Степен на сериозност:  
  (10/100)

Премахни Smartsputnik.ru вирус (Упътване за премахване) - 2021 актуализация

Какво трябва да знаете за вируса Smartsputnik.ru

Вирусът Smartsputnik.ru е програма от категорията на браузър-похитителите, която може да зарази всички популярни браузъри като Google Chrome, Mozilla Firefox и Internet Explorer. Веднага след като е инсталиран, вирусът задава търсачката smartsputnik.ru (която пренасочва към http://go.mail.ru/search?q=,&gp=789110&frc=789110) като основна търсачка по подразбиране без вашето позволение. Този измамен софтуер причинява проблеми на потребителите с всяка сесия за търсене, затова ако компютърът ви е бил заразен, добре е да премахнете Smartsputnik.ru колкото се може по-скоро. Може да направите това с помощта на надеждни инструменти против зловреден софтуер, например ReimageIntego.

Потребителите, които се борят с похитителя Smartsputnik.ru докладват, че вирусът поема контрол над настройките на браузъра незабелязано и продължава като прави промени, без да иска вашето позволение. Този софтуер задава smartsputnik.ru като търсачка по подразбиране и начална страница и всеки път, когато потребителите се опитват да се свържат с интернет, използвайки редовия си браузър, те биват пренасочвани към smartsputnik.ru. Дори настройките да бъдат възстановени, вирусът лесно ги променя отново. Освен това, не е рядкост да чуете и за проблемите свързани с пренасочването на smartsputnik.ru. Потрбителите се оплакват, че са пренасочвани към неизвестни и потенциално опасни уеб страници след като отворят някой от резултатите от търсенето, предоставени от тази съмнителна търсачка. За съжаление, нашите специалисти установиха, че тези уеб страници съдържат различни шпионски и злонамерени вируси. Освен това, като пренасочва потребителя към небезопасни уеб страници, smartsputnik.ru може да затрупа браузъра ви с нежелани реклами или да изтегли ненужни ленти с инструменти без вашето знание или позволение.

A screenshot of the Smartsputnik.ru virus website

В допълнение на това, Smartsputnik.ru, също така, може да събира NPII (нелична информация) като например заявки за търсене, най-посещавани страници, информация за хардуера и софтуера на компютъра. Тази информация, на по-късен етап, може да бъде предоставена на ненадеждни трети лица и да се използва за създаването на по-атрактивни реклами, които да са насочени към потребителя. Също така, информацията може да се използва за разпространение на измами, както и други незаконни дейности. Затова, ако забележите съмнителни появи докато отваряте браузъра си като необичайна начална страница, непознати ленти с инструменти, удебелени линкове, вместо такива с букви и цифри, непрекъснати реклами и други подобни проблеми, това може да са предупредителните знаци, че компютърът ви е заразен с вирус от рекламен тип (адуер). В този случай трябва или да сканирате компютъра си с антивирусен инструмент или да се погрижите за ръчното премахване на вируса, като следвате инструкциите за премахване на вируса, които са дадени в края на тази статия. Обърнете внимание, че не е препоръчително да използвате съмнителни ленти с инструменти или да отваряте наличните реклами, защото лесно може да бъдете пренасочени към потенциално опасни страници и в резултат на зловредна инфекция да навредите необратимо на компютъра си.

Как Smartsputnik.ru е попаднал в компютъра ми?

Обикновено Smartsputnik.ru се инсталира тихомълком с друг безплатен софтуер, който се изтегля от съмнителни страница за сваляне на информация. По-голямата част от безплатния софтуер обикновено е пълен с потенциално нежелани програми и друг съмнителен софтуер и по този начин позволява на уж безплатните програми да бъдат финансирани. За да се предпазите от проникването на Smartsputnik.ru в компютъра ви, трябва винаги да сте много внимателни, когато инсталирате нов софтуер. Силно ви препоръчваме да избирате “Потребителски” или “Разширени” настройки на инсталация, тъй като по-голяма част от потенциално нежеланите програми са вградени в тези настройки. Ако забележите какъвто и да е съмнителен софтуер, не го инсталирайте на компютъра си. Вместо това, махнете отметките от предложените избираеми добавки за инсталиране и допълнителните опции преди да инсталирате избрания от вас софтуер.

Ръководство за лесно премахване на Smartsputnik.ru от компютъра ви

Може да премахнете Smartsputnik.ru ръчно или автоматично с помощта на програма против зловреден софтуер. Първата възможност – за ръчно премахване на вируса, се препоръчва на потребители, които имат опит с ръчното премахване на вируси, тъй като по-неопитните потребители могат да изпитат трудности при премахването на Smartsputnik.ru. Освен това, има вероятност част от заразените файлове случайно да останат на компютъра ви. Затова ви съветваме да използвате антишпионски софтуер. Това не само ще гарантира премахването на Smartsputnik.ru и на всички засегнати файлове, но и ще защити компютъра ви от бъдещи похищения и други заплахи. Всичко, което трябва да направите, е да актуализирате редовно софтуера си, тъй като ежедневно се появяват нови заплахи и антишпионският софтуер трябва да бъде актуален, за да е ефикасен.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Smartsputnik.ru вируси:

Премахване на Smartsputnik.ru от Windows системи

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Smartsputnik.ru и свързани програми
  Тук потърсете Smartsputnik.ru или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Smartsputnik.ru от преките пътища на Smartsputnik.ru
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Smartsputnik.ru от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Smartsputnik.ru или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Smartsputnik.ru от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Smartsputnik.ru и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Smartsputnik.ru. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Smartsputnik.ru от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Smartsputnik.ru трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Smartsputnik.ru от Mozilla Firefox (FF)

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Smartsputnik.ru и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Smartsputnik.ru. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Smartsputnik.ru от Google Chrome

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Smartsputnik.ru и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Smartsputnik.ru. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Smartsputnik.ru от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Smartsputnik.ru или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Smartsputnik.ru, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Smartsputnik.ru. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-smartsputnik-ru-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Smartsputnik.ru virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *