Степен на сериозност:  
  (10/100)

Премахни Workno.ru вирус (Упътване за премахване) - актуализирано Jan 2021

Какво знаем до момента за Workno.ru?

Workno.ru virus

Вирусът Workno.ru е браузър-похитител, който се разпространява главно в руско-говорящите страни. И все пак, той може да проникне в почти всеки компютър, тъй като се разпространява като допълнителен компонент към безплатен софтуер. За да видите тези компоненти, трябва да сте много внимателни, когато изтегляте такива безплатни програми като даунлоуд мениджър, програми за създаване на PDF документи, софтуер за видео стрийминг и други подобни. Препоръки за избягване на Workno.ru ще намерите във втората част на статията. Също така, ще намерите и ръководство за премахване, което ще ви е полезно да се отървете от този похитител.  

След като тази потенциално нежелана програма (PUP) нахлуе в системата, тя променя настройките според собствените си нужди. Например, задава да се стартира автоматично със стартирането на компютъра и добавя своите записи в регистрите, за да се предпази от премахване. Когато потребителят стартира системата и пусне уеб браузъра, зловредните процеси отварят уеб сайта на Workno.ru.

Интересен факт е, че след похищаване на системата и промяната на настройките на браузъра, този браузър похитител не добавя своето URL за начална страница и нов раздел. Вместо този адрес той използва други URL (например, dcubege.ru или iztiwe.ru), които автоматично пренасочват потребителя към нужния сайт. Ако тези прекъсвания ви досаждат от известно време, може да ги спрете като премахнете Workno.ru. За тази цел препоръчваме да използвате ReimageIntego.

Workno.ru virusВирусът Workno.ru

На пръв поглед може да ви се стори, че тази уеб страница за търсене предоставя различни статии, новини, прогноза за времето, а заедно и с това предоставя и търсачка. Не е препоръчително да се “разхождате” из тази страница, защото се смята, че съдържа ненадеждни линкове. Също така, не бива да разчитате на търсачката, тъй като тя предизвиква пренасочване към съмнителни уеб страници понякога.

Проблемът с пренасочването на Workno.ru може да ви принуди да отворите високорискови уеб страници, а те могат да се окажат пълни със зловредно съдържание. Имайте предвид, че опасните уеб страници може да рекламират програми против зловреден софтуер или да ви насърчат да въведете лична информация. Лошата новина е, че опасните уеб страници са проектирани да изглеждат надеждно и по-неопитните потребители често не успяват да разберат коя е надеждна и коя не.

Няма нужда да казваме, че е по-добре да сте в безопасност, отколкото после да съжалявате. Ако мислите, че може да сте заразени с този браузър похитител, силно ви препоръчваме да премахнете Workno.ru от системата си колкото се може по-скоро. Както вече споменахме, това може да стане с помощта на антишпионски софтуер. Просто го инсталирайте и сканирайте системата си за заплахи.

Как може да бъде заразен компютъра ми?

Разбирането на неприятните дейности, извършвани от похитителя Workno.ru не е лесна работа. И все пак това би ви помогнало да предпазите компютъра си и да избегнете проникване на нежелан софтуер в бъдеще. Най-популярният метод, използван за разпространяване на тези нежелани програми се нарича “бандлинг” (“bundling”).

Тази техника позволява на потенциално нежелани програми и подобни съмнителни приложения да се придвижват заедно с други безплатни програми, без да срещат препятствия. Те се добавят към тях и се означават като “препоръчителни приложения за изтегляне” (“recommended downloads”), така че трябва да се опитате да избягвате такива подвеждащи “препоръки”.

Първото нещо, което трябва да направите, е да махнете отметките от тези допълнения преди да започнете процеса на инсталиране, в противен случай те ще се инсталират без дори да ви уведомят. За да отмените инсталирането им, трябва да изберете Разширени (Advanced) или Потребителски (Custom) настройки по време на процеса на инсталация и да махнете отметката от всеки избираем компонент, добавен към избрания от вас софтуер.  

Как да премахнем Workno.ru от компютъра?

Трябва да сте наясно с факта, че програми на трети лица могат да правят случайни промени в компютърната ви система без вашето позволение. Така че, ако забележите някаква съмнителна дейност на компютъра си, добре е да го сканирате с надежден антишпионски софтуер като ReimageIntego, за да видите какъв шпионски и зловреден софтуер се е настанил в системата ви.

Като говорим за вируса Workno.ru, това е малко по-сложна програма в сравнение с другите браузър похитители. Ако до сега не сте опитвали да изриете ръчно потенциално нежелани програми, може да ви се стори, че е трудна задача. И все пак, не бързайте с преценката си – много компютърни потребители не знаят как да го направят, затова сме ви подготвили инструкции за премахване на Workno.ru.

Те съдържат и изображения и считам, че ще са ви бъдат от полза, когато се опитвате да откриете всички компоненти на браузър-похитителя. И все пак, ако не искате да губите времето си да се опитвате да разберете тези инструкции и ако искате да решите проблема автоматично, може просто да стартирате антишпионското си приложение и да го оставите да премахне Workno.ru вместо вас.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Workno.ru вируси:

Премахване на Workno.ru от Windows системи

Както споменахме по-рано, вирусът Workno.ru пренасочва жертвите си към dcubege.ru, iztiwe.ru и други подобни домейни. Те трябва да бъдат деинсталирани, ако искате никога повече да не се връщат. Затова препоръчваме да разгледате всички инсталирани програми и да премахнете всички съмнителни записи.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Workno.ru и свързани програми
  Тук потърсете Workno.ru или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Workno.ru от преките пътища на Workno.ru
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Workno.ru от Mac OS X система

За да премахнете Workno.ru без остатъци, уверете се, че сте деинсталирали dcubege.ru, iztiwe.ru и останалите подобни съмнителни програми/URL също.

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Workno.ru или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Workno.ru от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Workno.ru и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Workno.ru. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Workno.ru от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Workno.ru трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Workno.ru от Mozilla Firefox (FF)

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Workno.ru и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Workno.ru. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Workno.ru от Google Chrome

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Workno.ru и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Workno.ru. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Workno.ru от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Workno.ru или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Workno.ru, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Workno.ru. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Ръководителят

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Ugnius Kiguolis
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-workno-ru-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Workno.ru virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *