Степен на сериозност:  
  (54/100)

Премахни iPhone вирус (Инструкции за премахване) - Безплатни инструкции

Продължават да се явяват предпоставки за вируса iPhone 

Изображение показващо iOS вируса

Вирусът iPhone е събирателно понятие за различни вариации на зловреден софтуер предназначен за iOS. Докато някои потребители са убедени, че няма зловреден софтуер за OS и не може да съществува, кибер престъпниците създават действителен зловреден софтуер за macOS и iOS. Наистина, процентът зловреден софтуер е значително по-нисък от този предназначен за Windows и Android, но леко повишаващият се процент трябва да е “сигнална лампа”. 

Потребителите на Mac и iOS са убедени, че устройствата им са имунизирани за инфекции поради няколко причини:

 • ограничен достъп до системни файлове
 • фрагментирана операционна система
 • ограничено позволение за приложения на трети лица

Въпреки че е възможно да инсталирате определени приложения на трети страни в macOS, това не е може да стане при iPhone устройствата. Нагласите на компанията и на потребителите, че техните продукти не се нуждаят от допълнителна защита може да се окажат опасни. Действителността ни предлага други факти – съществуват вируси както за  macOS, така и за iPhone. Нека разгледаме видовете зловреден софтуер и начините за премахване на iPhone вируси.

Потенциално нежелани програми имат за цел продукти на Apple

Опасни адуерни програми и скриптове са едни от най-преобладаващите потенциално нежелани програми и зловреден софтуер за Windows. Кибер престъпниците, ориентирани към продуктите на Apple също черпят вдъхновение от тази тенденция. Потребителите на операционна система MacOs ще се съгласят, че са забелязвали съмнителни предупреждения за Safari.

Те предупреждават, че устройството е било засегнато от вирус. Обикновено подобно съобщение предупреждава също, че данните им са на път да бъдат откраднати. Също така, както е обичайно за повечето скамове, съдържа и телефонен номер на техническа поддръжка на Apple. Имайте предвид, че от Apple не показват подобни случайни съобщения, нито показват телефонни номера.

След като скамовете за техническа поддръжка са нападнали Safari браузъра, потребителите на iPhone също могат да се сблъскат с тази онлайн измама. Не трябва да забравяте и популярният онлайн скам, който предлага безплатни iPhone устройства.

Досадните изскачащи реклами са друга често срещана форма на iPhone вируса. Тъй като действат чрез уеб скрипт поставен в браузъра, те могат да ви досаждат от време на време, изскачайки изневиделица, или да ви досаждат всеки път, когато отворите браузъра. Някои от тях са толкова упорити, че се налага да затворите браузъра принудително.

Браузър-похитителите съществуват и за потребителите на Apple. Един от последните примери е похитителят search.stuckopoe.com. Той се представя за обикновена търсачка, като същевременно с това събира не-лична информация и я използва за “подобряване на услугите”.  
Макар че показва изскачащи реклами от време на време, най-неприятният аспект е свързан с неговото премахване.

Когато отидете на страницата с инструкциите за премахване, тя ви предлага да инсталирате инструмент за премахване под формата на файла Uninstaller.dmg. Проблемът е, че е заразен с адуера macOS:Genleo-BQ. Ако използвате стандартна версия на Safari на вашия iPhone, бъдете внимателни за подобни похитители. Изображение на iPhone вирусаПротивно на вашите очаквания, iPhone също е уязвим на зловредни инфекции.

Шпионски софтуер Pegasus – за iPhone устройства

Шпиониращият софтуер е един от най-показателните примери, че Apple, и по-специално iOS устройствата, могат да бъдат заразени със зловреден софтуер, всъщност един от най-опасните.Забелязан е през август 2016. Зловредният софтуер се предполага, че е разработен от Израелската компания NSO group, която е печално известна с разработките си на шпионски софтуер.

Зловредният софтуер няма за цел случайни мишени, а точно определени потребители. Те получават подвеждащи SMS съобщения,в които се съдържат линкове. Ако ги отворите, те ще изтеглят шпионски софтуер, предназначен за не-джейлбрейкнати iPhone устройства. Функционира на базата на тридневни пропуски на нулеви дни (three zero-day day vulnerabilities).

След като бъде активиран напълно, той започва да упражнява пълно наблюдение над потребителя. Той шпионира както лесно достъпни, така и криптирани съобщения и освен това може да прослушва и аудиофайлове. Друг проблем е, че може да се саморазруши, ако не успее да се свърже с Команден и контролен сървър в рамките на 60 дни. Създателите на зловредния софтуер са разработили и копие на Pegasus за Android.

Поради сложните поведение и структура, откриването на този зловреден софтуер е доста трудно. Той не дава никакви признаци за съществуването си в Монитора на дейностите (Activity Monitor), оставя iPhone устройствата, които не разполагат с такъв инструмент. Ще се наложи да изтеглите допълнителни програми за откриването и извършването на определени действия. Повече информация за премахването на Pegasus може да намерите тук.

Рансъмуер в iOS?

Тъй като рансъмуерът за Android е станал доста честа тенденция, можем да предположим, че ще дойде реда и на iPhone устройствата. Тези съмнения не са напълно ирационални, тъй като няколко екземпляра на Mac рансъмуер вече са пуснати в кибер пространството. Един от тях се представя като инструмент на име “Patcher”, създаден за целите на пиратския софтуер. Написан е на програмен език Swift.

Зловредният софтуер се разпространява чрез домейните на BitTorrent. Действа подобно на базиран на Windows криптиращ малуер, тъй като се крие в архивирана папка .zip. Зловредният софтуер не е подходящо програмиран, тъй като изглежда пълен с “бъгове” и не успява да се справи с управлението на декриптиращите ключове, което евентуално води до загубата на криптиращи възможности. 

За съжаление, все пак е криптирал документи и снимки. Въпреки че подобни екземпляри зловреден софтуер са открити да се целят в Mac, потребителите на iPhone също трябва да бъдат нащрек. 

Да предпазим телефона си от зловреден софтуер

Различните зловредни заплахи се разпространяват чрез различни канали. По-рано обсъжданите адуер и похитители за iPHone се разпространяват чрез уеб скриптове. Тъй като не са видими за обикновения потребител, откриването им може да се окаже трудна задача. От друга страна, може да ограничите вероятността от подобни iPhone вируси като избягвате да кликвате на линкове в уеб страници за залагания, игри или с друго съмнително съдържание.  

По отношение на по-сложния зловреден софтуер, потребителите на iPhone могат да намерят следните съвети за полезни:

 • Обновявайте системния софтуер веднага след като има публикувана актуализация
 • Не изтегляйте ненужни приложения на трети лица

А сега нека да разгледаме опциите за премахване на iPhone вируса.

Премахване на зловредния софтуер за iPhone 

Ако изскачащи реклами заливат телефона ви, нулирайте настройките на браузъра. В случай на скам за техническа поддръжка, излезте от страницата. Ако не може да я затворите, затворете принудително браузъра. За да спрете пренасочването да се самоактивира отново, отидете в Settings/Настройки, натиснете иконата на Safari и изберете Clear History and Website Data/Изчистване на историята и данните за уеб страницата.

За съжаление, в момента iPhone устройствата не приемат антивирусни и инструменти против зловреден софтуер, за разлика то macOS, при които е разрешено Malwarebytes. Ако забележите необичайно поведение на телефона си, като срив на приложения или заключени файлове, върнете фабричните настройки на iPhone. Отидете в Settings/Настройки, след това General/Основни, натиснете опцията Erase All Contents/Изтриване на всички компоненти.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на iPhone вируси:

Mac OS XSafari

Премахване на iPhone от Mac OS X система

Потребителите на MacOS имат определено предимство пред тези на iPHone, тъй като имат възможност да инсталират определени приложения за сигурност, за да изтрият зловредния софтуер.

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за iPhone или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'
Mac OS XSafari

Премахване на iPhone от Safari

Изчистете данните за сърфирането, за да не позволите досадните изскачащи прозорци на iPhone вируса да се появят отново.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за iPhone или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от iPhone, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на iPhone. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-iphone-virus.html
Ръководства за премахване на други езици