Премахнете TeslaCrypt 4.0 (Подобрени инструкции)

Упътване за премахване на TeslaCrypt 4.0

Какво е TeslaCrypt 4.0?

Нови факти за вируса TeslaCrypt 4.0

Наскоро киберпрестъпниците пуснаха нова версия на TeslaCrypt, TeslaCrypt 2.0 и TeslaCrypt 3.0, която се нарича TeslaCrypt 4.0. Както повечето заплахи от подобен вид, този рансъмуер вирус криптира поверителна информация и оставя съобщение, изискващо плащането на откуп в замяна на ключ за криптираните данни. Имаме информация, че този зловреден софтуер има някои подобрени характеристики и фиксове. Точно затова, искаме да ви информираме за възможностите, с които разполагате, в случай че се заразите с този вирус. Също така, ще се опитаме да обясним как може да премахнете вируса TeslaCrypt 4.0 от компютъра си и да възстановите файловете си. Обърнете внимание, че един от най-ефективните начини за унищожаване на тази заплаха, е пълното системно сканиране със FortectIntego.

Как вирусът TeslaCrypt 4.0 е бил обновен?

Както вече споменахме, рансъмуер вируса TeslaCrypt 4.0 е новата версия на TeslaCrypt, който е забелязан за пръв път преди около година. Обаче е пуснат преди няколко седмици, така че все още липсва по-подробна информация за него. Освен това, изглежда, че създателите на този вирус са решили да влошат нещата, като са оправили бъг, който се наблюдаваше при по-старите версии. TeslaCrypt 4.0 вече не слага файлови разширения на криптираните файлове, така че дори може да не знаете, че файловете ви са заключени. При това, по-рано вирусът се стремеше към файлове с размери по-големи от 4 GB, а сега криптира файлове с всякакви размери. Когато приключи процеса на криптиране, той оставя следните файлове в системата:

%UserProfile%\Desktop\RECOVER[5_chars].html
%UserProfile%\Desktop\RECOVER[5_chars].png
%UserProfile%\Desktop\RECOVER[5_chars].txt
%UserProfile%\Documents\[random].exe
%UserProfile%\Documents\recover_file.txt

Също така, изглежда, че най-новата версия на TeslaCrypt използва различен криптиращ алгоритъм – RSA 4096, противно на широко разпространения RSA 2048 код. Ако този вирус вече е засегнал файловете ви и търсите декриптиращ софтуер, може да пробвате да ги декриптирате с Photorec или R-studio. За съжаление, все още няма декриптиращ софтуер за TeslaCrypt.

Как може да се зарази компютъра ми?

Въпреки че се знае, че има нови свойства добавени към този рансъмуер вирус, основният принцип се запазва същия. Може да се заразите с TeslaCrypt 4.0 чрез спам съдържащ зловреден прикачен файл. Веднага след като го отворите, вирусът започва да криптира файловете ви. По-нататък той генерира два ключа за криптираните данни – частен и публичен. Публичният ключ позволява на всеки да декриптира файловете в други системи, но за да го получите, е създаден уникален частен ключ. По този начин, вие трябва да получите два различни ключа, за да възстановите ценната си информация.

Освен това, киберпрестъпниците се опитват да изкарат жертвите си извън нерви като предоставят очевидно лесни решения. Със сигурност всички от тях преследват една и съща цел – да подведат потребителите да си мислят, че плащането на откупа е единствената възможност да възстановят данните си. Въпреки това, не се дръжте според техните очаквания, а вместо това помислете за премахването на TeslaCrypt 4.0. Ако имате пари за харчене, може да опитате да направите плащането и да се надявате, че киберпрестъпниците ще се смилят над вас. И все пак, твърде малко вероятно е. Също така, имайте предвид, че вирусът атакува компютрите с помощта на експлоатационни инструменти (exploit kits), известни още като троянци. Тези файлове имат способността да преминават през системата като обичайни системни файлове. По този начин, когато проникнат в системата, те създават безплатни опасни рансъмуер вируси. Както може да видите, последствията са значително разрушителни. Ако сте от „късметлиите“, които са засегнати от рансъмуер вируса Teslacrypt 4.0, вижте следващата страница, за да разберете как да го премахнете.

Как мога да премахна TeslaCrypt 4.0?

Ако компютърът ви е заразен, бихме искали да ви представим възможностите за премахване на вируса, с които разполагате. На първо място, трябва да ви предупредим да подминете идеята за ръчно премахване, освен ако не специализирате IT програмиране. Не ви препоръчваме тази възможност, защото ръчното премахване на вируса TeslaCrypt 4.0 може да ви доведе допълнителни проблеми. Според специалистите по компютърна сигурност, единствено автоматичното премахване се счита за правилния избор в тази ситуация, така че инсталирайте FortectIntego или Malwarebytes. Имайте предвид, че когато си имате работа с тази версия на TeslaCrypt, може да забележите, че тези антишпионски програми са блокирани от вируса. Затова, единственият ефективен начин за премахване на TeslaCrypt 4.0 е да следвате упътването дадено по-долу и първо да деактивирате рансъмуер вируса.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на TeslaCrypt 4.0

Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Важно! →
Ръководството за ръчно премахване може да се окаже малко сложно за редовите компютърни потребители. Изискват се напреднали IT знания, за да се изпълни правилно (ако липсват или sа повредени важни системни файлове, това може да компрометира цялата операционна система Windows), а самото изпълнение може да отнеме часове. Затова силно препоръчваме да се използва описания по-горе автоматичен метод.

Стъпка 1. Влезте в Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking

Ръчното премахване на зловреден софтуер е най-добре да се направи в Безопасен режим/Safe Mode. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Натиснете Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Когато компютърът ви стане активен, започнете да натискате бутона F8 (ако това не проработи, опитайте с F2, F12, Del и др. – всичко зависи от модела на дънната ви платка) многократно, докато видите прозореца Разширени опции за стартиране/Advanced Boot Options.
 3. От списъка изберете Безопасен режим с мрежа/Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Windows 10 / Windows 8

 1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Настройки/Settings.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Скролнете надолу и изберете Актуализации и СигурностUpdate & Security.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 3. В левия край на прозореца изберете Възстановяване/Recovery.
 4. Скролвате отново надолу, докато откриете Раздел за разширено стартиране/Advanced Startup section.
 5. Натискате Рестартирай сега/ Restart now
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изберете Отстраняване на неизправности/Troubleshoot. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 7. Отидете в Разширени опции/Advanced options. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 8. Изберете Настройки при стартиране/Startup Settings. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 9. Натиснете Рестартиране/Restart.
 10. Сега натиснете 5 или кликнете върху 5) Активирай Безопасен режим с мрежа/Enable Safe Mode with Networking. Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 2. Спрете съмнителните процеси

Мениджърът на задачите на Windows (Windows Task Manager) е полезен инструмент, който показва всички процеси, които протичат във фонов режим. Ако има процес, който се управлява от зловреден софтуер, трябва да го спрете:

 1. На клавиатурата натискате Ctrl + Shift + Esc за да стартирате Мениджъра за задачите/Windows Task Manager.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Кликвате върху Повече информация/More details.
 3. Скролвате надолу до раздела Процеси във фонов режим/Background processes и търсите съмнителни процеси.
 4. С десен бутон на мишката кликвате и избирате Отворете местоположението на файла/Open file location.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Връщате се обратно при процеса, кликвате с десен бутон и избирате Край на задачата/End Task.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 6. Изтрийте съдържанието на зловредната папка.

Стъпка 3. Проверете Startup програмите

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc на клавиатурата, за да отворите Мениджъра на задачите/Windows Task Manager.
 2. Отидете в раздела Startup.
 3. Кликнете с десен бутон върху съмнителната програма и натиснете Деактивирай/Disable.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)

Стъпка 4. Изтрийте файловете на вируса

Файловете свързани със зловредния софтуер могат да бъдат открити на различни места в компютъра ви. По-долу ще видите инструкции, които ще ви помогнат да ги откриете:

 1. Напишете Disk Cleanup в полето за търсене на Windows и натиснете Enter.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 2. Изберете дялът, който искате да почистите (C: е основния ви дял по подразбиране и е много вероятно зловредните файлове да са точно в него).
 3. Скролнете през списъка с Файлове за изтриване/Files to delete и изберете следните:

  Temporary Internet Files/Временни Интернет файлове
  Downloads/Изтегляния
  Recycle Bin/Кошче
  Temporary files/Временни файлове

 4. Изберете Почистете системните файлове/Clean up system files.
  Рансъмуер: Инструкции за премахване на рансъмуер в Безопасен режим (Safe Mode)
 5. Също така може да потърсите и за още зловредни файлове, скрити в следните папки (напишете ги в търсачката на Windows/Windows Search и натиснете Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

След като приключите, рестартирайте компютъра в нормален режим. 

Премахнете TeslaCrypt 4.0, използвайки System Restore

 • Стъпка 1: Рестартирайте компютъра си, за да Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Натиснете Start Shutdown Restart OK.
  2. Когато компютърър Ви се активира, натиснете F8 няколко пъти, докато видите прозореца Advanced Boot Options
  3. Изберете Command Prompt от списъка Изберете 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Натиснете Power в Windows логин екран. Сега натиснете и задръжте Shift, което е на клавиатурата Ви, и след това натиснете Restart..
  2. Сега изберете Troubleshoot Advanced options Startup Settings и накрая натиснете Restart.
  3. След като компютърът Ви е активен, изберете Enable Safe Mode with Command Prompt в Startup Settings прозореца. Изберете 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Стъпка 2: Рестартирайте системните си файлове и настройки
  1. След като се появи Command Prompt прозорец, въведете cd restore и кликнете Enter. Въведете 'cd restore' без кавички и натиснете 'Enter'
  2. Сега напишете rstrui.exe и натиснете Enter отново.. Въведете 'rstrui.exe' без кавички и натиснете 'Enter'
  3. Когато се появи нов екран, натиснете Next и изберете Вашия restore point преди инфекцията с TeslaCrypt 4.0. След това натиснете Next. Когато се появи 'System Restore' прозорец, изберете 'Next' Изберете своя restore point и натиснете 'Next'
  4. Сега кликнете Yes, за да започни system restore. Натиснете 'Yes' и започнете system restore
  Веднъж щом върнете системата си до предишна верия, свалете и сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че премахването на TeslaCrypt 4.0 е извършено успешно.

Накрая, винаги трябва да мислите за защита от крипто-рансъмуери. За да защитите компютъра си от TeslaCrypt 4.0 и други рансъмуери, използвайте добър анти спайуер, като например FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Linas Kiguolis
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици