Степен на сериозност:  
  (10/100)

Премахни Chrominio Message Center вирус (Упътване за премахване) - Урок

Вирусът Chrominio е изскачащо съобщение, което предлага инсталацията на съмнителни програми

Вирусът Chrominio Message Center

Вирусът Chrominio Message Center е адуерна програма и една от версиите на Chromium вируса. Фалшивото изскачащо съобщение насърчава потребителите да актуализират Chromium. В този случай жертвите са подведени към съмнителни уеб страници, промотиращи фалшив софтуер като оптимизационни инструменти, добавки, ленти с инструменти, разширения за браузър и друг подобни. Освен това вирусът Chrominio може да инициира спонсорирано съдържание като показва измамни резултати от търсенето, показващи реклами, които са вградени директно в Google Chrome, Mozilla Firefox или друг браузър, както и да пренасочва потребителите към опасни домейни.

Наименование Вирусът Chrominio Message Center; вирусът Chrominio
Свързва се с вируса Chromium 
Тип Адуер
Ниво на опасност Средно. Може да инсталира фалшиви инструменти, но не нанася преки щети на ситемата
Симптоми Показва изскачащи реклами с предложения за покупка на фалшиви инструменти
Разпространение Софтуерни пакети (бандлинг), зловредни уеб страници, изскачащи реклами
Премахване Най-добрият инструмент за потенциално нежелани програми е ReimageIntego

Има много мнения във форумите на Google с оплаквания за съмнителни съобщения от Chrominio. Например, съобщението може да гласи “Is Chrominio Message Center your work?.” Очевидно е, че потребителите са объркани дали Google и Chrome имат някаква връзка с тези фалшиви изскачащи съобщения. Можем да ви уверим, че случаят не е такъв и тези фалшиви предупреждения нямат нищо общо с уважавани организации. Освен това, потребителите споделят, че компютрите, сканирани със специализиран софтуер, продължават да засичат проблеми дори и след като адуерната програма бъде премахната. 

Досадното предупреждение на Chrominio Message Center може да се появи по всяко време на сърфиането ви. Тъй като изскачащото съобщение се появява изневиделица и има всички легитимни признаци на Chromium (легитимна търсачка с отворен код, пусната от Google), потребителите могат да се подведат и да помислят тази измама за истинско съобщение. Прозорецът няма бутон за затваряне (“X”), а единственият наличен е “Configure/Конфигурирай”.

В изскачащия прозорец се появява следното съобщение: 

Chromino Message Center
New Chromium version is available/Налична е нова версия на Chromium
Would you like to install the latest version?/Искате ли да инсталирате последната версия?
[configure] button / бутон [конфигурирай]

Ако потребителите натиснат бутона “Configure/Конфигурирай” от тях се иска да въведат лична информация като име, имейл и дори банкови данни или им се предлага фалшив софтуер, който е напълно безполезен. Освен това, потребителите може, без да искат, да се абонират за услуги, от които нямат нужда и тяхната кредитна карта ще бъде таксувана (обикновено със сума около 50 щатски долара) на месец или дори на седмица. За съжаление жертвите даже не осъзнават, че сами позволяват това. Затова е много важно винаги да сте нащрек в мрежата и да се научите да разпознавате измамите.  

Адуерът Chrominio Message CenterВирусът Chrominio Message Center е програма, която показва множество измамни съобщения с рекламно съдържание

Вирусът Chrominio е създаден с една единствена цел – да носи приходи от невинните потребители. Всеки път, когато потребител бива подведен да инсталира съмнително приложение, създателят на адуера получава финансов приход. Тази схема се нарича плащане за инсталиране (pay-per-install) и има полза за създателите на софтуера и авторите на адуера. Затова не отлагайте премахването на вируса Chrominio Message Center, не оставяйте хакерите да печелят от сърфирането ви в мрежата.  

Програмите от адуерен тип обикновено събират различна не-лична информация (в някои случаи съмнителният софтуер може да събира и чувствителна информация – (специалистите по сигурност го наричат шпионски софтуер) и вирусът Chrominio Message не е изключение. Програмата може да:

 • наблюдава активността ви в Twitter или други социални медии; 
 • получава информация за историята на търсенията ви и проверява какви покупки, сделки, оферти предпочитате;
 • вижда предпочитаните от вас филми, игри или музика;
 • вижда информацията за Интернет доставчика ви, както и вашия IP адрес.

Тази информация след това се използва с рекламни цели. Екипът на Virusai.lt иска да ви информира, че издателят създава, настройва и променя съдържанието си в зависимост от вашите предпочитания и с цел да ви подведе. По този начин, рекламиращите си гарантират, че ще закупите продукта от тях, а не от легитимен търговец.

Трябва да премахнете вируса Chrominio от компютъра си заедно с всички свързани с него компоненти. Най-добрият начин да направите това е като използвате ReimageIntego или друг антивирусен софтуер. Тези професионални програми сканират цялата ви система и могат да премахнат всяка заплаха, включително и такива, които адуерът е инсталирал допълнително и без ваше знание.

Вирусът Chrominio

Chrominio Message Center може да се крие в софтуерни пакети 

Потенциално нежеланите програми са създадени за печалба на техните създатели, а не на крайните потребители. Така или иначе, жертвите на адуер не заразяват умишлено устройствата си с рекламни паразити, които да им пращат спам по цял ден – никой не би искал това. Затова авторите на съмнителен софтуер използват софтуерен бандлинг, за да да проникнат в колкото се може повече компютри. 

Тази маркетингова техника позволява на създателите на безплатен софтуер да добавят допълнителни компоненти в инсталаторите и да ги скриват под Разширен или Потребителски инсталационен режим. Доста често срещано е потребителните да не обръщат голямо внимание при инсталирането на безплатни приложения, тъй като искат да приключат с това колкото се може по-бързо. Заради това те винаги избират Препоръчителни или Бързи инсталационни настройки, което води и до инсталирането на адуер или друга потенциално-нежелана програма. 

След като изберете Разширени настройки, уверете се, че сте премахнали всички отметки на оптимизационни инструменти, браузър-разширения, програми за създаване на PDF документи и други съмнителни приложения. Уверяваме ви, че повечето от предлаганите програми са безполезни и само ще натоварят компютъра ви. 

Премахване на вируса Chrominio Message Center  

За да премахнете вируса Chrominio по правилния начин, трябва да използвате професионален инструмент против зловреден софтуер и да направите пълно системно сканиране. Тази възможност ви позволява без усилия да откриете всеки компонент, който адуерът може да е инсталирал и да го премахнете бързо. 

Фалшиво предупреждение от Chrominio Message

Ако сте “на ти” с компютърните технологии, може да опитате и ръчно премахване на Chrominio Message Center. Този метод може да е малко по-продължителен и изисква и цялото ви внимание. След като премахнете напълно адуера, трябва да се уверите, че всички настройки на браузъра са зададени по подразбиране, тъй като някои потенциално нежелани програми ги променят без предупреждение. Затова по-надолу ще намерите как да нулирате настройките на браузърите си. 

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Chrominio Message Center вируси:

Премахване на Chrominio Message Center от Windows системи

Отървете се от вируса Chrominio Message Center на операционна система Windows като следвате тези стъпки:

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Chrominio Message Center и свързани програми
  Тук потърсете Chrominio Message Center или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'

Премахване на Chrominio Message Center от Mac OS X система

Ако искате да премахнете потенциално нежеланата програма от операционна система Mac OS X, придържайте се към следните инструкции:

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Chrominio Message Center или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Chrominio Message Center от Internet Explorer (IE)

След като адуерът бъде изтрит, трябва да нулирате настройките на браузъра Internet Explorer:

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Chrominio Message Center и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Chrominio Message Center. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Chrominio Message Center от Microsoft Edge

За да нулирате Microsoft Edge, направете следното:

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Chrominio Message Center трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Chrominio Message Center от Mozilla Firefox (FF)

Почистете браузъра Firefox:

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Chrominio Message Center и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 4. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Chrominio Message Center. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Chrominio Message Center от Google Chrome

Настройките на Google Chrome се нулират по следния начин:

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Chrominio Message Center и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 4. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 5. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 6. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 7. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Chrominio Message Center. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Chrominio Message Center от Safari

В случай че потенциално нежеланата програма порази Safari, трябва да направите следните промени:

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Chrominio Message Center или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 4. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Chrominio Message Center. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-chrominio-message-center-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Chrominio Message Center virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *