Степен на сериозност:  
  (99/100)

Премахни .locky вирус (Подобрени инструкции)

Вирус с файлово разширение .locky – какъв е този вирус?

Вирусите с файлово разширение .locky са вируси тип рансъмуер. Рансъмуер вирусите са едни от най-често срещаните и най-печелившите компютърни вируси и точно затова киберпрестъпниците постоянно разработват нови техни разновидности. Всеки ден чуваме за нови видове рансъмуер; в последно време се създаде нов вид нов рансъмуер (наречен Locky вирус или Locky рансъмуер) и сега ще ви запознаем малко по-подробно с това как работи този вирус.

Как се разпространява вируса с файлово разширение .locky и как действа?

Има много начини, чрез които вирус с файлово разширение .locky може да проникне в компютъра ви. Не забравяйте, че киберпрестъпниците използват техники на т.нар. кликджакинг, с които да заблудят по-наивните компютърни потребители и да ги принудят да кликват на зловредни линкове, които са дегезирани като безопасни. С други думи, киберпрестъпниците могат да скрият в неблагонадеждни уеб страници линк за сваляне на вирус с файлово разширение .locky под бутон или линк, който изглежда напълно безопасен . Бъдете отговорни към сигурността на компютъра си и избягвайте да посещавате уеб страници, които предизвикват дори и най-малкото подозрение у вас.

И все пак, киберпрестъпниците най-често разпространяват този вид вируси чрез измамни имейли, които включват зловреден прикачен файл (Word документ). Този Word файл съдържа код, който се активира мигновено, в случай че потребителят има включена функцията Macros в Word. В случай че тази функция не е активна, потребителя вижда съобщение над неясен текст : “Enable macro if the data encoding is incorrect.

.locky file extension virus activates itself using Macros function

Както по-горе споменахме, макросите активират кода, който има за цел да свали и да задейства изпълним файл с вирус с разширение .locky от отдалечен сървър. След това тази опасна програма сканира компютърната ви система, открива личните файлове на “жертвата” и ги криптира като използва един от двата метода RSA-2048 или AES-128 . Не е случайно, че файловото разширение на Locky вируса е .locky – след като вирусът криптира личните файлове, той им добавя и файлово разширение .locky. Криптираната информация става недостъпна; по този начин вирусът поставя жертвата в много неизгодна позиция. За всички е ясно, че потребителите съхраняват важна информация на компютрите си и това нахлуване в личното пространство може дапредизвика стрес и отчаяние. Вирусът с файлово разширение .locky, обаче, оставя “съобщения за откуп” във всяка папка, която съдържа криптирана информация и в него се обяснява как “жертвата” може да възстанови личните си документи. Вирусът с разширение .locky моли да платите откуп (0,5 биткойна, което се равнява на 207 щатски долара).

Съветваме ви да не плащате откупа. Без значение колко ще платите, единствената грижа на киберпрестъпниците е да изкарат печалба. Няма никаква гаранция, че ще ви изпратят ключ за дешифроване за да възстановите личните си файлове. Не подкрепяйте киберпрестъпността по този начин. В противен случай, рискувате да изгубите както файловете си, така и парите си. Освен това, киберпрестъпниците ще знаят, че могат да ви уплашат и може да опитат да ви изпратят друг вирус в бъдеще.

Как да предпазите компютъра си от рансъмуер?

 1. Най-важното нещо, което може да направите е редовно да архивирате данните си (Backup). Препоръчваме ви да съхранявате копие от важната информация на външно устройство, защото някои рансъмуер вируси могат да достигнат до онлайн облаците за съхранение на данни посредством вашата интернет връзка.
 2. Инсталирайте изпитана програма срещу зловреден софтуер (например, Reimage) на компютъра си, за да го предпазите от рансъмуер и други опасни вируси.
 3. Когато теглите файлове или програми, избирайте опцията “Save” вместо “Run/Open.” По този начин осигурявате малко време на антивирусната си защита да провери дали файлът е безопасен.
 4. Актуализирайте редовно софтуера си – ако е възможно, включете автоматичното актуализиране на софтуера. Киберпрестъпниците използват пропуски в неактуализирания софтуер и нахлуват в системата ви без вашето знание.
 5. Избягвайте да посещавате рискови уеб страници и изтегляйте софтуер само от проверени и сигурни уеб страници.

Как да възстановите файлове заключени от вирус с файлово разширение .locky?

За съжаление е почти невъзможно да разкодирате файлове, които са криптирани от този зловреден компютърен софтуер. Единствената възможност да възстановите файловете си е да ги импортирате от външно устройство. Ако не сте направили архив (Backup) на данните си по-рано, може да опитате да използвате някои от следните инструменти, за да разшифровате файловете си – Photorec, Kaspersky virus-fighting utilities или R-Studio.
Много важно е да унищожите зловредният файл .locky колкото се може по-скоро след като сте забелязали появата му. Ако откриете присъствието му сравнително бързо, може да успеете да спрете процеса на криптиране на време и да спасите част от файловете си. Ако имате намерение да импортирате данни от външно устройство, уверете се, че сте премахнали напълно вируса с файлово разширение .locky, тъй като тази заплаха може да достигне и да криптира информацията на всяко устройство, което е включено към компютъра. Силно препоръчваме използването на автоматичен инструмент за премахване на зловреден софтуер за да унищожите .locky вируса; и все пак, ако искате да го направите ръчно, моля, следвайте инструкциите за премахване на Locky вирус, които са дадени под статията.

Вирус с файлово разширение .locky FAQ/често задавани въпроси/:

Въпрос: Днес получих подозрителен имейл. В полето Subject пише: ATTN: Invoice J-98223100. В имейла има също и прикачен файл, който има следното име: invoice_J-98223100.doc. Мисля, че този имейл е несигурен и не трябва да го отварям… И все пак, как може един обикновен Word файл да бъде опасен? Може ли да ми обясните какво да правя с този имейл? Да отварям ли прикачения файл или да го изтрия?

Отговор: НЕ отваряйте прикачени файл! Получили сте имейл от киберпрестъпници, имащ връзка с Locky рансъмуер. Този измамен имейл съдържа заразен Word документ, който може да инсталира вирус на компютъра ви.
Вирусът Locky използва нова техника за сваляне и инсталиране на вирусен файл – изпраща зловреден код в Word документ, който се задейства, ако функцията Macros на Word е активна. Веднага изтрийте имейла.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Reimage (инструмент за премахване) Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage е препоръчителна при премахване на щети от вируси. Безплатния скенер ви позволява да проверите дали компютърът Ви е заразен или не. Ако трябва да премахнете малуер, трябва да купите лицензирана версия на Reimage malware removal tool.

Упътване за ръчно премахване на .locky вируси:

Премахнете .locky, използвайки Safe Mode with Networking

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Safe Mode with Networking от списъка Изберете 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Networking в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Стъпка 2: Премахнете .locky

  Влезте в заразения си акаунт и пуснете браузъра. Свалете Reimage или друга добра програма за анти спайуер. Обновете я преди цялостно сканиране на системата и премахнете зловредните файлове от Вашия рансъмуер и така завършете премахването на .locky.

Ако Вашият рансъмуер блокира Safe Mode with Networking, опитайте другия метод.

Премахнете .locky, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с .locky. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с Reimage и се уверете, че премахването на .locky е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от .locky и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

За автора

Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions