Премахни MNS CRYPTOLOCKER вирус (фев. 2017 актуализация) - Включва стъпки за декриптиране

Упътване за премахване на MNS CRYPTOLOCKER вируси

Какво е Рансъмуер вирусът MNS CRYPTOLOCKER?

MNS Cryptolocker и Cryptolocker. Част от едно семейство ли са?

Вирусът MNS Cryptolocker се появи като нов криптиращ малуер. Както и всеки друг пример от тази категория, той заплашва жертвите да платят определена сума в замяна на заключените файлове. Малуерът използва AES алгоритъм да кодира личните данни. Поради сложността му, декриптирането на файловете без наличието на декриптиращ ключ, остава предизвикателство. Този вирус се титулува като алтернативна версия на CryptoLocker. Напоследък, има известно увеличение на броя на вирусите принадлежащи към това семейство рансъмер вируси . Поражда се дискусия дали вирусите са свързани или това е просто имитация, създадена от други киберпрестъпници. Фалшив или не, обаче, това не променя факта, че кодира личните файлове. Препоръчваме ви да премахнете MNS Cryptolocker незабавно. Може да го направите с помощта на FortectIntego.

Рансъмуер семейството на CryptoLocker е добило печална известност след непрекъснатия терор върху виртуалната общност от 2013 насам. Анализите показват, че е спечелил над 300 милиона долара . Сред спекулациите, че оригиналната версия е спряна, негови двойници с подобни наименования не спират да се появяват. Въпреки че не всички имитации са толкова разрушителни, колкото оригиналната версия, те също са способни да предизвикат голям хаос. Освен това, в отговор на нарастващия пазар на рансъмуер, институции в областта на правоприлагането като ФБР дават удивителен съвет: ако се заразите с MNS Cryptolocker или друг криптиращ малуер, по-добре да платите откупа . Това изявление със сигурност оказва въздействие върху виртуалната общност. Подобно отношение може да обясни защо продължават да се появяват нови криптиращи вируси и целият този бизнес е в разцвет. Освен това, има относително малко данни за декриптирана информация.Вероятно е безполезно да се разчита на съвестта на хакерите. Вместо това, преминете към отстраняване и по-специално към премахване на MNS Cryptolocker.

All your file locked with MNS CryptoLocker (Всичките ви файлове са криптирани с MNS CryptoLocker):
send 0.2 btc to adress 19o4meegqhmdswffskcdgm8rjt16cca33xqfor decrypt your files (изпратете 0,2 биткойна на адрес 19o4meegqhmdswffskcdgm8rjt16cca33xqfor за да декриптирате файловете)send your uniq and btc wallet from wich paid
to email [email protected] (изпратете uniq и btc портфейл, от който е платено)
after we receive bitcoins and yor email, we contact with you (след като получим биткойни и вашия имейл, ще се свържем с вас)

Освен Щатите този вирус има и за цел и Европа. Той иска 0.2 BTC, което е приблизително 196 биткойна в момента. Хакерите са се подсигурили файловете да не бъдат лесно декриптируеми и са използвали стандартно криптиране с AES . Имайте предвид, че това е често срещана тяхна стратегия да предупредят и уплашат потребителите, че нямат друга възможност освен да платят откупа. Нека преминем към унищожаването на малуера MNS Cryptolocker.

Има ли връзка между MNS Cryptolocker и CryptoLocker?

Разпространение на криптиращия зловреден софтуер

Възможно е да сте нападнати от този малуер след безразсъдно отваряне на заразен спам имейл. Сред киберпрестъпниците са популярни различни фалшиви и подправени фактури или данъчни отчети. Рискът от заразяване с малуер се увеличава особено по празниците . По подобен начин, устройството ви може да е станало жертва на похищение на MNS Cryptolocker след като сте отворили такъв имейл, или сте посетили уеб страница, пълна с експлоатационни инструменти (exploit kits). Някои от престъпниците избират този метод, тъй като той предоставя по-малко възможности на жертвата да се защити. Затова ви препоръчваме да инсталирате приложение за сигурност, за да намалите риска от подобни инфекции.

Колко бързо мога да отстраня рансъмуера MNS Cryptolocker?

Ако търсите ефикасно решение, инсталирайте антишпионски приложение, например FortectIntego или Malwarebytes. Всеки от тези два инструмента ще премахне MNS Cryptolocker от устройството. Актуализирайте програмата и започнете сканиране. Софтуерът помага също и за откриването на експлоатационни инструменти, зловещите приносители на рансъмуера. Ако не можете да финализирате премахването на MNS Cryptolocker поради определени проблеми с компютъра, хвърлете един поглед на по-долу дадените упътвания, които може да са ви от полза. След като кибер инфекцията бъде унищожена, продължете с ръководството за възстановяване на изгубената информация.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на MNS CRYPTOLOCKER вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Ако не може да премахнете MNS Cryptolocker, защото ви блокира, трябва да стартирате компютъра си в Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with networking):

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете MNS CRYPTOLOCKER, използвайки System Restore

Ако Безопасният режим с мрежа (Safe Mode with networking) не блокира рансъмуера, може да опитате следните напътствия:

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с MNS CRYPTOLOCKER. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на MNS CRYPTOLOCKER е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете MNS CRYPTOLOCKER от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от MNS CRYPTOLOCKER, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Използване на Data Recovery Pro за възстановяване на файловете криптирани от MNS Cryptolocker

Data Recovery Pro е добре познат инструмент, който помага за възстановяване на изгубени файлове. Ако не разполагате с резервни копия на криптираните си файлове, тази програма може да е последният ви шанс да ги възстановите. 

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса MNS CRYPTOLOCKER;
 • Възстановете ги.

Опитайте метода По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)

За да проработи този метод, трябва да разполагате с активирано Системно възстановяване (System Restore) преди проникването на рансъмуера. Ако сте сигурни, че е било активно, може да използвате този метод за възстановяване на отделни файлове.

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

Какво представлява ShadowExplorer?

Това е програма, която възстановява изгубена информация на базата на моментните снимки на томове, автоматично генерирани от операционната система. Има данни, че MNS Cryptolocker премахва тези копия, така че шансовете ви за възстановяване на файловете намаляват. Ако все пак искате да опитате този метод, следвайте упътването:

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от MNS CRYPTOLOCKER и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици