Степен на сериозност:  
  (11/100)

Премахни Ecosia.org вирус (Инструкции за премахване) - актуализирано Jan 2021

Вирусът Ecosia не трябва да бъде оставян да променя началната ви страница

Пример за Ecosia.org

Вирусът Ecosia е съмнителна търсачка, която принадлежи към категорията на браузър-похитителите. Веднъж инсталирана, тя променя търсачката по подразбиране с нейния собствен домейн и започва да пренасочва жертвите към сайта Ecosia.org.

Основната техника на разпространение използвана от този браузър похитител е бандлинг (групиране на софтуер). По този начин той може да се разпространява заедно с различни безплатни програми, които може да изтеглите от Интернет. Също така, може да изтеглите Ecosia от официалната и уеб страница директно на Chrome, Firefox, Internet Explorer или други браузъри.

Създателите представят тази програма като безплатен инструмент за търсене, който генерира приход базиран на реклама за засаждане на дървета. Според тяхната информация, те вече са засадили повече от 9 милиона дървета с помощта на 5,5 милиона активни потребители в Индонезия, Мадагаскар, Никарагуа, Перу, Буркина Фасо и Танзания. Въпреки амбициозната и щедра цел да засадят един милиард дървета до 2020 г., вирусът Ecosia.org все още се счита за потенциално опасна програма (PUP).

След “превземане” на браузъра, този похитител започва да показва спонсорирано съдържание в някои от резултатите от търсенето. Освен това може да се използва за проследяване на търсенето на потребителите, посетените сайтове, IP адреси и друга подобна информация. Събраната информация помага за изработване на стратегия на поведенчески маркетинг .

Това браузър разширение може и да предоставя натрапчиво, агресивно, а в някои случаи и опасно търговско съдържание. За да се предпазите от пренасочвания, причинени след кликване на някоя от тези реклами, добре е да помислите за премахване на Ecosia.org от компютъра ви.

Допълнителни проблеми причинени от този браузър-похитител

Както вече споменахме, похищението на Ecosia може да бъде последвано от подвеждащи или фалшиви реклами, които да ви пренасочат до високорискови уеб страници. Тези страници може да са създадени от кибер престъпници, които търсят наивни жертви. Освен пренасочването на потребителите към съмнителни уеб страници и прекъсването на онлайн сесиите им с реклами, този инструмент за търсене има и още един недостатък свързан с функционирането на търсачката. 

Независимо от това, че Ecosia.org твърди, че е поддържана от Bing search, Декларацията на поверителност на тази уеб страница за търсене предупреждава, че може да променя резултатите от търсенето. Затова в горния край с резултатите от търсенето може да намерите рекламно съдържание. В резултат на това намирането на полезна информация може да се окаже трудна задача. 

В действителност, самата идея на проекта е прекрасна. И все пак, по-добре би било да премахнете Ecosia.org и да дарите парите директно на организации, които се занимават с решаването на различни климатични проблеми. Различни изследвания разкриват, че тази програма генерира голямо количество онлайн реклами, които да ви отведат към различни кибер заплахи. Затова, сканирайте компютъра си с ReimageIntego и се уверете, че на компютъра ви няма инсталирани и други съмнителни елементи. 

Изображение на вируса Ecosia.orgEcosia.org може да похити браузъра ви след невнимателна инсталация на безплатен софтуер.

Съмнителният метод на проникване на Ecosia.org

Независимо, че тази търсачка има официална уеб страница, нейните създатели използват и противоречива стратегия за дистрибуция, наречена “software bundles/софтуерни пакети” или само бандлинг (“bundling”). Този софтуерно-маркетингов метод позволява добавянето на потенциално нежелана програма като допълнителен компонент към софтуерни пакети.

Много програми, които могат да бъдат изтеглени безплатно от P2P мрежи, сайтове за споделяне на файлове, торенти и други несигурни източници, представляват софтуерни пакети, които съдържат и различни потенциално нежелани програми (PUPs). Вирусът Ecosia е точно такъв. Ако сте го забелязали на компютъра си, сигурно сте изтеглили безплатен софтуер с Бързи/Препоръчителни настройки. 

Проблемът с тези настройки е, че рядко съобщават за приложения на трети лица, включени в софтуерния пакет. И все пак, при инсталирането на тези програми и с използването на тези настройки, потребителите дават непряко позволение за изтегляне на целия пакет. Междувременно, инсталаторите на Разширени/Потребителски настройки разкриват кои допълнителни приложения са добавени към пакета и позволяват да бъде спряна тяхната инсталация.  

За да избегнете нежеланите програми, винаги избирайтте тези настройки и внимателно следвайте всяка стъпка.

Отървете се от вируса Ecosia 

Технически погледнато Ecosia не е вирус. Това е потенциално нежелана програма. И все пак, поради недостатъците си и способността да се появява в браузъра неочаквано, тя е наречена вирус. Въпреки че не може да причини големи щети на компютъра ви, не бива да я държите там.  

За да премахнете вируса Ecosia, имате две възможности – ръчно и автоматично премахване. Трябва да изберете един от двата начина веднага щом забележите появата и в системата си, преди да е причинила допълнителни проблеми. Освен това, нашият екип е подготвил и нагледни инструкции за премахване. Следвайте ги внимателно и се уверете, че напълно сте изтрили всички записи свързани с похитителя. 

Ако ръчното премахване на Ecosia.org ви се струва трудно, изберете втората възможност. Автоматичният метод за премахване предлага да изтриете похитителя с помощта на програма против зловреден софтуер.  

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Вирусът Ecosia.org
Екранна снимка на Вирусът Ecosia.org

Упътване за ръчно премахване на Ecosia.org вируси:

Премахване на Ecosia.org от Windows системи

За да премахнете този похитител от Windows, проверете списъка с инсталираните програми и деинсталирайте съмнителните записи, които може да са свързани с браузър-похитителя.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Ecosia.org и свързани програми
  Тук потърсете Ecosia.org или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Ecosia.org от преките пътища на Ecosia.org
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Ecosia.org от Mac OS X система

За да предпазите Mac и премахнете Ecosia от компютъра си, трябва да изтриете съмнителните приложения от системата.

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Ecosia.org или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Ecosia.org от Internet Explorer (IE)

Нулирайте настройките на браузъра IE, за да се отървете от записите свързани с похитителя.

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Ecosia.org и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Ecosia.org. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Ecosia.org от Microsoft Edge

За да почистите Microsoft Edge след похищение, следвайте дадените по-долу стъпки.

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Ecosia.org трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Ecosia.org от Mozilla Firefox (FF)

Премахнете браузър-разширението Ecosia, както и другите добавки, които може да са се инсталирали във Firefox. След това нулирайте браузъра. Това помага да изтриете проследяващите бисквитки.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Ecosia.org и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Ecosia.org. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Ecosia.org от Google Chrome

За да оправите Chrome, потърсете съмнителни разширения и ги деинсталирайте. Те може да са инсталирали проследяващи бисквитки. Затова трябва да премахнете и тях като нулирате настройките на браузъра.

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Ecosia.org и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Ecosia.org. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Ecosia.org от Safari

Следвайте дадените по-долу стъпки, за да премахнете напълно похитителя от Safari.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Ecosia.org или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Ecosia.org, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Ecosia.org. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-ecosia-org-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Ecosia.org virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *