Степен на сериозност:  
  (8/100)

Премахни Adfoc.us вирус (Chrome, Firefox, IE, Edge) - Безплатно упътване

Какви проблеми може да причини Adfoc.us?

Вирусът Adfoc.us принадлежи към цяла група от браузър-похитители, които атакуват уеб браузъри и причиняват проблеми при сърфиране в мрежата. Самата програма се промотира като URL shortener service (услуга за съкращаване на URL адреси), която позволява да се получава плащане за линковете, които потребителите споделят в Интернет. Може да се стори полезен инструмент за притежателите на уеб страници, които искат да увеличат дохода си. И все пак, в различните форуми, може да намерите различни коментари, че тази услуга е скам. Въпреки това, ние ще ви посочим малко по-различни причини, заради които да избягвате това приложение. Браузър-похитителят Adfoc.us може да се промъкне в компютъра незабелязано и да промени целевите настройки на браузъра. Тези промени обикновено се свързват с променени начална страница, търсачкa и URL адреса на нов раздел. В резултат на това, ще се окажете принудени да използвате съмнителна търсачка, която ще ви позволи да сърфирате из небезопасно онлайн съдържание. Освен това, приложението може да ви залива с голямо количество реклами и да ви пренасочва към спонсорирани уеб страници на трети лица. Но проблемът с пренасочването на Adfoc.us не е единственото опасно нещо – компютърът ви и поверителността на информацията ви също могат да бъдат изложени на риск. Някои от рекламите на трети лица могат да ви отведат до опасни уеб страници или пък да бъдете случайно пренасочени към скам за техническа поддръжка или фишинг сайт.

Наличието на потенциално нежелана програма на компютъра повишава вероятността да се сдобиете с опасни кибер заплахи, като рансъмуер. Затова, пренасочванията и увеличеното количество реклами са една от причините, поради които не трябва да се бавите с премахването на Adfoc.us. Другата причина е свързана с поверителността ви. Както и по-голямата част от рекламните програми, тази също може да проследява информацията за потребителите. Наистина в Декларацията за поверителност, се споменава, че това приложение събира информация свързана със сърфирането на потребителите с помощта на бисквитки. Освен това, създателите на т. нар. вирус Adfoc.us може да споделят събраната информация с трети лица, за да предоставят на потребителите полезна информация. Без съмнение те имат предвид допълнително количество онлайн реклами. Затова, ако не искате да виждате повече търговско съдържание в браузъра си, трябва да се отървете от това приложение незабавно. Ако тази програма се е промъкнала незабелязано в компютъра ви,препоръчваме ви да сканирате компютъра с ReimageIntego или друг надежден антишпионски софтуер. Това е най-добрият начин да се отървете от потенциално нежелани програми, които също може да са били инсталирани. И все пак може да премахнете Adfoc.us също и ръчно. Ще намерите инструкции за това в края на статията.

Изображение на вируса Adfoc.usВирусът Adfoc.us може да се промъкне в компютъра с помощта на софтуерен пакет и да направи сърфирането в мрежата непоносимо

Как се разпространява тази програма и как прониква в компютрите?

Потребителите могат да изтеглят това приложение от Google Play Store, въпреки че това не е единственият начин на разпространение. Похищението на Adfoc.us може да се случи, когато потребителите изтеглят различни безплатни програми от Интернет. Потенциално нежеланите програми често се разпространяват в софтуерни пакети. Ако потребителите не “разопаковат” новите програми преди тяхното инсталиране, всички допълнителни приложения нахлуват в системата. Може да “разопаковате” и да видите какви приложения на трети лица се предлагат като изберете Разширени/Потребителски настройки. Една от стъпките предоставя списък с допълнителните приложения и вие трябва да махнете отметките от тях. Същевременно, Бързите/Препоръчаните настройки не предоставят тази функция и инсталират всички допълнителни програми по подразбиране. 

Как мога да премахна вируса Adfoc.us от компютъра?

Този кибер паразит не е истински вирус – той е потенциално нежелана програма. Затова може да премахнете Adfoc.us както всяка друга програма от Контролния панел (Control Panel). Ако имате нужда от допълнителна помощ, отидете в края на статията и вижте подготвените от нас инструкции. Когато премахвате вируса ръчно, не забравяйте, че трябва да проверите дали браузър-похитителя е инсталирал и допълнителни програми. Ако откриете непознати или съмнителни приложения, изтрийте и тях. И все пак , ако искате да улесните премахването на Adfoc.us, изберете варианта с автоматичното премахване. Инсталирайте програма против зловреден софтуер и направете пълно системно сканиране.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Adfoc.us вируси:

Премахване на Adfoc.us от Windows системи

За да премахнете вируса Adfoc.us сами от Windows OS, следвайте внимателно инструкциите. Също така, проверете списъка с наскоро инсталирани програми. Ако откриете съмнителни приложения, деинсталирайте ги незабавно.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Adfoc.us и свързани програми
  Тук потърсете Adfoc.us или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Adfoc.us от преките пътища на Adfoc.us
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Adfoc.us от Mac OS X система

Не е обичайно операционните системи Mac OS X да бъдат похищавани от тази кибер инфекция. Но ако все пак се нуждаете от помощ за премахване на Adfoc.us, следвайте дадените по-долу инструкции:

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Adfoc.us или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Adfoc.us от Internet Explorer (IE)

След похищението на Adfoc.us, може да откриете съмнителни добавки в Internet Explorer. Затова следвайте инструкциите, за да оправите всички проблеми.

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Adfoc.us и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Adfoc.us. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Adfoc.us от Microsoft Edge

Следвайте дадените по-долу стъпки, за да оправите Microsoft Edge след похищението.

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Adfoc.us трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Adfoc.us от Mozilla Firefox (FF)

Похитителят може да е променил настройки на Mozilla. За да се отървете от тях и да си върнете достъпа до браузъра, трябва да нулирате настройките.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Adfoc.us и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Adfoc.us. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Adfoc.us от Google Chrome

За да отмените всички промени направени от браузър-похитителя Adfoc.us, следвайте инструкциите и нулирайте настройките на Google Chrome.

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Adfoc.us и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Adfoc.us. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Adfoc.us от Safari

За да премахнете напълно вируса Adfoc.us, трябва да нулирате настройките на Safari. Тези стъпки ще ви помогнат да оправите браузъра си:

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Adfoc.us или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Adfoc.us, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Adfoc.us. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-adfoc-us-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Adfoc.us virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *