Премахни iPhone вирус (Инструкции за премахване) - Безплатни инструкции

Упътване за премахване на iPhone вируси

Какво е Вирусът iPhone?

Продължават да се явяват предпоставки за вируса iPhone

Изображение показващо iOS вируса

Вирусът iPhone е събирателно понятие за различни вариации на зловреден софтуер предназначен за iOS. Докато някои потребители са убедени, че няма зловреден софтуер за OS и не може да съществува, кибер престъпниците създават действителен зловреден софтуер за macOS и iOS. Наистина, процентът зловреден софтуер е значително по-нисък от този предназначен за Windows и Android, но леко повишаващият се процент трябва да е „сигнална лампа“.

Потребителите на Mac и iOS са убедени, че устройствата им са имунизирани за инфекции поради няколко причини:

 • ограничен достъп до системни файлове
 • фрагментирана операционна система
 • ограничено позволение за приложения на трети лица

Въпреки че е възможно да инсталирате определени приложения на трети страни в macOS, това не е може да стане при iPhone устройствата. Нагласите на компанията и на потребителите, че техните продукти не се нуждаят от допълнителна защита може да се окажат опасни. Действителността ни предлага други факти – съществуват вируси както за macOS, така и за iPhone. Нека разгледаме видовете зловреден софтуер и начините за премахване на iPhone вируси.

Потенциално нежелани програми имат за цел продукти на Apple

Опасни адуерни програми и скриптове са едни от най-преобладаващите потенциално нежелани програми и зловреден софтуер за Windows. Кибер престъпниците, ориентирани към продуктите на Apple също черпят вдъхновение от тази тенденция. Потребителите на операционна система MacOs ще се съгласят, че са забелязвали съмнителни предупреждения за Safari.

Те предупреждават, че устройството е било засегнато от вирус. Обикновено подобно съобщение предупреждава също, че данните им са на път да бъдат откраднати. Също така, както е обичайно за повечето скамове, съдържа и телефонен номер на техническа поддръжка на Apple. Имайте предвид, че от Apple не показват подобни случайни съобщения, нито показват телефонни номера.

След като скамовете за техническа поддръжка са нападнали Safari браузъра, потребителите на iPhone също могат да се сблъскат с тази онлайн измама. Не трябва да забравяте и популярният онлайн скам, който предлага безплатни iPhone устройства.

Досадните изскачащи реклами са друга често срещана форма на iPhone вируса. Тъй като действат чрез уеб скрипт поставен в браузъра, те могат да ви досаждат от време на време, изскачайки изневиделица, или да ви досаждат всеки път, когато отворите браузъра. Някои от тях са толкова упорити, че се налага да затворите браузъра принудително.

Браузър-похитителите съществуват и за потребителите на Apple. Един от последните примери е похитителят search.stuckopoe.com. Той се представя за обикновена търсачка, като същевременно с това събира не-лична информация и я използва за „подобряване на услугите“.
Макар че показва изскачащи реклами от време на време, най-неприятният аспект е свързан с неговото премахване.

Когато отидете на страницата с инструкциите за премахване, тя ви предлага да инсталирате инструмент за премахване под формата на файла Uninstaller.dmg. Проблемът е, че е заразен с адуера macOS:Genleo-BQ. Ако използвате стандартна версия на Safari на вашия iPhone, бъдете внимателни за подобни похитители. Изображение на iPhone вирусаПротивно на вашите очаквания, iPhone също е уязвим на зловредни инфекции.

Шпионски софтуер Pegasus – за iPhone устройства

Шпиониращият софтуер е един от най-показателните примери, че Apple, и по-специално iOS устройствата, могат да бъдат заразени със зловреден софтуер, всъщност един от най-опасните.Забелязан е през август 2016. Зловредният софтуер се предполага, че е разработен от Израелската компания NSO group, която е печално известна с разработките си на шпионски софтуер.

Зловредният софтуер няма за цел случайни мишени, а точно определени потребители. Те получават подвеждащи SMS съобщения,в които се съдържат линкове. Ако ги отворите, те ще изтеглят шпионски софтуер, предназначен за не-джейлбрейкнати iPhone устройства. Функционира на базата на тридневни пропуски на нулеви дни (three zero-day day vulnerabilities).

След като бъде активиран напълно, той започва да упражнява пълно наблюдение над потребителя. Той шпионира както лесно достъпни, така и криптирани съобщения и освен това може да прослушва и аудиофайлове. Друг проблем е, че може да се саморазруши, ако не успее да се свърже с Команден и контролен сървър в рамките на 60 дни. Създателите на зловредния софтуер са разработили и копие на Pegasus за Android.

Поради сложните поведение и структура, откриването на този зловреден софтуер е доста трудно. Той не дава никакви признаци за съществуването си в Монитора на дейностите (Activity Monitor), оставя iPhone устройствата, които не разполагат с такъв инструмент. Ще се наложи да изтеглите допълнителни програми за откриването и извършването на определени действия. Повече информация за премахването на Pegasus може да намерите тук.

Рансъмуер в iOS?

Тъй като рансъмуерът за Android е станал доста честа тенденция, можем да предположим, че ще дойде реда и на iPhone устройствата. Тези съмнения не са напълно ирационални, тъй като няколко екземпляра на Mac рансъмуер вече са пуснати в кибер пространството. Един от тях се представя като инструмент на име “Patcher”, създаден за целите на пиратския софтуер. Написан е на програмен език Swift.

Зловредният софтуер се разпространява чрез домейните на BitTorrent. Действа подобно на базиран на Windows криптиращ малуер, тъй като се крие в архивирана папка .zip. Зловредният софтуер не е подходящо програмиран, тъй като изглежда пълен с „бъгове“ и не успява да се справи с управлението на декриптиращите ключове, което евентуално води до загубата на криптиращи възможности.

За съжаление, все пак е криптирал документи и снимки. Въпреки че подобни екземпляри зловреден софтуер са открити да се целят в Mac, потребителите на iPhone също трябва да бъдат нащрек.

Да предпазим телефона си от зловреден софтуер

Различните зловредни заплахи се разпространяват чрез различни канали. По-рано обсъжданите адуер и похитители за iPHone се разпространяват чрез уеб скриптове. Тъй като не са видими за обикновения потребител, откриването им може да се окаже трудна задача. От друга страна, може да ограничите вероятността от подобни iPhone вируси като избягвате да кликвате на линкове в уеб страници за залагания, игри или с друго съмнително съдържание.

По отношение на по-сложния зловреден софтуер, потребителите на iPhone могат да намерят следните съвети за полезни:

 • Обновявайте системния софтуер веднага след като има публикувана актуализация
 • Не изтегляйте ненужни приложения на трети лица

А сега нека да разгледаме опциите за премахване на iPhone вируса.

Премахване на зловредния софтуер за iPhone

Ако изскачащи реклами заливат телефона ви, нулирайте настройките на браузъра. В случай на скам за техническа поддръжка, излезте от страницата. Ако не може да я затворите, затворете принудително браузъра. За да спрете пренасочването да се самоактивира отново, отидете в Settings/Настройки, натиснете иконата на Safari и изберете Clear History and Website Data/Изчистване на историята и данните за уеб страницата.

За съжаление, в момента iPhone устройствата не приемат антивирусни и инструменти против зловреден софтуер, за разлика то macOS, при които е разрешено Malwarebytes. Ако забележите необичайно поведение на телефона си, като срив на приложения или заключени файлове, върнете фабричните настройки на iPhone. Отидете в Settings/Настройки, след това General/Основни, натиснете опцията Erase All Contents/Изтриване на всички компоненти.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате FortectIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на iPhone вируси

macOSSafari

Премахване на iPhone от Mac OS X система

Потребителите на MacOS имат определено предимство пред тези на iPHone, тъй като имат възможност да инсталират определени приложения за сигурност, за да изтрият зловредния софтуер.

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за iPhone или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'
macOSSafari

Нулиране на настройките на Safari

Изчистете данните за сърфирането, за да не позволите досадните изскачащи прозорци на iPhone вируса да се появят отново.

Премахнете нежеланите разширения от Safari:

 1. Кликнете върху Safari > Preferences…/Предпочитания…
 2. В новия прозорец, изберете Extensions/Разширения.
 3. Изберете нежеланото приложение свързано с Вирусът iPhone и изберете Uninstall/Деинсталирай. Нулиране на настройките на Safari

Изчистете бисквитките и други данни за уеб страници от Safari:

 1. Кликнете Safari > Clear History…/Изчисти история
 2. От падащото меню под Clear/Изчисти, изберете all history/цялата история.
 3. Потвърдете с Clear History/Изчисти историята. Нулиране на настройките на Safari

Нулирайте настройките на Safari, ако горните стъпки не са ви помогнали:

 1. Кликнете върхуSafari > Preferences…/Предпочитания…
 2. Отидете в раздел Advanced/Разширени.
 3. Поставете тикче на Show Develop menu/Показване на менюто за разработка в лентата с менюто.
 4. От лентата с менюто, кликнете Develop, и след това изберете Empty Caches/Изчисти кеш. Нулиране на настройките на Safari

След изтриването на тази потенциално нежелана програма и поправянето на всеки един от браузърите Ви, препоръчваме да сканирате компютъра си с добра антивирусна. Това ще помогне да се отървете от регистърни следи от iPhone и също така ще намери свързани паразити и възможни инфекции с малуер. За тази цел можете да използвате нашият най-добър малуер ремувър: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици