Премахни Tags.bluekai.com вирус - актуализирано фев. 2018

Упътване за премахване на Tags.bluekai.com вируси

Какво е Вирусът Tags.bluekai.com?

Tags.bluekai.com е потенциално нежелана програма, която показва натрапчиви реклами

Пример за рекламите на tags.bluekai.comСпециалистите по компютърна сигурност причисляват Tags.bluekai.com към категориите на потенциално нежеланите програми (PUP) и „адуера“ след като са тествали техниката му на инсталиране и представянето му. Те са сигурни, че неговата цел е увеличаване на трафика на свързани уеб страници. Вирусът, който е идентичен с Stags.Bluekai.com, се разпространява основно на компютри с операционна система Mac.

За тази цел вирусът Tags.bluekai.com вмъква разширение в браузъра по подразбиране без значение дали това е Safari, Google Chrome или Mozilla Firefox и генерира много голямо количество търговски реклами всеки път, когато потребителят реши да сърфира в Интернет. Рекламите и грешките могат да бъдат показвани в напълно легитимни уеб страници като eBay, Amazon и др.

Tags.bluekai показва реклами под формата на изскачащи прозорци, банери, интерстициални и други подобни. По-голямата част от тези реклами изглеждат наистина съмнително. Някои от тях могат да насърчат потребителите да инсталират нов софтуер или софтуерни актуализации или да направят онлайн сканиране за вируси, други може да рекламират популярни артикули като дамски чанти Michael Kors и да изглеждат доста истински. И все пак, най-досадна от всички е следната грешка:

Safari не може да определи идентичността на уеб страницата: Tags.Bluekai

Не трябва да кликвате върху рекламите, показвани от Tags Bluekai, тъй като могат да ви пренасочат към небезопасни уеб страници или, в редки случаи, да съдържат зловреден код, изпълнението на който да доведе до незабавно инсталиране на вирус. Ако се случи така, че бъдете пренасочени към http://tags.bluekai.com, проверете системата си за наличието на адуер.

Ако се забавите с премахване на Tags.bluekai.com, това може да доведе и до кражба на самоличност. Този адуер може да събира доста различна информация за сърфирането на потребителите, приблизителното им местоположение, имейл адрес, имена и други подобни.

Създателите на зловредния софтуер Tags.bluekai могат да прехвърлят вече събраната информация към свързани лица или да я продават на черния пазар. Обикновено потенциално нежеланите програми от този вид се спонсорират от неизвестни потребители или онлайн рекламни компании, които използват евтини и досадни методи за промотиране на продуктите си. Освен това те не обръщат почти никакво внимание на кибер сигурността на техните уеб страници, което означава, че пренасочванията може да ви накарат да посетите съмнителни домейни.

Много е важно да се наблегне на ролята на професионалните програми против зловреден софтуер, когато системата е заразена с вирус. Въпреки че е възможно да премахнете Tags.bluekai.com и ръчно, специалистите препоръчват да го направите автоматично, за да си гарантирате премахването на всички поддържащи компоненти. Една от възможностите е да стартирате FortectIntego. Това приложение е предназначено да премахва всички видове потенциално нежелани програми, така че да сте сигурни, че работата е свършена ефикасно.

Вирусът tags.bluekai.comАдуерът tags.bluekai.com генерира големи количества съмнителни реклами, за да предизвика пренасочвания и да увеличи трафика към свързани уеб страници

Адуерът използва безплатни програми, за да прониква в компютрите

За съжаление броят на заразените с подобен адуер устройства все още е изненадващо висок. Интернет е пълен с предупреждения на специалисти по кибер сигурност за това колко е важно е да следим инсталацията на безплатни програми.

Да си припомним на бързо, че безплатният софтуер, например даунлоуд мениджъри, инструменти за разархивиране, PDF четци и др. си взаимодействат със създателите на потенциално нежелани програми, за да получат някакви приходи от безплатните си продукти. Следователно източниците на изтегляне на трети лица са пълни със софтуерни пакети, например безплатни програми, които съдържат допълнителни компоненти.

Ако уеб браузърът ви започне неочаквано да показва изскачащи прозорци, това означава, че сте инсталирали безплатен софтуер и безразсъдно сте натиснали бутона за инсталиране. По такъв начин вие ускорявате инсталацията на адуера. Ако искате да избегнете подобни виртуални инфекции в бъдеще, следвайте съвета ни.

При инсталирането на нов софтуер, изберете „Потребителски“ настройки. Ще видите всички допълнителни програми, които доста често се оказват браузър-похитители. Махнете отметките от квадратчетата с тези добавки и чак след това продължете с инсталацията на предпочитаното място. Ако не забравяте нашия съвет, ще избегнете различни съмнителни инструменти и зловреден софтуер, подобни на този.

Отървете Safari от вируса Tags.bluekai.com

За да ускорите премахването на Tags.bluekai.com от Mac или друга операционна система, специалистите по кибер сигурност препоръчват да използвате професионални приложения за премахване на зловреден софтуер. Нашата препоръка е да инсталирате някоя от програмите, които са дадени под статията. Тези програми ще открият всички файлове на адуера, включително и тези, които са скрити в системните папки или регистрите на Windows.

Също така може да премахнете Tags.bluekai.com и по обичайния начин. Под статията ще намерите необходимите инструкции за този метод на премахване. И все пак, ако смятате, че заниманието с тази потенциално нежелана програма ще ви отнеме твърде много време или е твърде трудно, използвайте автоматичния метод, за да оправите грешките, които се показват.

И най-накрая, внимателното проследяване на инсталацията на програми и приложения ще ви предпази от инсталирането на досадни инструменти като Tags Bluekai.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате FortectIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Tags.bluekai.com вируси

Деинсталиране от Windows

За да деинсталирате Tags.bluekai.com от операционна система Windows, трябва да отворите Контролния панел или Програми и функции, в зависимост от версията на операционната система, с която работите:

За да премахнете Вирусът Tags.bluekai.com от устройства с Windows 10/8, следвайте дадените по-долу стъпки:

  1. Въведете Control Panel (Контролен панел) в полето за търсене на Windows и натиснете Enter или кликнете върху резултатите от търсенето.
  2. В Programs/Програми, изберете Uninstall a program/Деинсталиране на програма. Деинсталиране от Windows
  3. От списъка открийте записите свързани с Вирусът Tags.bluekai.com (или всякакви други инсталирани наскоро съмнителни програми).
  4. Кликнете с десния бутон на мишката върху приложението и изберете Uninstall/Деинсталиране.
  5. Ако се появи User Account Control/Управление на потребителски профили натиснете Yes/Да.
  6. Изчакайте да се финализира деинсталацията и натиснете OK. Деинсталиране от Windows

Ако използвате Windows 7/XP, използвайте следните инструкции:

  1. Кликнете върху старт менюто Windows Start > Control Panel/Контролен панел разположен в десния прозорец (ако използвате Windows XP, кликнете върху Add/Remove Programs/Добавяне/премахване на програма).
  2. В Контролния панел, изберете Programs/Програми > Uninstall a program/Деинсталиране на програма. Деинсталиране от Windows
  3. Изберете нежеланото приложение като кликнете върху него веднъж.
  4. В горния край натиснете Uninstall/Change/Деинсталиране/Промяна.
  5. В прозореца за потвърждение, изберете Yes/Да.
  6. Натиснете OK след като процеса по премахване бъде финализиран.

Премахване на Tags.bluekai.com от Mac OS X система

  1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
  2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Tags.bluekai.com или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изтриване на нежелани разширения от МS Edge:

  1. Натиснете Меню/Menu (трите хоризонтални точки в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра) и изберете Разширения/Extensions.
  2. От списъка изберете разширението и кликнете върху иконата със зъбно колело.
  3. Кликнете върху Деинсталиране/Uninstall най-отдолу. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изчистете бисквитките и данните от сърфиране:

  1. Кликнете върху Меню/Menu (трите хоризонтални точки в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра) и изберете  Поверителност и сигурност/Privacy & security.
  2. В раздела Изтриване на данните за сърфиране/Clear browsing data, натиснете бутона Изберете какво да изчистите/Choose what to clear.
  3. Изберете всичко (с изключение на пароли, въпреки че може да искате да включите също и разрешителни за медии, ако е приложимо) и натиснете Изтриване/Clear. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Възстановете настройките за нов раздел и начална страница:

  1. Кликнете върху иконата на менюто и изберете Настройки/Settings.
  2. След това намерете раздел При стартиране/On startup.
  3. Натиснете Деактивирай/Disable в случай че откриете съмнителен домейн.

 Ако горният метод не сработи, нулирайте настройките на MS Edge по следния начин:

  1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc, за да отворите Мениджъра на задачите/Task Manager.
  2. Натиснете стрелката Повече информация/More details в дъното на прозореца.
  3. Изберете раздел Информация/Details.
  4. Сега скролнете надолу и намерете всички записи, които съдържат Microsoft Edge в името си. Кликвате с десен бутон на всеки един от тях и избирате Край на задачата/End Task, за да прекъснете работата на MS Edge. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Ако този начин не успее да ви помогне, ще трябва да използвате разширения метод за нулиране настройките на Edge. Не забравяйте, че преди това трябва да архивирате данните си. 

  1. В компютъра си намерете следната папка: C:\\Users\\%username%\\AppData\\Local\\Packages\\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
  2. Натиснете Ctrl + A на клавиатурата, за да изберете всички папки.
  3. Кликнете с десен бутон върху тях и изберете Изтриване/Delete Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge
  4. Сега кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Windows PowerShell (Admin).
  5. Когато се отвори новия прозорец, копирайте и поставете следната команда и след това натиснете Enter:

    Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\\AppXManifest.xml” -Verbose Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Инструкции за базиран на Chromium Edge

Изтрийте разширенията от MS Edge (Chromium):

  1. Отворете Edge и изберете Настройки/Settings > Extensions/Разширения.
  2. Изтрийте нежеланите разширения като натиснете Премахване/Remove. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изчистване на кеша и данните за сайта:

  1. Отворете Меню/Menu и отидете в Настройки/Settings.
  2. Изберете Поверителност и услуги/Privacy and services.
  3. Под Изчистване на данните за сърфирането/Clear browsing data, натиснете Изберете какво да изчистите/Choose what to clear.
  4. Под Времеви диапазон/Time range, изберете През цялото време/All time.
  5. Изберете Почистване сега/Clear now. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Нулиране на настройките на базиран на Chromium MS Edge:

  1. Отворете Меню/Menu и изберете Настройки/Settings.
  2. От лявата страна изберете Нулиране на настройките/Reset settings.
  3. Изберете Възстановяване на настройките до стойностите им по подразбиране/Restore settings to their default values.
  4. Потвърдете с Възстанови/Reset. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Премахване на опасни разширения:

  1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и кликнете върху Menu/Меню (три хоризонтални линии в горния десен ъгъл на прозореца).
  2. Изберете Add-ons/Добавки.
  3. Тук изберете плъгини, които са свързани с Вирусът Tags.bluekai.com и натиснете Remove/Премахване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулирайте началната страница:

  1. Кликнете върху трите хоризонтални линии в горния десен ъгъл, за да се отвори менюто.
  2. Изберете Options/Опции.
  3. В опциите Home/начална страница, въведете предпочитан от вас сайт, който ще се отваря всеки път, когато отворите Mozilla Firefox.

Изчистете бисквитките и данните за уеб страницата:

  1. Натиснете Menu/Меню и изберете Options/Опции.
  2. Отидете в раздел Privacy & Security/Поверителност и сигурност.
  3. Скролнете надолу докато откриете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата.
  4. Натиснете Clear Data/Изчистване на данните…
  5. Изберете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата, както и Cached Web Content/Кеширано уеб съдържание и натиснете Clear/Изчистване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

В случай че Вирусът Tags.bluekai.com не бъде премахнато след като сте изпълнили горните инструкции, нулирайте настройките на Mozilla Firefox:

  1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и натиснете Menu/Меню.
  2. Отидете в Help/Помощ и след това изберете Troubleshooting Information/Информация за разрешаване на проблеми. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox
  3. В раздела Give Firefox a tune up/Настройки на Firefox кликнете върху Refresh Firefox…/Опресняване на Firefox…
  4. След като се появи изскачащия прозорец, потвърдете действието като натиснете Refresh Firefox/Опресняване на Firefox – това трябва да финализира премахването на Вирусът Tags.bluekai.com. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Google Chrome

Тези стъпки ще ви помогнат да нулирате настройките на браузъра към първоначалното му състояние, а също и да премахнете всички скриптове, които може да са вмъкнати от похитителя.

Изтриване на зловредните разширения от Google Chrome:

  1. Отворете Google Chrome, кликнете върху Менюто/Menu (три вертикални точки в горния десен ъгъл) и изберете Още инструменти/More tools > /Разширения/Extensions.
  2. В новоотворения прозорец ще видите всички инсталирани разширения. Деинсталирайте всички съмнителни плъгини, които могат да имат връзка с Вирусът Tags.bluekai.com като кликнете върху Премахване/Remove. Нулиране на настройките на Google Chrome

Изчистете кеш паметта и уеб данните от Chrome:

  1. Кликнете върху Меню/Menu и изберете и изберете Настройки/Settings.
  2. В раздела Поверителност и сигурност/Privacy and security, изберете Изчистване на данните за сърфирането/Clear browsing data.
  3. Изберете История на сърфиране, бисквитки и други данни за сайта/Browsing history, Cookies and other site data, както и Кеширани изображения/Cached images и файлове/files.
  4. Натиснете Изтриване на данни/Clear data. Нулиране на настройките на Google Chrome

Промяна на началната страница:

  1. Кликнете върху менюто и изберете Настройки/Settings.
  2. Потърсете съмнителен сайт като Вирусът Tags.bluekai.com в раздела При стартиране/On startup.
  3. Кликнете върху Отваряне на специфична или няколко страници/Open a specific or set of pages и кликнете върху трите точки, за да се появи опцията Премахване/Remove.

Нулиране на настройките на Google Chrome:

Ако предните методи не са успели да ви помогнат, нулирайте настройките на Google Chrome, за да елиминирате всички компоненти на Вирусът Tags.bluekai.com:

  1. Отворете Меню/Menu и изберете Настройки/Settings.
  2. В Настройки/Settings, скролвате надолу и кликвате върху Разширени/Advanced.
  3. Отново скролвате надолу и намирате раздела Нулиране и изчистване/ Reset and clean up.
  4. Сега натискате Възстановяване на настройките към първоначалното им състояние/Restore settings to their original defaults.
  5. Потвърдете с Нулиране на настройките/Reset settings за да финализирате премахването на Вирусът Tags.bluekai.com. Нулиране на настройките на Google Chrome

Нулиране на настройките на Safari

За да се отървете от грешката Tags.Bluekai на Safari, погрижете се да премахнете съмнителните разширения. След това преминете към нулирането на настройките на браузъра.

Премахнете нежеланите разширения от Safari:

  1. Кликнете върху Safari > Preferences…/Предпочитания…
  2. В новия прозорец, изберете Extensions/Разширения.
  3. Изберете нежеланото приложение свързано с Вирусът Tags.bluekai.com и изберете Uninstall/Деинсталирай. Нулиране на настройките на Safari

Изчистете бисквитките и други данни за уеб страници от Safari:

  1. Кликнете Safari > Clear History…/Изчисти история
  2. От падащото меню под Clear/Изчисти, изберете all history/цялата история.
  3. Потвърдете с Clear History/Изчисти историята. Нулиране на настройките на Safari

Нулирайте настройките на Safari, ако горните стъпки не са ви помогнали:

  1. Кликнете върхуSafari > Preferences…/Предпочитания…
  2. Отидете в раздел Advanced/Разширени.
  3. Поставете тикче на Show Develop menu/Показване на менюто за разработка в лентата с менюто.
  4. От лентата с менюто, кликнете Develop, и след това изберете Empty Caches/Изчисти кеш. Нулиране на настройките на Safari

След изтриването на тази потенциално нежелана програма и поправянето на всеки един от браузърите Ви, препоръчваме да сканирате компютъра си с добра антивирусна. Това ще помогне да се отървете от регистърни следи от Tags.bluekai.com и също така ще намери свързани паразити и възможни инфекции с малуер. За тази цел можете да използвате нашият най-добър малуер ремувър: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици