Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни Kraken вирус (Просто упътване за премахване)

от Alice Woods - - | Тип: Рансъмуер

Кратък преглед на рансъмуер вируса Kraken

Вирусът Kraken е криптиращ зловреден софтуер, който има за цел най-популярните типове файлове и прави атаките много болезнени за жертвите. Хората губят достъп до личните си файлове като снимки, видео или аудио файлове, както и други документи, които са били изключително важни. И все пак, ако жертвите имат резервни копия, рансъмуер атаката може да не е толкова ужасна, защото те имат всичко, от което се нуждаят на външно устройство или облак. В противен случай, ситуацията става по-сложна. Рансъмуерът Kraken криптира файловете като използва RSA и AES шифри и добавя файлово разширение .kraken към всеки повреден файл. Тъй като жертвите нямат достъп, те не могат да отворят или използват записите си. Обаче, могат да забележат нов .html файл на работния плот или във всяка папка, която съдържа криптирани файлове. Файлът The “_HELP_YOUR_FILES.html” съдържа много информация за възстановяването на файловете. В общи линии жертвите трябват да закупят Биткойни и да ги прехвърлят в индивидуален биткойн портфейл, след това да се свържат с кибер престъпниците и да изчакат да им бъде изпратена декриптираща програма. И все пак, в случай на атака, не ви съветваме да следвате заповедите на изманиците, защото може да се окажете в капан. Препоръчваме ви да премахнете Kraken колкото се може по-скоро след проникването му в компютъра.

Съобщението за откуп е необичайно, тъй като разполага с динамични полета, които могат да бъдат обновявани и модифицирани. Измамниците работят усилено и предоставят доста линкове, чрез които жертвите да закупят биткойни и обясняват как да бъде осъществена трансакцита. Вирусът Kraken иска 2 Биткойна за декриптиране на информацията, но ако жертвата не побърза да ги плати, сумата се удвоява. Този документ съдържа още и идентификационен номер на жертвата (ID), който трябва да бъде изпратен след плащането на откупа на престъпниците на имейл адрес krakenk811@gmail.com, kraken0@india.com или kraken@innocent.com. По някое време жертвите би трябвало да получат имейл от хакерите, който съдържа Kraken decryptor. Те трябва да натиснат бутона “Decrypt(Декриптирай)” и да очакват последващи инструкции. Обаче, натискането на този бутон и използването на декриптора може да се окаже доста опасно. Може да бъдете заразени с друг рансъмуер и да ви бъдат искани още повече пари. Затова, премахнете вируса Kraken от компютъра си с помощта на Reimage и инструкциите, които сме ви приготвили.

The picture of Kraken virus

Как сте се заразили с рансъмуер вируса?

Създателите на рансъмуер вируса Kraken прилагат същите добре познати стратегии на разпространение като зловредни спам имейли, експлоатационни инструменти (exploit kits), реклами заредени със зловреден софтуер и др. Ако се интересувате от технологии и вируси, вероятно сте чували, че най-популярният метод за разпространение на рансъмуер са зловредните имейл кампании. Киберпрестъпниците изпращат стотици стотици, дори хиляди различни имейли, които съдържат прикачени документи. Ако бъде отворен прикачения файл, Kraken или друг рансъмуер вирус прониква в система. В наши дни е много важно е да си купим онлайн сигурност, защото броят на малуер атаките расте непрекъснато и хакерите намират нови начини за разпространение на вирусите. За да намалите риска от рансъмуер атака е важно не само да избягвате съмнителни имейли и други приложения, но също и да избягвате съмнителни уеб страници, да не отваряте и инсталирате софтуер или софтуерни актуализации от съмнителни онлайн реклами и да не използвате уеб страници за споделяне на файлове. 

Стъпки за премахване на Kraken

След рансъмуер атака, трябва да действате умно и бързо. Не трябва да бавите премахването на Kraken или да обмисляте плащането на откупа. Както вече ви казахме, ако се озовете в такава неприятна ситуация, трябва да се опитате да се справите с нея. Единственият начин да направите това е като премахнете зловредния софтуер от компютъра. Докато е в компютъра ви, системата ви става крехка и уязвима, така че други компютърни инфекции могат да се възползват от ситуацията и да ви причинят по-големи проблеми. За да премахнете Kraken от компютъра, трябва да инсталирате и да актуализирате програма против зловреден софтуер (например Reimage, Malwarebytes) и да направите пълно системно сканиране. И все пак, рансъмуерът може да не ви позволи да го направите, затова следвайте инструкциите, които сме ви подготвили. 

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на Kraken вируси:

Премахнете Kraken, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Kraken

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Kraken.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Kraken, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Kraken. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на Kraken е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Kraken от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Kraken, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Възстановете част от файловете си с with Data Recovery Pro

Data Recovery Pro може да се окаже инструмент, който да ви е нужен за възстановяването на информацията. Имайте предвид, че тази програма не е създадена да възстановява файлове криптирани от рансъмуера Kraken. И все пак, може да ви помогне да възстановите част от файловете си. 

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Kraken;
 • Възстановете ги.

Възстановете отделни файлове с помощта на функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)

Ако функцията Системно възстановяване (System Restore) е била активирана преди атаката на вируса Kraken, може да следвате по-долу дадените стъпки и да възстановите някои от най-важните файлове:

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Възстановяване на данните с ShadowExplorer

Ако малуерът Kraken не е изтрил моментните снимки на томове (Shadow Volume Copies), може да опитате да възстановите файловете си като използвате инструмента ShadowExplorer.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Kraken и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Alice Woods
Alice Woods

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-kraken-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици