставят инструкции, които евентуално да помогнат да го оправите. Тази група от хакери, която се нарича “staffttt”, иска 0.5 Bitcoin за ключ за декриптиране на данните, който да дешифрира RSA-2048 шифъра, използван за заключване на файловете ви, което ги е направило неизползваеми . Този алгоритъм от военен клас, също така, поставя на засегнатите файлове файлово разширение .cryptolocker, като по този начин дава възможност на жертвите да оценят мащаба на атаката. Тъй като рансъмуерът криптира по-голяма част от популярните файлове, не е изненадващо, че повечето потребители приемат условията на откупа и плащат. Това, обаче, е последното нещо, което трябва да направите. Всъщност трябва да премахнете Cryptolocker3 колкото се може по-скоро и да не позволявате на престъпниците да печелят от тези нелегални дейности по никакъв начин. Практиката показва, че декриптиращите ключове, които предлагат създателите на рансъмуер, доста често са безполезни и в крайна сметка жертвите остават със заключени документи, а също и с откраднати пари.

Как може да заразите компютъра си с рансъмуер?

Също както и своя предшественик, Cryptolocker3 се опитва да зарази компютрите по различни начини. Например, може да го изтеглите без да знаете, тъй като е бил маскиран като софтуерна актуализация, или е бил включен в софтуерен пакет. Освен това, най-вероятно създателите на CryptoLocker3 ще използват зловредни спам кампании за да разпространяват малуера в мрежата. Тази техника вече се е доказала като една от най-ефикасните техники за проникване в системи от рансъмуерни „гиганти“ като Locky вируса и CryptoWall. От страна на създателите на рансмуера това е без почти никакви усилия. Те просто трябва да създадат убедителен имейл носещ предполагаемо важен документ и да изчакат някой да налапа стръвта. Можем само да ви предупредим да бъдете особено внимателни, когато се ровите във входящата си поща и спам раздела!

Кои са най-добрите стратегии за премахване на CryptoLocker3?

Няма особено голям избор, когато става въпрос за подходите за премахване на Cryptolocker3. Вирусът не е достатъчно добре изучен и затова все още е непредксазуем. Ръчното му премахване може да доведе до повече щети, отколкото ползи за системата. Затова, рансъмуер вирусите е по-добре да бъдат премахвани автоматично, като се използват професионални инструменти, създадени точно за тази цел. Въпреки това, за да премахнете вируса Cryptolocker3 както трябва, може да се наложи да използвате и ръчна интервенция. Упътванията, дадени по-долу, ще ви обяснят как да премахнете инфекцията и да сте сигурни, че безпроблемно е елиминирана от системата.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Cryptolocker3 вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Вирусът Cryptolocker3  може да попречи на антивирусния ви инструмент да направи правилно системно сканиране. В случай, че това стане докато се опитвате да премахнете вируса от компютъра си, следвайте дадените по-долу инструкции.

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Cryptolocker3, използвайки System Restore

Ако не може да стартирате антивирусната си, защото Cryptolocker3 я е блокирал, следвайте дадените по-долу инструкции, за да деактивирате функциите на вируса, които поддържат това свойство.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Cryptolocker3. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Cryptolocker3 е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Cryptolocker3 от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Cryptolocker3, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Да се доверим ли на Data Recovery Pro?

Ако търсите автоматично решение за възстановяване на изгубената информация, за тази цел може да се доверите на Data Recovery Pro. По-долу ще намерите по-подробни инструкции за това как се използва този инструмент.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Cryptolocker3;
 • Възстановете ги.

Как да използваме функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)?

Функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions) е една от вградените функции на Windows, която може  да ви помогне да надхитрите вируса и да възстановите част от важните си файлове, без да се налага да купувате декриптиращ ключ. За да научите как се борави с тази функция, вижте долните упътвания.  

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Какви са възможностите за възстановяване на информацията с ShadowExplorer?

ShadowExplorer може да се използва да възстанови информацията ви от Моментни снимки на томове (Volume Shadow Copies), които се съхраняват в системата. Ако вирусът не е разрушил тези архивни копия, не се притеснявайте и възстановете данните си като следвате долните инструкции.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Cryptolocker3 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици