Премахни Serpent вирус (Упътване за премахване) - авг. 2017 актуализация

Упътване за премахване на Serpent вируси

Какво е Рансъмуер вирусът Serpent?

Какво знаем за рансъмуер вируса Serpent? Изображение на рансъмуер вируса SerpentРансъмуер вирусът Serpent прониква в компютрите с помощта на заразен Ms Office документ

Вирусът Serpent е нов член в рансъмуер семейството на Hades Locker и Wildfire, който е забелязан да атакува компютрите на потребителите от Дания. Криптиращият вирус използва традиционен метод на проникване – зловредни спам имейли. Заразените имейли се представят за фактура или съдържат линк за сваляне на MS Office документ.

Ако потребителят се съгласи да активира Macros в този документ, рансъмуерът Serpent нахлува в системата и се разполага в новосъздадена папка в директория %AppData%. След това зловредният софтуер проверява дали жертвата е от целевата страна. Ако адресът на жертвата показва, че тя е от Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Киргизстан, Казахстан, Молдова, Русия, Туркменистан или Таджикистан, малуерът просто не се активира и не криптира файловете.

За съжаление компютърните потребители от други държави ще трябва да се сблъскат с неприятните последици от рансъмуера. След проверка на IP адреса, малуерът Serpent се свързва със своите Командни и контролни сървъри и изпраща данни за жертвата: IP адрес и държава, уникален ID на хардуера и кампанията. След това сървърът генерира RSA ключ за криптиране на 876 целеви файла. По време на криптирането на информацията, всички файлове се заключват както с RSA-2048, така и с AES-256 алгоритми и получават файлово разширение .serpent.

Възстановяването на информацията без необходимия декриптиращ ключ е почти невъзможно, освен ако жертвата не разполага с резервни копия. Рансъмуерът не само изтрива моментните снимки на томове (Shadow Volume Copies), но и пренаписва изтритата информация като използва Cipher.exe команда.

След успешното криптиране на информацията, вирусът Serpent оставя два файла на работния плот – HOW_TO_DECRYPT_YOUR_FILES_[random_3_chars].html и HOW_TO_DECRYPT_YOUR_FILES_[random_3_chars].txt. Тези файлове са съобщенията за откуп, в които жертвите биват информирани, че се нуждаят от специфичен Serpent Decrypter, за да възстановят файловете си. Хакерите им предлагат възможност да го използват в замяна на 0.75 Биткойна.

И все пак, ако жертвата не преведе парите в седемдневен срок, сумата се покачва на 2.25 Биткойна. В страницата за разплащане, създателите предоставят подробни инструкции как трябва да бъде извършена трансакцията. Не ви препоръчваме да се занимавате с киберпрестъпниците. Дори и да не разполагате с резервни копия, премахнете Serpent от компютъра си.

Плащането на откупа може да не ви върне файловете и освен това да загубите доста пари. Винаги може да опитате допълнителни методи за възстановяване на информацията и да изчакате докато изследователите на зловреден софтуер създадат декриптиращ инструмент. Вслушайте се в съвета ни и започнете незабавно с премахването на Serpent, като сканирате компютъра си с FortectIntego.

Serpent ransomware virus

Как създателите разпространяват рансъмуер вируса си?

Рансъмуерът Serpent се разпространява чрез зловредни спам имейли и съдържащи се в тях прикачени файлове. Компютърните потребители от Дания получават имейл с предмет „Sidste påmindelse for udestående faktura 1603750”, който ви информира, че това е последно напомняне за просрочена фактура.

Както вече споменахме, съобщението съдържа линк за изтегляне, откъдето жертвите трябва да свалят Word документа. Малуерът се изпълнява веднага щом жертвата активира Macros като натисне бутона „Enable content“(Активиране на съдържание) в заразения документ. За да избегнете похищение на Serpent или други рансъмуер вируси, трябва много да внимавате с получените имейли. Не отваряйте предоставените линкове и не изтегляйте прикачените документи. Както сами виждате, дори безопасни на вид файлове, може да съдържат опасен вирус.

Напътствия за премахване на Serpent

След рансъмуер атаката, голяма част от компютърните потребители обмислят как да възстановят информацията си. Обаче това е чак втората стъпка. Докато зловредният софтуер все още се намира в устройството ви, всички опити за възстановяване на информацията са само загуба на време. За премахването на Serpent трябва да използвате силна антивирусна програма като FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

Инсталирайте някой от тези инструменти, актуализирайте го и направете пълно системно сканиране. Ако малуерът блокира достъпа ви до програмата или ви пречи да я инсталирате, вижте по-долу дадените инструкции. Там ще намерите два метода, които ще ви помогнат да поемете контрола над инструментите си за сигурност и да премахнете автоматично Serpent. За съжаление премахването на вируса няма да възстанови файловете ви. Нашият екип е подготвил няколко предложения, които да ви помогнат да възстановите поне част от файловете ви.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Serpent вируси

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Ако зловредният вирус ви пречи да инсталирате или да сканирате системата с програма против зловреден софтуер, моля следвайте инструкциите за стартиране на устройството ви в Безопасен режим (Safe Mode). След това започнете отново с автоматичното премахване.

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете Serpent, използвайки System Restore

Ако горният метод не проработи, опитайте с дадения по-долу:

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с Serpent. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на Serpent е извършено успешно.

Бонус: Възстановяване на информацията

Представеното по-горе ръководство има за цел да ви помогне да премахнете Serpent от компютъра си. За да възстановите криптираните си файлове ви препоръчваме използването на подробно ръководство, изготвено от специалистите по компютърна сигурност на virusi.bg?

Въпреки че все още не съществува безплатен декриптиращ инструмент, не плащайте откупа! Кибер престъпниците могат да ви оставят без нищо!

Ако файловете ви са криптирани от Serpent, може да използвате няколко начина за тяхното възстановяване:

Data Recovery Pro може да помогне за декриптирането на файловете, криптирани от вируса Serpent

Този професионален инструмент може да ви помогне да възстановите поне част от файловете си. Създаден е да помага при възстановяването на изтрити, повредени или криптирани файлове. Следвайте стъпките:

 • Свали Data Recovery Pro;
 • Следвайте стъпките за инсталиране на Data Recovery и инсталирайте програмата на компютъра си;
 • Стартирайте и сканирайте компютъра за криптирани файлове от рансъмуер вируса Serpent;
 • Възстановете ги.

Опитайте се да възстановите криптираните от Serpent файлове като използвате функцията По-стари версии на Windows (Windows Previous Versions)

Ако функцията Системно възстановяване (System Restore) е активна преди рансъмуер атаката, може да се опитате да възстановите отделни файлове като се ръководите от следните стъпки:

 • Открийте криптирания файл, който искате да възстановите и кликнете с десния бутон на мишката върху него;
 • Изберете “Properties” и отидете на бутона “Previous versions”;
 • Тук проверете всички налични копия на файла “Folder versions”. Изберете версията, която искате да възстановите и кликнете върху “Restore”?

За съжаление, няма инструмент, който може да декриптира файловете криптирани от рансъмуер вируса Serpent

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от Serpent и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Alice Woods
Alice Woods

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици