Степен на сериозност:  
  (10/100)

Премахни Shmokiads вирус (Инструкции за премахване) - Chrome, Firefox, IE, Edge

Вирусът Shmokiads притиска потребителите да инсталират повече ненадеждни програми

Рекламите на вируса Shmokiads са изключително досадни

Shmokiads е несигурна рекламна мрежа, която пробутва съмнителни реклами чрез домейна Shmokiads.com. Известна е още и като рекламна мрежа Shmoki. Изглежда че използва софтуер от шпионски тип за да заразява компютърните потребители и да обслужва всички реклами чрез него. Специалистите на 2-Spyware забелязаха, че тази рекламна мрежа промотира основно различни потенциално нежелани програми (PUPs) като браузър-похитители или адуер.

Очевидно създателят на Shmokiads цели да печели пари по схемата плащане за инсталация (pay-per-install). Пробутва различни видове безплатен софтуер на жертвите,  включително игри, ленти с инструменти за браузър, фалшиви системни оптимизатори и друго подобно съдържание. Според изследванията тази рекламна мрежа притеснява най-вече френските компютърни потребители.

Някои от съмнителните програми рекламирани чрез мрежата Shmokiads са Screen Addict, VideoDownloadConverter Toolbar, Slither.io game и други. Не се съгласявайте да инсталирате някоя от тези програми, тъй като те са типичните поддържани от реклами инструменти, които не предоставят никакви полезни функции. Освен това те събират информация за навиците на сърфиране на жертвата и това е още една причина да стоите далеч от софтуера промотиран от адуера Shmoki.

Адуерната програма, свързана с Shmokiads изглежда е неуморима. Тя непрекъснато адресира реклами с различни ID и ги показва на екраните на жертвите. Жертвите съобщават, че описаният адуер засяга както операционна система Windows, така и Mac. Известно е още, че премахването на вируса Shmokiads е много трудно, тъй като не може да бъде деинсталиран от Контролния панел (Control Panel) като обикновена компютърна програма.

Ако искате да деинсталирате вируса ръчно, трябва внимателно да проучите инструкциите, които са дадени под статията. И все пак, ако искате да сте сигурни, че адуерът няма да се върне отново, изберете автоматично премахване на Shmokiads. Може да използвате ReimageIntego или Malwarebytes.

Имайте предвид, че като техен потребител, адуерът събира информация за вас. Той може да вземе цялата информация, която въвеждате в различни проучвания, да проследява заявките ви за търсене, история на търсене, изтегляния, IP адреси, геолокация и други данни, които ви определят като потребител. 

Зловредният софтуер ShmokiadsВирусът Shmokiads непрекъснато отваря домейна Shmokiads и зарежда различни реклами, повечето от тях предложения за инсталиране на определени програми на трети лица.

Адуерът може да използва събраната информация за предоставяне на целеви реклами, въпреки че може и да я продаде на трети лица. За да защитите личното си пространство, отстранете тази досадна програма от системата и нулирайте настройките на браузърите си колкото се може по-скоро. Под статията ще намерите подробно ръководство за това. 

Разпространение на адуера Shmoki

Обсъжданият адуер започва да досажда на компютърните потребители, които инсталират ненадежден безплатен софтуер, без да обръщат внимание на информацията предоставена в настройките на софтуера. По-голяма част от браузър-похитителите се придвижват в пакет с друг безплатен софтуер, затова потребителите ги инсталират без да знаят за това.

Много е важно да внимавате с информацията предоставена в инсталационните прозорци на софтуера. Ако е възможно, избирайте Потребителски или Разширения настройки. Това ще ви даде възможност да разгледате всички допълнителни файлове и програми, които ви се предлагат за инсталиране. И по-точно, ще имате възможност да отмените инсталацията на нежеланите елементи. За съжаление, надеждно изглеждащите По подразбиране/Стандартни настройки няма да ви позволят да декомпозирате софтуерния пакет по такъв начин. 

Бъдете внимателни, когато избирате софтуер, който да инсталирате и най-добре избягвайте файловете, които са достъпни чрез P2P софтуер за споделяне на файлове. Няма нужда да казваме, че изобщо не бива да се опитвате да инсталирате нелегален софтуер. Такива изтегляния пренасят често неочаквани файлове, които могат да представляват заплаха за компютърната ви система.  

Премахнете вируса Shmokiads.com от компютъра си завинаги

Има няколко техники за премахване на вируса Shmokiads, така че не се отказвайте, ако първият, който сте опитали, не проработи. Подготвили сме ви подробно ръководство за това как да се отървете от рекламите на Shmoki Ads, което ще намерите под описанието за тази заплаха.

След премахване на всички файлове свързани с вируса, направете пълно системно сканиране с помощта на програма за премахване на зловреден софтуер. Инструментът за автоматично премахване на Shmokiads не само ще изтрие дадения вирус, но ще почисти и системата като премахне всички други файлове означени като потенциално нежелани или опасни. 

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Shmokiads вируси:

Премахване на Shmokiads от Windows системи

Използвайте предоставеното ръководство, за да премахнете адуера Shmoki от системата. Деинсталирайте всяка програма, която ви изглежда съмнително. Оправете компрометираните преки пътища на браузъра като използвате дадения по-долу пример. Може, също така, да се опитате да достигнете до Регистрите на Windows (просто използвайте търсачката на Windows,за да откриете regedit), отидете в меню Edit/Редакция и изберете Find/Намери. Тук потърсете Shmoki или Shmokiads. Изтрийте всички свързани записи.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ. Трябва само да редактирате Регистрите на Windows Registry, ако сте опитен компютърен потребител. Изтриването на грешен запис може да доведе до проблеми като неизпрваности в работата на системата и други подобни проблеми.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Shmokiads и свързани програми
  Тук потърсете Shmokiads или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Shmokiads от преките пътища на Shmokiads
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Shmokiads от Mac OS X система

Ако вашият Mac непрекъснато показва реклами от Shmoki, направете следното:

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Shmokiads или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Shmokiads от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Shmokiads и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Shmokiads. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Shmokiads от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Shmokiads трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Shmokiads от Mozilla Firefox (FF)

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Shmokiads и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Shmokiads. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Shmokiads от Google Chrome

За да премахнете вируса Schmokiads от Chrome, направете следното:

1. Отидете в Local Disk (C:) > USERS > папка [Your computer name/името на компютъра].

2. Кликнете върху View/Изглед и в панела Show/hide (покажи/скрий), сложете отметка на Hidden items/Скрити елементи.

3. Отворете папката AppData > Roaming > Google > Chrome > User Data > Default. Тук намерете файл Preferences/Предпочитания и го ИЗТРИЙТЕ.

4. Отворете Google Chrome и нулирайте настройките. Използвайте инструкциите дадени по-долу.

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Shmokiads и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Shmokiads. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Shmokiads от Safari

Използвайте предоставените инструкции, за да премахнете адуера Shmoki от Safari. Не забравяйте да нулирате настройките на Safari след това.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Shmokiads или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Shmokiads, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Shmokiads. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Ръководителят

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Ugnius Kiguolis
За компанията Esolutions


Вашето мнение за Shmokiads virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *