Степен на сериозност:  
  (91/100)

Реклами „The ArialText font was not found“. Как да премахнем? (Ръководство за деинсталиране)

Измамата „The ArialText font was not found“ е насочена към потребители на Internet Explorer, като ги инфектира с рансъмуер

Рекламите „The ArialText font was not found“ са измамни малуерни изскачащи прозорци, които предлагат инсталирането на зловреден файл в системата. Може да е рансъмуер, троянец или друг компютърен вирус, използван от киберпрестъпниците, за да Ви следи или да инфектира компютъра Ви за дадена цел. Тази нова измама е свързана с кампанията RoughTed и е много подобна на измамата „The HoeflerText font wasn’t found“. Измамният изскачащ прозорец обикновено се показва на зловредни сайтове, които показват някакъв текст, предполагаемо съобщение от сайта, което гласи „Microsoft Font Pack not installed!“. Ако жертвата се върже и кликне ОК, зловредната уеб страница показва измамно съобщение, че шрифтът ArialText не е намерен и че страницата не се зарежда правилно, тъй като използва въпросния шрифт. За да поправите грешката и да видите текста, трябва да си свалите „Microsoft Font Pack“. Измамното съобщение показва и име на разработчик, текуща версия на пакета с шрифтове и последната версия на необходимия пакет. Внимателните компютърни потребители веднага ще забележат очевидните правописни грешки, допуснати в този измамен изскачащ прозорец, което е сигнал да блокирате рекламите от „The ArialText font was not found“ незабавно.Рекламите „The ArialText font was not found“

Въпреки това някои потребители лесно могат да бъдат убедени, че този ъпдейт е необходим, особено когато измамното съобщение има логото на microsoft в себе си. Кликвайки бутона „Update“ Вие отваряте прозорец, който пита какво да правите с файла ArialFondLight.zip, който съдържа зловредния файл. Архивът съдържа JavaScript файл, наречен ArialFont.js. Този файл изпраща GET request към зловредния домейн sobberinfo[.]com и сваля два файла на системата – 36d4.exe (запазен на работния плот) и mMSBuild.exe в папката MSBuild в C:\ диска. Веднъж активиран, вирусът показва истинската си същност – това са файлове на рансъмуера Cerber – вирус, който променя данните на структурно ниво, като прилага няколко криптиращи алгоритъма. Затова, ако забележите, че уеб браузъра Ви пренасочва към съмнителни сайтове, които предлагат инсталирането на ArialText или Microsoft Font Pack, излезте незабавно и сканирайте системата си с надеждна анти-малуерна програма като Reimage, за да проверите дали компютърът Ви не е инфектиран с някакъв тип малуер. 

В случай, че сте инсталирали малуера чрез измамните страници, не прибързвайте с плащането на откупа, преди да проверите възможностите за възстановяване. Ако имате бекъп, премахнете вируса „The ArialText font was not found“ преди да е причинил още щети другаде. Помнете – подобен малуер е сложен и трябва да се отнасяте към него сериозно. Не трябва да обмисляте плащането на откупа, освен ако не можете да си позволите загуба на огромното количество данни. Помнете – измамниците не са задължени да предоставят инструмент за декриптиране и може да не Ви пратят такъв, след като платите откупа. На последно място трябва да припомним, че плащането помага на престъпниците да продължават зловредните си дейности с дори по-голяма мотивация. Не им позволявайте да Ви включат в схемите си чрез изнудване!

Социалното инженерство убеждава жертвите да си инсталират зловредни вируси ръчно

Според блог пост на MalwareBreakDown зловредната кампания е забелязана на сайта rojadirecta[.]me, което е онлайн стрийминг сайт. Уебсайтът използва многократни пренасочвания към различни съмнителни сайтове, пълни със заразени рекламни скриптове. Тези сайтове обикновено показват много измамни изскачащи прозорци и предупреждения, предназначени да изглеждат като истински информационни съобщения от браузъра. Изглежда всички тези фишинг сайтове, свързани с кампанията, са регистрирани на човек, чийто имейл е onishekovich[at]bk.ru. След няколко URL пренасочвания, кампанията пренасочва жертвата до един последен сайт, който води до сайта на експлойт кита RIG. Зловредният уебсайт, който функционира като врата към експлойт китовете RIG, показва измамното ArialText съобщение. В момента е известно, че зловредните изскачаши прозорци се появяват само при потребители на Internet Explorer. Въпреки това сме сигурни, че измамниците ще подобрят техниките си точно като HoeflerText и ще разширят поддръжката си към Chrome и Firefox потребители. Ако искате да защитите компютъра си от подобни атаки, избягвайте да кликвате на странни линкове онлайн, вижте кои са най-опасните Интернет сайтове и си инсталирайте обновена анти-малуерна програма. Създаването на бекъп на данните също може да спаси данните Ви в случай на рансъмуерна атака, затова не се колебайте и създайте такъв незабавно.

Премахване на вируса „The ArialText font was not found“

Не отлагайте повече, а премахнете вируса „The ArialText font was not found“ незабавно. Ако описаните изскачащи прозорци се появяват на екрана Ви ежедневно, трябва да знаете, че може да има две причини за това. Или сте инфектирани със съмнителен спайуер или малуер, или просто сърфирате в опасни сайтове. Затова деинсталирайте адуера, който ги показва, и избягвайте посещаването на сайтове, които са ненадеждни. Упътването под публикацията обяснява основите при премахването на „The ArialText font was not found“.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на “The ArialText font was not found” реклами:

Премахнете “The ArialText font was not found”, използвайки Safe Mode with Networking

Ако усещате, че браузърът Ви се държи странно и сте жертва на пренасочвания без да сте направили нищо, трябва да премахнете адуера/малуера, който предизвиква тези пренасочвания. За да премахнете рекламите „The ArialText font was not found“, следвайте тези стъпки.

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете “The ArialText font was not found”

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на “The ArialText font was not found”.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете “The ArialText font was not found”, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с “The ArialText font was not found”. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на “The ArialText font was not found” е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от “The ArialText font was not found” и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner или Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes

За автора

Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици