Премахни Help_help_help вирус (Урок) - Упътване за премахване

от Гейбриъл Е. Хол - - | Тип: Рансъмуер

Упътване за премахване на Help_help_help вируси

Какво е Рансъмуер вирусът Help_help_help?

Какво крие рансъмуер вирусът Help_help_help?

Ако видите вирусът Help_help_help в устройството си, имаме лоши новини за вас – заразени сте с най-новата версия на Cerber. В края на миналата година, създателите на Cerber оставят и друг “подарък” за виртуалното общество – Red Cerber. По случай коледните и новогодишни празници, измамниците смениха външния облик на заплахата. Освен тези външни промени, са направени също и малки изменения в програмния код. В резултат на това, вирусът е станал по-разрушителен от всякога. От своята поява досега, рансъмуерът е еволюирал в глобална кибер заплаха. Дори и най-бдителните компютърни потребители не могат да се чувстват вече в безопасност. След като се “снижиха” за известно време, нападателите се завръщат с гръм и трясък – Cerber не само представя променени съобщения за откуп, но също е подновил и каналите си за разпространение. Освен използването на добре познатия ни експлоатационен инструмент Rig , той добавя още един зловреден софтуер към колекцията си – Nemucod. Въпреки факта, че Cerber е активен и продължава да се подобрява, има начин да му се противопоставим. По-надолу в статията ще намерите подробна информация как да премахнете вируса Help_help_help. Не губете време, а стартирайте приложение за кибер сигурност, например ReimageIntego или Malwarebytes, за да унищожите инфекцията.

Изображение на вируса Help_help_helpCerber вече декларира исканията си във файла help_help_help*.hta

През бързата си еволюция, виртуалното общество вече се е сблъскало с пет последователни версии на зловредния Cerber. Първоначално, той се появява като обикновен рансъмуер, който изисква рестартиране на системата, за да парализира напълно компютъра на жертвата. Впоследствие, хакерите добавиха и гласово съобщение, за да уплашат още повече компютърните потребители. Осигуриха на Cerber да криптира файловете със сложна RSA-2048 криптираща техника, като по този начин оставиха минимални шансове за жертвите да възстановят информацията си чрез алтернативни методи. Друго ключово предимство на малуера е, че се прикрива в правдоподобни спам имейли. Потребителите, получили известие за фактура или плащане на данъци, обикновено бързо да отворят съобщението само, за да открият какво виртуално зло са пуснали от кутията на Пандора. И най-накрая се появява Red Cerber. Интересно е, че последната версия не изтрива моментните снимки на томове (shadow volume copies). Като говорим за рансъмуера Help_help_help, той оперира като подобрено издание на предишната версия. IT специалистите са го нарекли така, защото оставя файл с име *HELP_HELP_HELP*.hta в системата. Вместо преди използвания help decrypt.txt file, сега всички инструкции за възстановяване на информацията са представени във файла HELP_HELP_HELP[random cahracters].hta.

Има ли някакви други промени?

Ръководени от жажда за печалба, създателите на рансъмуера са въвели и промени в стратегиите за разпространение. Освен атаките срещу виртуалната общественост посредством милиони спам имейли със зловредни JavScript и PDF прикачени файлове, кибер престъпниците отговорни за рансъмуера HELP_HELP_HELP, са обърнали внимание и на експлоатационния инструмент Rig. Неактуализираният софтуер също може да послужи за злодеянията на хакерите. Освен това е установено, че създателите на Cerber и на Nemucod са обединили сили, за да удвоят мащаба на атаката. Друго скорошно проучване разкри,че измамниците са модифицирали Cerber и под формата на рансъмуера като услуга (ransomware-as-a-service (RaaS). Последната версия на Nemucod, която се открива от някои антивирусни инструменти като JS/Nemucod.GE!Eldorado, помага за разпространението на зловредния софтуер в cer.jpg файл. След като файлът попадне в системата, той променя формата си в изпълним файл. Дори да сте засегнати от похищението на HELP_HELP_HELP, все още има начин да се справите със злонамерения софтуер. Започнете с премахването на HELP_HELP_HELP незабавно.

Отстраняване на зловредния софтуер HELP_HELP_HELP

Когато става въпрос за рансъмуер, времето е фактор от съществено значение. Не губете никакво време, а започнете с премахването на инфекцията. За да премахнете рансъмуер вируса HELP_HELP_HELP трябва да инсталирате антишпионско приложение. Имайте предвид, че софтуерът трябва да се актуализира, за да може да изкорени инфекцията напълно. Ако се сблъскате с проблеми при премахването на HELP_HELP_HELP, вижте дадените по-долу инструкции. Може да се наложи да използвате Безопасен режим (Safe Mode), за да задействате програмата за премахване на зловреден софтуер, тъй като вирусът може да я деактивира в нормален режим. Към момента все още няма официален дешифратор, но съветите ни за възстановяване може да се окажат полезни за вас.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Help_help_help вируси

Премахнете Help_help_help, използвайки Safe Mode with Networking

Влезте в Безопасен режим (Safe Mode), за да активирате инструментите си за премахване на вируса.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Help_help_help

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Help_help_help.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Help_help_help, използвайки System Restore

Системно възстановяване (System Recovery) е друг метод, който може да изберете, за да се противопоставите на вируса help_help_help virus.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Help_help_help. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на Help_help_help е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Help_help_help от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Help_help_help, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Заслужава ли си да инсталирате Data Recovery Pro?>

Тъй като специалистите по вируси все още работят върху декриптори за Red Cerber и Help_help_help, ще ви се наложи да потърсите други решения. В този смисъл тази програма е едно такова решение.  

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Help_help_help;
 • Възстановете ги.

Методът Shadow Explorer

Red Cerber вече не изтрива моментните снимки на томове (shadow volume copies), така че може да ви се отвори възможност да възстановите криптираните файлове. 

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Help_help_help и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици