Степен на сериозност:  
  (97/100)

Премахни Satan вирус (Упътване за премахване на вирус) - Бързо решение за декриптиране

от Линас Кигуолис - - | Тип: Рансъмуер

В дълбините на мрежата се спотайва рансъмуера Satan: очаква се увеличение на броя на атаките 

Вирусът Satan е един от тези рансъмуер вируси, които са от вида рансъмуера като услуга (Ransomware-as-a-Service). Рансъмуерната комплектовка Satan RaaS в момента се намира в дълбините на уеб форумите и тези, които се интересуват от бизнес с рансъмуер, могат да се доберат до безплатен за ползване рансъмуер инструмент с една простичка регистрация в определена уеб страница. Според член на форума, подвизаващ се под името Cold_As_Ice, вирусът Satan е безплатен за тези, които искат да го ползват и всеки може да създаде свое персонализирано копие, като променя параметрите му: “сума на откупа, увеличаване на сумата след изтичането на определен брой дни, брой на дните, след изтичането на които се увеличава сумата на откупа, лично съобщение”. Форумният член, който най-вероятно е и продавачът на рансъмуера, твърди, че изпълнимият файл на Satan е само 170kb, съветва хакерите да преведат съобщението за откуп на различни езици, за да помогнат на жертвите по-добре да разберат какво се случва и споделя също, че рансъмуерният инструмент помага на хакерите за създаване на зловредни кодове за Microsoft Word Macro и CHM файл (това помага за заблуждаване на жертвите и за по-ефективното разпространение на зловредния софтуер). 

Satan RaaSРансъмуер вирусът Satan

Специалистите очакват броят на зловредните атаки на Satan да се увеличи в близко бъдеще. Рансъмуерът като услуга не е нещо ново и подобни инструменти улесняват пътя на престъпниците към бързите пари. При наличието в мрежата на подобни лесно достъпни инструменти, няма никакво съмнение, че рансъмуер бизнеса е толкова проспериращ. Създателите на тази рансъмуер комплектовка искат 30% от всички събрани откупи, като останалата част оставят на потребителя на инструмента. Жертвите заразени с този вирус не трябва да избързват с плащането на откупа, тъй като в момента вируса се анализира от специалисти, което означава, че се работи върху декриптиращ инструмент, който може да спаси информацията на жертвите. Съветваме жертвите да премахнат рансъмуера Satan с помощта на инструменти против зловреден софтуер като Reimage Reimage Cleaner Intego и да използват резервни копия за възстановяване на информацията си. В случай, че не разполагате с такива, вижте инструкциите за възстановяване на информацията, които са дадени в края на статията. Премахването на Satan е първата ви задача, която трябва да изпълните, за да защитите системата си от по-нататъшни инфекции.

Как съм се заразил с рансъмуер?

Изглежда,че създателите на вируса Satan препоръчват вируса да бъде разпространяван чрез зловредни Word файлове, съдържащи макро код в себе си. Затова, трябва да внимавате с имейли изпратени от непознати и да не отваряте прикачените файлове, намиращи се в тях. Не забравяйте, че киберпрестъпниците ще се опитат да ви заблудят като кръщават тези файлове с имена като Фактура, Доклад, Сканиран документ или друго подобно, но това не трябва да ви убеждава да го отворите. Съветваме ви внимателно да разгледате полученото съобщение и да обърнете внимание и на имейла на подателя, за да прецените дали е надежден или не. Освен това, измамниците може да се представят и за служители от познати и надеждни компании като Amazon или Paypal, но не трябва да им се доверявате, докато не се уверите, че подателят действително е от тази компания, за която твърди, че работи. 

Възможно ли е да възстановим файловете, блокирани от този малуер? Как да премахнем вируса Satan?

Ако тези въпроси ви занимават в момента, добре е да се запитате дали бихте искали да платите откупа на киберпрестъпниците или не. Може да получите дешифратор, а може и да не получите. Дори и да получите, той може да се окаже  заразен с още вируси. Плащането на откупа в никакъв случай не е добра идея, затова ви съветваме да изберете единствената правилна възможност и да откажете да платите. Може да премахнете вируса Satan с помощта на програма против зловреден софтуер и както вече споменахме, да възстановите изгубената информация от резервни копия. В случай че не разполагате с такива, използвайте тези инструкции за възстановяване на информацията:

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Satan вируси:

Премахнете Satan, използвайки Safe Mode with Networking

Използването на тези инструкции ще ви улесни в процеса на премахване на рансъмуера Satan, ако искате да се отървете от вируса веднъж завинаги.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Satan

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage Reimage Cleaner Intego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Satan.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Satan, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Satan. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage Reimage Cleaner Intego и се уверете, че премахването на Satan е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Satan от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Ако файловете ви са криптирани от Satan, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Възстановяване на информацията с помощта на софтуер

Има много програми, които обещават да възстановят изгубени/криптирани/повредени файлове. Нашият екип разчита на Data Recovery Pro, затова ви препоръчваме да я използвате за възстановяване на данните си. СЪВЕТ: Не забравяйте, че няма 100% ефикасен инструмент, когато става въпрос за рансъмуер вируси. Този вид зловреден софтуер е доста сложен и специфичен и пълното възстановяване не е възможно без наличието на частния ключ, който се съхранява на отдалечените сървъри на престъпниците.

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Satan;
 • Възстановете ги.

Използване на ShadowExplorer

Ако сте късметлии, вирусът ще запази моментните снимки на томове (Volume Shadow Copies) в системата. Ако е така, всичко, което трябва да направите, е да ги откриете. Оставете на ShadowExplorer да свърши работата вместо вас.

 • Изтегляне на Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Следвайте Инсталационния помощник на Shadow Explorer и инсталирайте приложението на компютъра си;
 • Стартирайте програмата и разгледайте падащото меню в горния ляв ъгъл, за да изберете диска с криптирана информация. Проверете какви папки има там;
 • Кликнете с десния бутон на мишката върху папката, която искате да възстановите и изберете “Export”. Може, също така, да изберете и мястото,където желаете да бъде съхранена.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Satan и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви. Добре е да се придържате към добрия навик да архивирате файловете си ежедневно или ежеседмично.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-satan-ransomware-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Satan ransomware virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *