Премахни Palikan Search вирус (Обновено упътване)

от Гейбриъл Е. Хол - -   palikan.com | Тип: Браузърни хайджакъри

Упътване за премахване на Palikan Search вируси

Какво е Вирусът Palikan Search?

Какво е Palikan Search?

Търсачката Palikan Search е браузър-похитител, който може да се появи на компютъра ви след инсталиране на безплатна програма или ъпдейт. Какви програми не трябва да инсталирате, за да го избегнете? За щастие, не е необходимо да спрете използването на безплатен софтуер, за да се предпазите от тази потенциално нежелана програма. За да избегнете вируса Palikan Search трябва да обръщате повече внимание на процеса на инсталиране на даунлоуд мениджъри, програми за създаване на PDF документи, програми записващи видео, ъпдейти за Java, Flash Player, FLV Player и други подобни приложения. Дори и да използвате официалната уеб страница за изтегляне на програмата, трябва да сте внимателни, защото процесът на инсталация може да завърши с похищаване от Palikan Search.

След като засегне всички уеб браузъри (Mozilla Firefox, IE, Chrome и други, които са инсталирани на компютъра ви), тази програма може да започне да показва своите реклами в резултатите ви от търсенето. Също така, може да откриете съмнителни линкове и подобно съдържание, когато използвате търсачката Palikan Search. След отваряне на някоя от тези реклами, може да се озовете в сайт за пазаруване или сайт предлагащ ъпдейти на Java, Flash Player или други подобни. Според специалистите по компютърна сигурност, добре е да избягвате подобни страници, тъй като се използват за разпространение на адуер, други браузър-похитители и други подобни приложения, които се считат за “потенциално нежелани”. Ако тази търсачка вече е успяла да проникне в компютъра ви без вашето позволение, трябва да помислите за нейното премахване. За да деинсталирате Palikan Search от всичките ви уеб браузъри, трябва да направите пълно системно сканиране със ReimageIntego или да използвате стъпка по стъпка упътването, което е дадено на следващата страница.

The example of Palikan Search

Как тази търсачка похищава компютрите?

Palikan Search (или palikan.com) е измамна търсачка, която може да превземе почти всички популярни браузъри, включително Google Chrome, Mozilla Firefox и Internet Explorer. Тя активно се промотира на официалната си страница, но както вече може би сте разбрали, НЕ ви препоръчваме да я изтегляте. Друго нещо, което също НЕ препоръчваме, е да бързате с инсталацията на безплатен софтуер, защото това е поредната потенциално нежелана програма, която може да проникне в компютъра ви поради ненаблюдението ви на процеса на инсталация. Потребителите имат навика да инсталират безплатния софтуер непредпазливо и несъзнателно се съгласяват да инсталират “допълнителни компоненти”. Ако искате компютърът ви да е в безопасност, трябва да махате отметките на всички компоненти, които ви се предлагат и които вървят в пакет с програмата, която искате да инсталирате. За тази цел, трябва да избирате Разширени или Потребителски настройки и да махате отметките за съгласие за инсталиране на добавки за браузъри, плъгини, ленти с инструменти или разширения. Освен това, НИКОГА не се съгласявайте да зададете тази търсачка като основна или palikan.com за заглавна страница по подразбиране. В случай че вече сте забелязали пренасочването на Palikan Search на компютъра си, следвайте упътването за премахване, което е дадено по-долу и се уверете, че сте го направили колкото се може по-скоро.

Често задавани въпроси за търсачката Palikan Search (FAQ):

В: От една седмица използвам търсачката Palikan Search и забелязвам, че показва по-различни резултати от търсенето в сравнение с Google или други търсачки. Освен това се появяват реклами, които твърдят, че трябва да обновя Java, но аз изобщо нямам тази програма инсталирана. Как мога да се върна към любимата си търсачка и да премахна Palikan Search от компютъра си?

О: Прави сте да смятате, че Palikan Search показва променение резултаи от търсенето. Това се прави с цел да се пренасочват потребителите към определени уеб страници, за да се увеличи тяхната популярност и продажбите им. Основният проблем при този маркетингов подход е, че няма гаранция, че страниците, към които сте пренасочвани, са безопасни. За да избегнете пренасочването на Palikan Search и други подобни проблеми, използвайте упътването дадено по-долу.

Премахване на Palikan Search:

Ако току що сте открили тази търсачка на компютъра си, по-добре е да не я използвате, тъй като може да ви пренасочи към опасни уеб страници. За да сте в безопасност и да получавате само надеждни резултати от търсенето, трябва да премахнете тази програма от компютъра си. Най-лесният начин да направите това, е да стартирате пълно системно сканиране с надежден антишпионски софтуер или да следвате стъпка по стъпка даденото упътване.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Palikan Search вируси

Премахване на Palikan Search от Windows системи

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Palikan Search и свързани програми
  Тук потърсете Palikan Search или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'

Премахване на Palikan Search от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Palikan Search или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахнете вируса Palikan Search от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Palikan Search трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Palikan Search от Mozilla Firefox (FF)

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Palikan Search и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 4. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Palikan Search. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Palikan Search от Google Chrome

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Palikan Search и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 4. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 5. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 6. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 7. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Palikan Search. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Palikan Search от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Palikan Search или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 4. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Palikan Search. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

След изтриването на тази потенциално нежелана програма и поправянето на всеки един от браузърите Ви, препоръчваме да сканирате компютъра си с добра антивирусна. Това ще помогне да се отървете от регистърни следи от Palikan Search и също така ще намери свързани паразити и възможни инфекции с малуер. За тази цел можете да използвате нашият най-добър малуер ремувър: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Пламенен уеб изследовател

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Gabriel E. Hall
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици