Степен на сериозност:  
  (86/100)

Премахни Critical Chrome Update вирус (Jan 2021 актуализация) - Упътване за премахване

Важна актуализация за Chrome е фалшиво предупреждение, което оставя в компютъра ви зловредния софтуер Kovter.C 

Зловредният софтуер Важна актуализация на Chrome 

Важна актуализация на Chrome (Critical Chrome Update) е скам, който показва фалшиви съобщения за необходими актуализации на системата или на браузъра и по този начин подвежда потребителите да инсталират потенциално зловредни програми в компютъра. Ако непрекъснато сте пренасочвани към непознати страници и подобни изскачащи съобщения се появяват на екрана ви, добре е да проверите компютъра си за Chrome вируса – потенциално нежелана програма, която може тайно да се е вмъкнала в системата ви. 

Обърнете внимание, че вирусът Важна актуализация на Chrome е изцяло зловреден, тъй като може да се появи на екрана ви след като кликнете на някоя от рекламите на Traffic Junky. Тази поддържана от реклами мрежа е известна с това, че предоставя промоционално съдържание и уеб страници със съдържание само за възрастни и затова посетителите на тези домейни стават жертви на рекламната атака на KovCoreG, която внедрява Kovter.C Trojan в компютрите на жертвите. Инсталацията на опасен зловреден софтуер като този може да е резултат и от непрекъснати предупреждения за актуализации.

Наименование Важна актуализация на Chrome
Категория Зловреден софтуер
Семейство Chrome вируси
Симптоми Показва фалшиви предупреждения, съобщения за необходим софтуер, актуализации или допълнителни програми. Подвежда потребителите да инсталират фалшиви приложения и инструменти
Основна опасност Заразява системата със зловреден софтуер, по-специално троянски коне и заплахи искащи откуп
Разпространение Софтуерен бандлинг, потенциално нежелани програми вече инсталирани в системата, заблуждаващи реклами, кракнат софтуер
Премахване За премахването на Важна актуализация на Chrome, използвайте надеждна програма против зловреден софтуер

Скамът Важна актуализация на Chrome е атака или кампания с методите на социалното инженерство, базирана на скамовете за техническа поддръжка. За съжаление, подобни съобщения и различни предупреждения може да доведат до инсталацията на фалшиви инструменти, приложения, безполезни програми.

И все пак, скамове като вируса Важна актуализация на Chrome, в повечето случаи показват съобщения и пренасочват към зловредни домейни като:

 • iexaidlepro.org
 • johphblogger-hints-and-tips.org
 • tahxiintimes-niedersachsen.org

Изскачащите прозорци на Важна актуализация на Chrome могат да показват и съобщения с телефонни номера, които искат от вас да се свържете с екипа за техническа поддръжка. Трябва да знаете, че те са фалшиви, а истинският екип за техническа поддръжка никога не излъчва подобни съобщения, още повече да иска от потребителите да звънят на определени телефонни номера.  

Вместо да се обаждате на фалшиви телефони, най-добре е веднага да се заемете с премахването на вируса Важна актуализация на Chrome. За тази цел е добре да инсталирате автоматичен инструмент против зловреден софтуер и да почистете устройството си изцяло. Премахването на вируса Важна актуализация на Chrome изисква инструмент като ReimageIntego, за да може системата да се възстанови напълно.

Вирусът Важна актуализация на ChromeВирусът Важна актуализация на Chrome атакува потребителите на популярни сайтове за възрастни. Жертвите се пренасочват към зловредна реклама след като са кликнали на компрометирано съдържание от Traffic Junky

Подробности за функциите на вируса Важна актуализация на Chrome 

След като са успели да компрометират рекламната мрежа на Traffic Junky, която предоставя реклами чрез популярни сайтове, предназначени за възрастни като Pornhub, кибер престъпниците сега могат да показват лъжливи реклами чрез популярни уеб страници. В резултат на това, неподозиращите потребители могат лесно да се заразят със зловреден софтуер като Kovter Trojan.

Потребителите, които кликват върху такива реклами са изложени на опасност от фалшива рекламна атака, пренасочваща ги към фалшиви страници, избрани на база на техните предпочитания. След вида и версията на браузъра, жертвите получават подвеждащи оферти да инсталират някои от тези актуализации:

 • Важна актуализация на Chrome (Critical Chrome Update)
 • Важна актуализация за Firefox (Critical Firefox Update)
 • Актуализация за Adobe Flash Player (Adobe Flash Player update) (за потребители на Microsoft Edge/Internet Explorer).

Последният сигнал се избира с помощта на JavaScript код, който е същият като този, използван при Neutrino и NeutrAds.

Проучванията показват, че верижната атака започва с пренасочване от домейна  advertisingms[.]com, който нарушава крайния линк и хвърля жертвата към компрометиран сайт със зловреден софтуер. Според Proofpoint, този домейн “въвежда обаждане чрез KeyCDN,” което се оказва огромна мрежа за предоставяне на съдържание.

Скамът Важна актуализация на Chrome предлага да инсталирате актуализация на популярен уеб браузър, обаче вместо да актуализира браузъра, оставя архивиран ZIP файл, който съдържа файла runme.js. След като бъде изпълнен, той се свързва със сървъра, отговорен за атаката. Файлът .JS изтегля два други файла на компютъра на жертвата – .flv и .mp4.

FLV файлът се състои от три случайни цифри, а останалите принадлежат на RC4 ключа. Записът във формат MP4 е криптиран с този ключ и кодиран. Файлът MP4 също съхранява Powershell скрипт, който съдържа код, използван за изтегляне и изпълнение на AVI файла (вируса Kovter).

Важна актуализация на Chrome

Какво прави зловредният софтуер след като проникне в системата

След като бъде стартиран, вирусът Kovter се установява в регистрите на Windows, вместо просто да остави няколко файла в системата. По този начин зловредният софтуер се стреми да не бъде открит. Освен това вирусът създава специфични записи за автоматично стартиране, които стартират зловредния софтуер веднага след като потребителят включи компютъра.

Зловредният софтуер действа тихомълком и единственият видим проблем е лекото занижаване на производителността на компютъра. И все пак, голяма част от потребителите може да не забележат нищо, ако не разполагат с програми срещу зловреден софтуер.  

Как да се предпазим от атака на Важна актуализация на Chrome  

От екипа на Dieviren.de твърдят, че за да избегнете инсталирането на зловредния софтуер Важна актуализация на Chrome или Urgent Chrome Update, както и зловреден софтуер предоставян чрез фалшиви на версии на Flash Player или други популярни програми, никога не трябва да инсталирате актуализации от случайни Интернет сайтове.

Въпреки че кибер престъпниците използват различни техники да подвеждат жертвите да кликнат върху фалшива реклама, методът, който се базира на фалшиви “актуализации” е всъщност доста често срещан и лесно може да бъде разпознат. Такава техника често се използва и за по сериозни вируси и директно може да зарази устройството. 

Когато фалшивите реклами изглеждат легитимни и съдържат официалното лого на промотирания софтуер, това за потребителите изглежда надеждно и те са готови да кликнат върху подобно съдържание. И все пак не бива да разчитате на изскачащи прозорци, които твърдят, че трябва да инсталирате или да актуализирате нещо. Официалните създатели на софтуера не показват подобни съобщения в браузърите. 

Ако смятате, че се нуждаете от актуализация за Chrome – просто посетете официалната страница на авторите и проверете дали има налични актуализации. И все пак, когато инсталирате приложения или директна актуализация на програма, обърнете внимание и на допълнителните неща, които ви се предлагат. Избирайте Разширени или Потребителски настройки, за да избегнете нежелани приложения.  

Премахнете вируса Важна актуализация на Chrome (Kovter.C)

Ако сте били пренасочени към сайт съдържащ вируса Важна актуализация на Chrome, незабавно затворете уеб страницата. Ако автоматично изтегли зловредния ZIP файл на компютъра ви, не го отваряйте, а го изтрийте колкото се може по-скоро.

И все пак, ако сте стартирали фалшивия запис, пуснете антивирусен софтуер колкото се може по-скоро (най-добре да го направите след чист рестарт на системата).

За да приключите с премахването на Важна актуализация на Chrome, актуализирайте антивирусния си софтуер и сканирайте системата няколко пъти. Много е важно да изтриете Kovter Trojan колкото се може по-скоро, тъй като може да извърши различни непозволени дейности в компютъра ви.

Трябва да премахнете вируса Важна актуализация на Chrome с актуализиран антишпионски софтуер, за да сте сигурни, че всички свързани файлове, приложения и дори зловреден софтуер са премахнати по време на една проверка на системата.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Critical Chrome Update вируси:

Премахване на Critical Chrome Update от Windows системи

За да откриете и премахнете зловредния софтуер Kovter, оставен от вируса Важна актуализация за Chrome, трябва да разгледате наскоро инсталираните приложения и да деинсталирате тези, които ви се струват съмнителни. Също така, проверете и употребата им на ресурси на процесора, защото, както вече сме споменавали, вирусите могат да злоупотребят със системните ресурси.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Critical Chrome Update и свързани програми
  Тук потърсете Critical Chrome Update или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Critical Chrome Update от преките пътища на Critical Chrome Update
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Critical Chrome Update от Google Chrome

Рестартирайте Chrome с помощта на дадените по-долу стъпки, за да се възстанови до предишното си състояние. Имайте предвид, че може да бъде заразен и с троянския кон Kovter, затова е необходимо и пълно системно сканиране.

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Critical Chrome Update и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Critical Chrome Update. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Critical Chrome Update от Mozilla Firefox (FF)

За да се отървете от вируса Важна актуализация за Chrome, трябва да деинсталирате всички съмнителни добавки и да промените началната си страница с тази, която сте ползвали преди.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Critical Chrome Update и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Critical Chrome Update. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Critical Chrome Update от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Critical Chrome Update и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Critical Chrome Update. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Critical Chrome Update от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Critical Chrome Update трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Critical Chrome Update от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Critical Chrome Update или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Critical Chrome Update, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Critical Chrome Update. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-critical-chrome-update-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Critical Chrome Update virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *