Премахни Ecosia.org вирус (Инструкции за премахване) - актуализирано ян. 2018

Упътване за премахване на Ecosia.org вируси

Какво е Вирусът Ecosia.org?

Вирусът Ecosia не трябва да бъде оставян да променя началната ви страница

Пример за Ecosia.org

Вирусът Ecosia е съмнителна търсачка, която принадлежи към категорията на браузър-похитителите. Веднъж инсталирана, тя променя търсачката по подразбиране с нейния собствен домейн и започва да пренасочва жертвите към сайта Ecosia.org.

Основната техника на разпространение използвана от този браузър похитител е бандлинг (групиране на софтуер). По този начин той може да се разпространява заедно с различни безплатни програми, които може да изтеглите от Интернет. Също така, може да изтеглите Ecosia от официалната и уеб страница директно на Chrome, Firefox, Internet Explorer или други браузъри.

Създателите представят тази програма като безплатен инструмент за търсене, който генерира приход базиран на реклама за засаждане на дървета. Според тяхната информация, те вече са засадили повече от 9 милиона дървета с помощта на 5,5 милиона активни потребители в Индонезия, Мадагаскар, Никарагуа, Перу, Буркина Фасо и Танзания. Въпреки амбициозната и щедра цел да засадят един милиард дървета до 2020 г., вирусът Ecosia.org все още се счита за потенциално опасна програма (PUP).

След „превземане“ на браузъра, този похитител започва да показва спонсорирано съдържание в някои от резултатите от търсенето. Освен това може да се използва за проследяване на търсенето на потребителите, посетените сайтове, IP адреси и друга подобна информация. Събраната информация помага за изработване на стратегия на поведенчески маркетинг .

Това браузър разширение може и да предоставя натрапчиво, агресивно, а в някои случаи и опасно търговско съдържание. За да се предпазите от пренасочвания, причинени след кликване на някоя от тези реклами, добре е да помислите за премахване на Ecosia.org от компютъра ви.

Допълнителни проблеми причинени от този браузър-похитител

Както вече споменахме, похищението на Ecosia може да бъде последвано от подвеждащи или фалшиви реклами, които да ви пренасочат до високорискови уеб страници. Тези страници може да са създадени от кибер престъпници, които търсят наивни жертви. Освен пренасочването на потребителите към съмнителни уеб страници и прекъсването на онлайн сесиите им с реклами, този инструмент за търсене има и още един недостатък свързан с функционирането на търсачката.

Независимо от това, че Ecosia.org твърди, че е поддържана от Bing search, Декларацията на поверителност на тази уеб страница за търсене предупреждава, че може да променя резултатите от търсенето. Затова в горния край с резултатите от търсенето може да намерите рекламно съдържание. В резултат на това намирането на полезна информация може да се окаже трудна задача.

В действителност, самата идея на проекта е прекрасна. И все пак, по-добре би било да премахнете Ecosia.org и да дарите парите директно на организации, които се занимават с решаването на различни климатични проблеми. Различни изследвания разкриват, че тази програма генерира голямо количество онлайн реклами, които да ви отведат към различни кибер заплахи. Затова, сканирайте компютъра си с FortectIntego и се уверете, че на компютъра ви няма инсталирани и други съмнителни елементи.

Изображение на вируса Ecosia.orgEcosia.org може да похити браузъра ви след невнимателна инсталация на безплатен софтуер.

Съмнителният метод на проникване на Ecosia.org

Независимо, че тази търсачка има официална уеб страница, нейните създатели използват и противоречива стратегия за дистрибуция, наречена „software bundles/софтуерни пакети“ или само бандлинг („bundling“). Този софтуерно-маркетингов метод позволява добавянето на потенциално нежелана програма като допълнителен компонент към софтуерни пакети.

Много програми, които могат да бъдат изтеглени безплатно от P2P мрежи, сайтове за споделяне на файлове, торенти и други несигурни източници, представляват софтуерни пакети, които съдържат и различни потенциално нежелани програми (PUPs). Вирусът Ecosia е точно такъв. Ако сте го забелязали на компютъра си, сигурно сте изтеглили безплатен софтуер с Бързи/Препоръчителни настройки.

Проблемът с тези настройки е, че рядко съобщават за приложения на трети лица, включени в софтуерния пакет. И все пак, при инсталирането на тези програми и с използването на тези настройки, потребителите дават непряко позволение за изтегляне на целия пакет. Междувременно, инсталаторите на Разширени/Потребителски настройки разкриват кои допълнителни приложения са добавени към пакета и позволяват да бъде спряна тяхната инсталация.

За да избегнете нежеланите програми, винаги избирайтте тези настройки и внимателно следвайте всяка стъпка.

Отървете се от вируса Ecosia

Технически погледнато Ecosia не е вирус. Това е потенциално нежелана програма. И все пак, поради недостатъците си и способността да се появява в браузъра неочаквано, тя е наречена вирус. Въпреки че не може да причини големи щети на компютъра ви, не бива да я държите там.

За да премахнете вируса Ecosia, имате две възможности – ръчно и автоматично премахване. Трябва да изберете един от двата начина веднага щом забележите появата и в системата си, преди да е причинила допълнителни проблеми. Освен това, нашият екип е подготвил и нагледни инструкции за премахване. Следвайте ги внимателно и се уверете, че напълно сте изтрили всички записи свързани с похитителя.

Ако ръчното премахване на Ecosia.org ви се струва трудно, изберете втората възможност. Автоматичният метод за премахване предлага да изтриете похитителя с помощта на програма против зловреден софтуер.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате FortectIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Ecosia.org вируси

Деинсталиране от Windows

За да премахнете този похитител от Windows, проверете списъка с инсталираните програми и деинсталирайте съмнителните записи, които може да са свързани с браузър-похитителя.

За да премахнете Вирусът Ecosia.org от устройства с Windows 10/8, следвайте дадените по-долу стъпки:

 1. Въведете Control Panel (Контролен панел) в полето за търсене на Windows и натиснете Enter или кликнете върху резултатите от търсенето.
 2. В Programs/Програми, изберете Uninstall a program/Деинсталиране на програма. Деинсталиране от Windows
 3. От списъка открийте записите свързани с Вирусът Ecosia.org (или всякакви други инсталирани наскоро съмнителни програми).
 4. Кликнете с десния бутон на мишката върху приложението и изберете Uninstall/Деинсталиране.
 5. Ако се появи User Account Control/Управление на потребителски профили натиснете Yes/Да.
 6. Изчакайте да се финализира деинсталацията и натиснете OK. Деинсталиране от Windows

Ако използвате Windows 7/XP, използвайте следните инструкции:

 1. Кликнете върху старт менюто Windows Start > Control Panel/Контролен панел разположен в десния прозорец (ако използвате Windows XP, кликнете върху Add/Remove Programs/Добавяне/премахване на програма).
 2. В Контролния панел, изберете Programs/Програми > Uninstall a program/Деинсталиране на програма. Деинсталиране от Windows
 3. Изберете нежеланото приложение като кликнете върху него веднъж.
 4. В горния край натиснете Uninstall/Change/Деинсталиране/Промяна.
 5. В прозореца за потвърждение, изберете Yes/Да.
 6. Натиснете OK след като процеса по премахване бъде финализиран.

Премахване на Ecosia.org от Mac OS X система

За да предпазите Mac и премахнете Ecosia от компютъра си, трябва да изтриете съмнителните приложения от системата.

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Ecosia.org или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

За да почистите Microsoft Edge след похищение, следвайте дадените по-долу стъпки.

Изтриване на нежелани разширения от МS Edge:

 1. Натиснете Меню/Menu (трите хоризонтални точки в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра) и изберете Разширения/Extensions.
 2. От списъка изберете разширението и кликнете върху иконата със зъбно колело.
 3. Кликнете върху Деинсталиране/Uninstall най-отдолу. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изчистете бисквитките и данните от сърфиране:

 1. Кликнете върху Меню/Menu (трите хоризонтални точки в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра) и изберете  Поверителност и сигурност/Privacy & security.
 2. В раздела Изтриване на данните за сърфиране/Clear browsing data, натиснете бутона Изберете какво да изчистите/Choose what to clear.
 3. Изберете всичко (с изключение на пароли, въпреки че може да искате да включите също и разрешителни за медии, ако е приложимо) и натиснете Изтриване/Clear. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Възстановете настройките за нов раздел и начална страница:

 1. Кликнете върху иконата на менюто и изберете Настройки/Settings.
 2. След това намерете раздел При стартиране/On startup.
 3. Натиснете Деактивирай/Disable в случай че откриете съмнителен домейн.

 Ако горният метод не сработи, нулирайте настройките на MS Edge по следния начин:

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc, за да отворите Мениджъра на задачите/Task Manager.
 2. Натиснете стрелката Повече информация/More details в дъното на прозореца.
 3. Изберете раздел Информация/Details.
 4. Сега скролнете надолу и намерете всички записи, които съдържат Microsoft Edge в името си. Кликвате с десен бутон на всеки един от тях и избирате Край на задачата/End Task, за да прекъснете работата на MS Edge. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Ако този начин не успее да ви помогне, ще трябва да използвате разширения метод за нулиране настройките на Edge. Не забравяйте, че преди това трябва да архивирате данните си. 

 1. В компютъра си намерете следната папка: C:\\Users\\%username%\\AppData\\Local\\Packages\\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 2. Натиснете Ctrl + A на клавиатурата, за да изберете всички папки.
 3. Кликнете с десен бутон върху тях и изберете Изтриване/Delete Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge
 4. Сега кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Windows PowerShell (Admin).
 5. Когато се отвори новия прозорец, копирайте и поставете следната команда и след това натиснете Enter:

  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\\AppXManifest.xml” -Verbose Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Инструкции за базиран на Chromium Edge

Изтрийте разширенията от MS Edge (Chromium):

 1. Отворете Edge и изберете Настройки/Settings > Extensions/Разширения.
 2. Изтрийте нежеланите разширения като натиснете Премахване/Remove. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изчистване на кеша и данните за сайта:

 1. Отворете Меню/Menu и отидете в Настройки/Settings.
 2. Изберете Поверителност и услуги/Privacy and services.
 3. Под Изчистване на данните за сърфирането/Clear browsing data, натиснете Изберете какво да изчистите/Choose what to clear.
 4. Под Времеви диапазон/Time range, изберете През цялото време/All time.
 5. Изберете Почистване сега/Clear now. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Нулиране на настройките на базиран на Chromium MS Edge:

 1. Отворете Меню/Menu и изберете Настройки/Settings.
 2. От лявата страна изберете Нулиране на настройките/Reset settings.
 3. Изберете Възстановяване на настройките до стойностите им по подразбиране/Restore settings to their default values.
 4. Потвърдете с Възстанови/Reset. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Премахнете браузър-разширението Ecosia, както и другите добавки, които може да са се инсталирали във Firefox. След това нулирайте браузъра. Това помага да изтриете проследяващите бисквитки.

Премахване на опасни разширения:

 1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и кликнете върху Menu/Меню (три хоризонтални линии в горния десен ъгъл на прозореца).
 2. Изберете Add-ons/Добавки.
 3. Тук изберете плъгини, които са свързани с Вирусът Ecosia.org и натиснете Remove/Премахване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулирайте началната страница:

 1. Кликнете върху трите хоризонтални линии в горния десен ъгъл, за да се отвори менюто.
 2. Изберете Options/Опции.
 3. В опциите Home/начална страница, въведете предпочитан от вас сайт, който ще се отваря всеки път, когато отворите Mozilla Firefox.

Изчистете бисквитките и данните за уеб страницата:

 1. Натиснете Menu/Меню и изберете Options/Опции.
 2. Отидете в раздел Privacy & Security/Поверителност и сигурност.
 3. Скролнете надолу докато откриете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата.
 4. Натиснете Clear Data/Изчистване на данните…
 5. Изберете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата, както и Cached Web Content/Кеширано уеб съдържание и натиснете Clear/Изчистване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

В случай че Вирусът Ecosia.org не бъде премахнато след като сте изпълнили горните инструкции, нулирайте настройките на Mozilla Firefox:

 1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и натиснете Menu/Меню.
 2. Отидете в Help/Помощ и след това изберете Troubleshooting Information/Информация за разрешаване на проблеми. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox
 3. В раздела Give Firefox a tune up/Настройки на Firefox кликнете върху Refresh Firefox…/Опресняване на Firefox…
 4. След като се появи изскачащия прозорец, потвърдете действието като натиснете Refresh Firefox/Опресняване на Firefox – това трябва да финализира премахването на Вирусът Ecosia.org. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Google Chrome

За да оправите Chrome, потърсете съмнителни разширения и ги деинсталирайте. Те може да са инсталирали проследяващи бисквитки. Затова трябва да премахнете и тях като нулирате настройките на браузъра.

