Степен на сериозност:  
  (10/100)

Премахни Amigo вирус (Упътване за премахване) - Jan 2021 актуализация

Адуерът Amigo може да похити браузъра ви и да започне пренасочване към съмнителни сайтове

Скрийншот от уеб страницата на Amigo

Amigo е създаден от групата Mail.Ru и е представен като мощен уеб браузър с вградени социални мрежи. И все пак той притежава повече отрицателни функции, отколкото положителни и поради тази причина се категоризира като потенциално нежелана програма.

Това рекламно приложение се цели основно в рускоговорящите потребители. Обикновено се разпространява с помощта на бандлинг (“bundling”), което позволява приложения на трети лица да се разпространяват в пакет с различни видове безплатен софтуер като “избираеми компоненти”. По този начин може да попадне в системата без да иска директно позволение.

Веднага след успешното проникване, браузърът Amigo може да замени Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari или всеки друг уеб браузър, който е зададен по подразбиране. В допълнение на това, той може да започне непрекъснати пренасочвания към домейна go.mail.ru, който не е надежден сайт за търсене. Бъдете внимателни и избягвайте да търсите чрез него, тъй като може да ви предостави променени резултати от търсенето пълни със спонсорирани линкове и реклами. 

И все пак, търсачката go.mail.ru не само може да започне нежелани пренасочвания, а също и да започне показването на предварително подготвени реклами докато използвате браузъра. Най-важното нещо, което трябва да имате предвид е свързано с надеждността на уеб страниците, които Amigo се опитва да рекламира. Установено е, че може да се опита да поддържа както надеждни, така и ненадеждни сайтове, които дори да участват в съмнителни дейности. 

Ако кликнете върху реклами или линкове на трети лица, вирусът Amigo може да ви пренасочи към уеб страници, които са създадени за разпространение на зловреден софтуер или различни видове скам. Затова, кибер престъпниците може да са подготвили различни трикове, за да отмъкнат чувствителната ви информация или да ви убедят да изтеглите фалшив софтуер. 

Няма нужда да споменаваме, че този браузър е обвиняван още и за шпиониране на потребителите си и събиране на нелична информация свързана с навиците им на сърфиране. Като се има предвид, че тази програма е тясно свързана с трети лица и може да споделя информацията с тях, съветваме ви да премахнете Amigo и да инсталирате някой надежден браузър като Google Chrome, Mozilla Firefox или Internet Explorer като браузър по подразбиране.

В края на статията сме подготвили инструкции, които ще ви помогнат да се отървете от адуера ръчно. И все пак ви съветваме да спестите времето си и да сканирате компютъра си с ReimageIntego. Тази програма против зловреден софтуер ще премахне автоматично Amigo вместо вас.

Изображение на вируса AmigoAmigo е съмнителен браузър, който може да прониква в компютрите с помощта на безплатен софтуер

Похищението може да стане по време на неправилна инсталацията на безплатен софтуер

Браузърът се рекламира чрез официална уеб страница и може да бъде изтеглен направо от там. И все пак рядко се инсталира по този начин, тъй като сайтът почти не може да бъде открит случайно, защото програмата не изглежда толкова надеждна, че да бъде използвана вместо повечето надеждни браузъри.

В повечето случаи се разпространява чрез друг безплатен софтуер като даунлоуд мениджъри, програми за създаване на PDF документи, мултимедийни плейъри, игри и др., които се рекламират на такива популярни уеб страници като download.com, softonic.com, soft32.com, cnet.com и т.н.

Подобен маркетинг метод е познат като бандлинг (групиране, “bundling”) и е достатъчно подмолен да накара потребителите да инсталират измамни приложения без да забележат. За да не позволите това да се случи, имайте предвид следните съвети, когато инсталирате безплатен софтуер:

 • избирайте Разширени/Потребителски инсталационни настройки (вместо Бързи/Базови),
 • четете внимаетелно всички условия,
 • махайте отметките, с които се съгласявате с инсталацията на Amigo или друго съмнително приложение.

Деинсталирайте вируса Amigo от компютъра

За да се върнете към браузъра си по подразбиране, първо трябва да премахнете Amigo и други свързани с него програми като Search ProtectWebSparkleMyAllSearch и т.н. За да направите това, може да следвате инструкциите за ръчно премахване дадени по-долу.

Ако решите да деинсталирате адуера ръчно, трябва да сте много внимателни. На различни места в системата може да има инсталирани различни програми, файлове или разширения. Много е важно да откриете да и премахнете всички записи, за да спрете пренасочванията, рекламите и да си върнете контрола над браузъра.  

И все пак, бихме искали да ви напомним, че автоматичното премахване на Amigo може да ви предпази от грешки. Инсталирайте надеждна програма против зловреден софтуер, актуализирайте я и сканирайте системата. За няколко минути тази потенциално нежелана програма ще бъде премахната от компютъра ви. 

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Amigo вируси:

Премахване на Amigo от Windows системи

Отидете в Контролния панел и потърсете Amigo. Деинсталирайте тази програма заедно с останалите непознати приложения.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Amigo и свързани програми
  Тук потърсете Amigo или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'

Премахване на Amigo от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Amigo или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Amigo от Internet Explorer (IE)

Следвайте дадените по-долу стъпки, за да почистите Internet Explorer от компоненти свързани с вируса.

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Amigo и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Amigo. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Amigo от Microsoft Edge

След проикването на адуера, някои съмнителни компоненти може да са се инсталирали в Microsoft Edge. Затова трябва да оправите този проблем като следвате тези стъпки:

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Amigo трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Amigo от Mozilla Firefox (FF)

Уверете се, че не са останали никакви съмнителни разширения или добавки в Mozilla Firefox. Тези инструкции ще ви помогнат да се отървете от записите.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Amigo и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 4. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Amigo. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Amigo от Google Chrome

Следвайте инструкциите, за да изтриете всички компоненти от Google Chrome, които може да са евентуално свързани с вируса Amigo.

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Amigo и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 4. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 5. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 6. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 7. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Amigo. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Amigo от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Amigo или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 4. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Amigo. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Ръководителят

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Ugnius Kiguolis
За компанията Esolutions


Вашето мнение за Amigo virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *