Степен на сериозност:  
  (98/100)

Премахни Serpent вирус (Упътване за премахване) - Aug 2017 актуализация

от Alice Woods - - | Тип: Рансъмуер

Какво знаем за рансъмуер вируса Serpent? Изображение на рансъмуер вируса Serpent
Рансъмуер вирусът Serpent прониква в компютрите с помощта на заразен Ms Office документ

Вирусът Serpent е нов член в рансъмуер семейството на Hades Locker и Wildfire, който е забелязан да атакува компютрите на потребителите от Дания. Криптиращият вирус използва традиционен метод на проникване – зловредни спам имейли. Заразените имейли се представят за фактура или съдържат линк за сваляне на MS Office документ.

Ако потребителят се съгласи да активира Macros в този документ, рансъмуерът Serpent нахлува в системата и се разполага в новосъздадена папка в директория %AppData%. След това зловредният софтуер проверява дали жертвата е от целевата страна. Ако адресът на жертвата показва, че тя е от Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Киргизстан, Казахстан, Молдова, Русия, Туркменистан или Таджикистан, малуерът просто не се активира и не криптира файловете.

За съжаление компютърните потребители от други държави ще трябва да се сблъскат с неприятните последици от рансъмуера. След проверка на IP адреса, малуерът Serpent се свързва със своите Командни и контролни сървъри и изпраща данни за жертвата: IP адрес и държава, уникален ID на хардуера и кампанията. След това сървърът генерира RSA ключ за криптиране на 876 целеви файла. По време на криптирането на информацията, всички файлове се заключват както с RSA-2048, така и с AES-256 алгоритми и получават файлово разширение .serpent.

Възстановяването на информацията без необходимия декриптиращ ключ е почти невъзможно, освен ако жертвата не разполага с резервни копия. Рансъмуерът не само изтрива моментните снимки на томове (Shadow Volume Copies), но и пренаписва изтритата информация като използва Cipher.exe команда.

След успешното криптиране на информацията, вирусът Serpent оставя два файла на работния плот – HOW_TO_DECRYPT_YOUR_FILES_[random_3_chars].html и HOW_TO_DECRYPT_YOUR_FILES_[random_3_chars].txt. Тези файлове са съобщенията за откуп, в които жертвите биват информирани, че се нуждаят от специфичен Serpent Decrypter, за да възстановят файловете си. Хакерите им предлагат възможност да го използват в замяна на 0.75 Биткойна.

И все пак, ако жертвата не преведе парите в седемдневен срок, сумата се покачва на 2.25 Биткойна. В страницата за разплащане, създателите предоставят подробни инструкции как трябва да бъде извършена трансакцията. Не ви препоръчваме да се занимавате с киберпрестъпниците. Дори и да не разполагате с резервни копия, премахнете Serpent от компютъра си.

Плащането на откупа може да не ви върне файловете и освен това да загубите доста пари. Винаги може да опитате допълнителни методи за възстановяване на информацията и да изчакате докато изследователите на зловреден софтуер създадат декриптиращ инструмент. Вслушайте се в съвета ни и започнете незабавно с премахването на Serpent, като сканирате компютъра си с Reimage.

Serpent ransomware virus
Рансъмуер вирусът Serpent

Как създателите разпространяват рансъмуер вируса си?

Рансъмуерът Serpent се разпространява чрез зловредни спам имейли и съдържащи се в тях прикачени файлове. Компютърните потребители от Дания получават имейл с предмет “Sidste påmindelse for udestående faktura 1603750”, който ви информира, че това е последно напомняне за просрочена фактура.

Както вече споменахме, съобщението съдържа линк за изтегляне, откъдето жертвите трябва да свалят Word документа. Малуерът се изпълнява веднага щом жертвата активира Macros като натисне бутона “Enable content”(Активиране на съдържание) в заразения документ. За да избегнете похищение на Serpent или други рансъмуер вируси, трябва много да внимавате с получените имейли. Не отваряйте предоставените линкове и не изтегляйте прикачените документи. Както сами виждате, дори безопасни на вид файлове, може да съдържат опасен вирус.

Напътствия за премахване на Serpent 

След рансъмуер атаката, голяма част от компютърните потребители обмислят как да възстановят информацията си. Обаче това е чак втората стъпка. Докато зловредният софтуер все още се намира в устройството ви, всички опити за възстановяване на информацията са само загуба на време. За премахването на Serpent трябва да използвате силна антивирусна програма като Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

Инсталирайте някой от тези инструменти, актуализирайте го и направете пълно системно сканиране. Ако малуерът блокира достъпа ви до програмата или ви пречи да я инсталирате, вижте по-долу дадените инструкции. Там ще намерите два метода, които ще ви помогнат да поемете контрола над инструментите си за сигурност и да премахнете автоматично Serpent. За съжаление премахването на вируса няма да възстанови файловете ви. Нашият екип е подготвил няколко предложения, които да ви помогнат да възстановите поне част от файловете ви.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на Serpent вируси:

Премахнете Serpent, използвайки Safe Mode with Networking

Ако зловредният вирус ви пречи да инсталирате или да сканирате системата с програма против зловреден софтуер, моля следвайте инструкциите за стартиране на устройството ви в Безопасен режим (Safe Mode). След това започнете отново с автоматичното премахване.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете Serpent

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на Serpent.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете Serpent, използвайки System Restore

Ако горният метод не проработи, опитайте с дадения по-долу:

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Serpent. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на Serpent е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Serpent от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Въпреки че все още не съществува безплатен декриптиращ инструмент, не плащайте откупа! Кибер престъпниците могат да ви оставят без нищо!

Ако файловете ви са криптирани от Serpent, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Data Recovery Pro може да помогне за декриптирането на файловете, криптирани от вируса Serpent

Този професионален инструмент може да ви помогне да възстановите поне част от файловете си. Създаден е да помага при възстановяването на изтрити, повредени или криптирани файлове. Следвайте стъпките:

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Serpent;
 • Възстановете ги.

Опитайте се да възстановите криптираните от Serpent файлове като използвате функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)

Ако функцията Системно възстановяване (System Restore) е активна преди рансъмуер атаката, може да се опитате да възстановите отделни файлове като се ръководите от следните стъпки:

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

За съжаление, няма инструмент, който може да декриптира файловете криптирани от рансъмуер вируса Serpent

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Serpent и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Alice Woods
Alice Woods

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-serpent-ransomware-virus.html

Ръководства за премахване на други езици