Степен на сериозност:  
  (97/100)

Премахнете AutoLocky (Подобрено упътване)

Какво е AutoLocky и как да се справим с него?

Изглежда че появата на нови варианти рансъмуер няма да спре скоро време. Беше пуснат нов вирус, наречен рансъмуерът AutoLocky. Тази заплаха е опитала да използва името на известния Locky вирус, за да изглежда страшна; за щастие изследване е установило, че това е по-опростен вирус. За разлика от по-опасните компютърни вируси, този е програмиран на езика AutoIt. Не е изненадващо, че е отнело малко време на компютърни експерти да го разбият и да създадат инструмент за декриптиране за AutoLocky.

Този вирус действа подобно на вируса Locky. Веднъж след като влезе в компютъра на жертвата, той криптира личните му файлове, използвайки AES-128 алгоритъм. Точно като Locky и AutoLocky завършва криптираните файлове с .locky. Този зловреден вирус може да афектира редица файлови типове, включително .doc, .txt, .xls, .docx, .doxm, .rar, .jpeg и много други. Ако все още не знаете, криптираните файлове стават недостъпни, което значи, че не можете да ги отваряте. Затова кибер престъпниците зад AutoLocky предлагат решение – можете да купите файловете за определена цена, или с други думи, трябва да платите откуп, ако искате да си върнете файловете. Този вирус изисква 0.75 биткоина, което се равлява на около 325 долара. Въпреки това, независимо колко са важни вайловете Ви, не трябва да прибързвате с плащането.

AutoLocky ransomware demands money

Когато всички файлове са криптирани, AutoLocky създава два файла – Info.txt и Info.html, които предоставят инструкции как да прехвърлите пари на кибер престъпниците. В същото време този вирус премахва ключовете за криптиране от компютъра и ги праща в контролните си сървъри. Има нещо, което трябва да знаете за този вирус. За разлика от Locky, AutoLocky МОЖЕ да бъде декриптиран. Единственото общо е само името Locky, така че потребителите да се уплашат, след като потърсят това име в нета. Можете да намерите линк за сваляне на декриптиращия инструмент на страница 2. Въпреки това трябва да премахнете вируса AutoLocky преди да се опитате да декриптирате файловете с инструмента. Малко или много опасен, рансъмуерът е сложно устроен и не препоръчваме да се опитвате да го премахнвате ръчно. За да изтриете вируса от системата си, трябва да използвате мощен анти-малуер софтуер, като например ReimageIntego.

Как се разпространява вируса AutoLocky?

Въпреки че няма точна информация как се разпространява вируса, фактът, че достига компютрите на жертвата, маскиран като PDF, е достатъчен аргумент да вярваме, че се разпространява по същия начин като мнозинството вируси. Предполагаме, че се разпространява чрез спам мейл и всичко, което трябва да направите, за да предотвратите атака от AutoLocky, е да избягвате отварянето на съмнителни вируси, изпратени от неизвестни индивиди или компании. Особено избягвайте отварянето на файлове, прикачени към такива имейли в спам папката Ви.

За да разберете как да декриптирате файловете си и как да изтриете AutoLocky, вижте страница 2.

Премахнете рансъмуера AutoLocky и декриптирайте файловете си

За щастие компютърни експерти са успели да намерят недостих във вируса AutoLocky, който им е помогнал да създадат декриптиращ инструмент. Затова жертвите, чиито файлове са заключени от AutoLocky, могат спокойно да ги декриптират. Можете да свалите инструмента за декриптиране на AutoLocky тук. Имайте предвид, че преди да се опитате да свалите декриптиращия инструмент, за да възстановите файловете си, ТРЯБВА изцяло да сте деинсталирали малуера AutoLocky и всичките му компоненти, за да се подсигурите, че остатъците от него няма да за заплаха за компютъра Ви за вбъдеще. Ако сте напреднал компютърен потребител, можете да опитате да деинсталирате вируса, като следвате упътването, дадено по-долу. Въпреки това силно препоръчваме да използвате по-добрата и по-безопасна опция на автоматичното премахване. За тази цел препоръчваме да инсталирате анти-спайуера ReimageIntego, да пуснете пълно системно сканиране и да премахнете всички зловредни файлове от системата си само с няколко клика. Тогава можете безопасно да възстановите файловете си с инструмента за декриптиране. Успех!

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на AutoLocky:

Премахнете AutoLocky, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете AutoLocky

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете ReimageIntego или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на AutoLocky.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете AutoLocky, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с AutoLocky. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че премахването на AutoLocky е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от AutoLocky и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за AutoLocky

Your email address will not be published. Required fields are marked *