Изтриване на зловредните разширения от Google Chrome:

 1. Отворете Google Chrome, кликнете върху Менюто/Menu (три вертикални точки в горния десен ъгъл) и изберете Още инструменти/More tools > /Разширения/Extensions.
 2. В новоотворения прозорец ще видите всички инсталирани разширения. Деинсталирайте всички съмнителни плъгини, които могат да имат връзка с Вирусът Ecosia.org като кликнете върху Премахване/Remove. Нулиране на настройките на Google Chrome

Изчистете кеш паметта и уеб данните от Chrome:

 1. Кликнете върху Меню/Menu и изберете и изберете Настройки/Settings.
 2. В раздела Поверителност и сигурност/Privacy and security, изберете Изчистване на данните за сърфирането/Clear browsing data.
 3. Изберете История на сърфиране, бисквитки и други данни за сайта/Browsing history, Cookies and other site data, както и Кеширани изображения/Cached images и файлове/files.
 4. Натиснете Изтриване на данни/Clear data. Нулиране на настройките на Google Chrome

Промяна на началната страница:

 1. Кликнете върху менюто и изберете Настройки/Settings.
 2. Потърсете съмнителен сайт като Вирусът Ecosia.org в раздела При стартиране/On startup.
 3. Кликнете върху Отваряне на специфична или няколко страници/Open a specific or set of pages и кликнете върху трите точки, за да се появи опцията Премахване/Remove.

Нулиране на настройките на Google Chrome:

Ако предните методи не са успели да ви помогнат, нулирайте настройките на Google Chrome, за да елиминирате всички компоненти на Вирусът Ecosia.org:

 1. Отворете Меню/Menu и изберете Настройки/Settings.
 2. В Настройки/Settings, скролвате надолу и кликвате върху Разширени/Advanced.
 3. Отново скролвате надолу и намирате раздела Нулиране и изчистване/ Reset and clean up.
 4. Сега натискате Възстановяване на настройките към първоначалното им състояние/Restore settings to their original defaults.
 5. Потвърдете с Нулиране на настройките/Reset settings за да финализирате премахването на Вирусът Ecosia.org. Нулиране на настройките на Google Chrome

Нулиране на настройките на Safari

Следвайте дадените по-долу стъпки, за да премахнете напълно похитителя от Safari.

Премахнете нежеланите разширения от Safari:

 1. Кликнете върху Safari > Preferences…/Предпочитания…
 2. В новия прозорец, изберете Extensions/Разширения.
 3. Изберете нежеланото приложение свързано с Вирусът Ecosia.org и изберете Uninstall/Деинсталирай. Нулиране на настройките на Safari

Изчистете бисквитките и други данни за уеб страници от Safari:

 1. Кликнете Safari > Clear History…/Изчисти история
 2. От падащото меню под Clear/Изчисти, изберете all history/цялата история.
 3. Потвърдете с Clear History/Изчисти историята. Нулиране на настройките на Safari

Нулирайте настройките на Safari, ако горните стъпки не са ви помогнали:

 1. Кликнете върхуSafari > Preferences…/Предпочитания…
 2. Отидете в раздел Advanced/Разширени.
 3. Поставете тикче на Show Develop menu/Показване на менюто за разработка в лентата с менюто.
 4. От лентата с менюто, кликнете Develop, и след това изберете Empty Caches/Изчисти кеш. Нулиране на настройките на Safari

След изтриването на тази потенциално нежелана програма и поправянето на всеки един от браузърите Ви, препоръчваме да сканирате компютъра си с добра антивирусна. Това ще помогне да се отървете от регистърни следи от Ecosia.org и също така ще намери свързани паразити и възможни инфекции с малуер. За тази цел можете да използвате нашият най-добър малуер ремувър: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици