Премахни Defray вирус (Упътване за премахване) - Безплатно упътване

Упътване за премахване на Defray вируси

Какво е Рансъмуер вирусът Defray?

Рансъмуерът Defray „удря“ болници и компании

Изглед на Defray

Вирусът Defray описва нова криптираща файлове заплаха, която криптира файловете на жертвата с алгоритъм AES-256. Самият ключ е криптиран с RSA-2048. Зловредният софтуер в момента се разпространява основно в Обединеното кралство и САЩ. Ето и някои от основните характеристики на зловредния софтуер:

 • криптира цялата информация с AES-256 и RSA-2048 алгоритъмна комбинация
 • иска откуп в размер на 5000 щатски долара
 • цели се основно в подбрани компании, образователни институции и болници
 • разпространява се чрези фишинг уеб страници и .doc файлове
 • деактивира възстановяването при стартиране и наблюдава командите на Мениджъра на задачите (Task Manager)
 • изтрива Моментните снимки на томовете (shadow volume copies)

Зловредният софтуер е забелязан да се разпространява също и чрез фишинг техники. Освен това кибер престъпниците предоставят три имейл адреса: [email protected], [email protected] и [email protected].

Въпреки че имейл домейнът предполага, че става въпрос за руски хакер, това може да е само за заблуда, тъй като съобщението за откуп е написано на правилен английски език. Въпреки предупрежденията описани в съобщението за откуп, съветваме ви да премахнете зловредния софтуер Defray. FortectIntego или Malwarebytes може да са ви от полза в този процес.

Тъй като зловредният софтуер не се цели глобално във всички компании, а само в определени от тях, много вероятно е престъпниците просто да се опитват да измъкнат парите на жертвите, отколкото да причинят глобален хаос, каквито са случаите с WannaCry и Petya.A. Моментна снимка (скрийншот) на съобщението за откуп на DefrayКъм момента криптиращият вирус Defray се цели е медицински институции и компании в САЩ и Обединеното Кралство.

Много въпроси без отговори

След като целевият потребител кликне върху заразения .doc файл, той ще види фалшиво съобщение, което уж съдържа включено видео съобщение. За да активира рансъмуера, жертвата трябва да пусне видеото. Тъй като зловредният софтуер се цели в болници, файлът се нарича “Patient Report/Пациентски протокол”.

Интересно е, че зловредният софтуер е засечен на 15 август. По това време заразеният .doc файл съдържа предполагаем клип с видео презентация. Зловредният софтуер получава името си, поради командата за заявка към defrayable-listings.000webhostapp[.]com. Освен това е известно, че той се прицелва в различен брой файлови формати. Малуерът не добавя никакви уникални файлови разширения.

Рансъмуерът Defray също така оставя два файла – FILES.txt и HELP.txt – с идентично съдържание. Съобщението не съдържа преувеличено предупреждение. Ето откъс от него:

Don’t panic, read this and contact someone from IT department.
Your computer has been infected with a virus known as ransomware. All files including your personal or business documents, backups and projects are encrypted.
Encryption is very sophisticated and without paying a ransom you won’t get your files back.
You could be advised not to pay, but you should anyway get in touch with us.
Ransom value for your files is 5000$ to be paid in digital currency called bitcoins.
If you have questions, write us.
If you have doubts, write us.
If you want to negotiate, write us.

Не се паникьосвайте, прочетете това и се свържете с някой от IT отдела. Компютъра ви е заразен с вирус, известен като рансъмуер. Всички файлове, включително личните ви и работни документи, архиви и проекти са криптирани. Криптирането е много сложно и без да платите откупа няма как да си върнете файловете. Може да ви посъветват да не плащате, но при всички случаи е добре да се свържете с нас. Размерът на откупа за файловете ви е 5 000 щатски долара, които трябва да бъдат платени във виртуална валута, наречена биткойни. Ако имате някакви въпроси, пишете ни. Ако имате някакви съмнения, свържете се с нас. Ако искате да преговаряте, свържете се с нас.

Обхватът на разпространение на зловредния софтуер остава ограничен

Въпреки че обхватът на разпространение е все още доста ограничен, тъй като криптиращият зловреден софтуер се цели само в определени компании, образователни и медицински институции в САЩ и Обединеното Кралство, той все пак разполага с доста различни техники за разпространение.

Разпространява се основно чрез спам имейли. Затова имайте предвид, че файловете съдържащи зловредния софтуер може да са означени като изпратени от официална институция. Файлът може да бъде маскиран и като фактура. Подобни имейли обикновено съдържат неточни данни и правописни грешки.

Обърнете внимание, че фишинг сайтовете могат да улеснят похищението на Defary. За да се предпазите от неговия троянски кон, трябва да актуализирате инструментите си за сигурност. Добро решение е да разполагате с няколко различни вида от тези програми. А сега да преминем към премахването на Defray.

Отървете се от зловредния софтуер Defray

Всички разработчици на рансъмуер ще ви съветват да не използвате инструменти за възстановяване на информацията на трети лица. И все пак, има различни алтернативи. Наистина, поради сложността на този зловреден софтуер, все още няма декриптиращ инструмент за Defray.

Въпреки всичко, побързайте да премахнете вируса Defray. В случай че не може да стартирате инструмента за премахване на зловреден софтуер, може да се възползвате от долните инструкции. Въпреки че заплахата изтрива моментните снимки на томове, може да възстановите информацията си от резервни копия. Най-отдолу на страницата ще намерите някои от препоръчваните от нас инструменти, които може да използвате.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Defray вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

В случай че зловредният софтуер се опитва да попречи на стартирането на програма за премахване на малуер, рестартирайте Windows в Безопасен режим (Safe Mode). След това ще можете да извършите премахването на Defray./GI]

[GI=method-2]

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Defray от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Defray, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Какво представлява Data Recovery Pro?

Този инструмент е предназначен да помага на потребителите да възстановят повредени или изгубени файлове. Може да е полезен и при възстановяването на файловете, засегнати от вируса Defray.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Defray;
 • Възстановете ги.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Defray и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици