Премахни Wyciwyg redirect вирус (Упътване за премахване на вирус) - Урок

Упътване за премахване на Wyciwyg redirect вируси

Какво е Пренасочващ вирус Wyciwyg?

Пренасочващият вирус Wyciwyg притеснява потребителите на Mozilla Firefox

Пример за пренасочващия проблем на Wyciwyg

Пренасочващият вирус Wyciwyg е вариант на Firefox пренасочващия вирус. Основната разлика на вируса е добавеното “wyciwyg” пред URL адреса. Може да върви заедно с “http” протокол или да го замества. Понякога, поради променения адрес, потребителите не могат да отворят определени уеб страници или се сблъскват с други проблеми при сърфирането.

Wyciwyg е съкращение от What You Cache Is What You Get (каквото си скриеш, това ще получиш). Firefox използва този протокол, когато браузърът обработва кеширана информация от уеб страниците. И все пак, потребителите не би трябвало да виждат това. Затова, ако сте забелязали този линк, проблемът може да е свързан с кеш паметта. Потребителите трябва да я изчистят, за да разберат дали това е бил проблема.

И все пак, появата на пренасочването wyciwyg:// може да произлиза и от бъг в разширението AdBlock. В този случай, проблемът лесно се оправя като разширението се деактивира и активира повторно или бъде актуализирано. И все пак, ако тези лесни съвети не проработят, проблемът може да се окаже по-голям.

Появата на линка:wyciwyg в адресната лента може да говори и за атака на зловреден софтуер. Някои потребители съобщават, че са забелязали нови раздели на браузъра да се отварят автоматично. Изглежда, че Firefox ги принуждава да посетят различни промоционални уеб страници, например сайтове за игри и залагания.

Въпреки, че Wyciwyg е компонент свързан с Mozilla Firefox, потребителите на Google Chrome и Internet Explorer също съобщават за този линк в адресната лента. Тази ситуация е ясен признак за вирусна атака. Затова, премахването на пренасочващия Wyciwyg трябва да бъде извършено незабавно.

Потребителите също така може да сметнат, че са се заразили с пренасочващ зловреден софтуер Wyciwyg, след като са обновили AdBlock, изчистили са бисквитките, кеша и са преинсталирали Mozilla Firefox, а тези дейности не престават. Ако се окажете в подобна ситуация, не се колебайте, а се отървете от проблема.

Ако подозирате, че тези проблеми на браузъра са свързани с вирусната инфекция, добре е да сканирате устройството си с FortectIntego или друг инструмент против зловреден софтуер и премахнете пренасочващия вирус Wyciwyg автоматично.

Изображение на пренасочващия вирус WyciwygПренасочващият вирус Wyciwyg е разновидност на Firefox пренасочващия вирус.

Проблемите свързани с браузъра могат да започнат след неправилно инсталиране на безплатен софтуер

Ако пренасочващите проблеми не са свързани с кеш паметта или AdBlock, несъмнено това е вирусна атака. Обикновено тези вирусни инфекции са свързани с адуер, браузър-похитители или други потенциално нежелани програми, които се разпространяват чрез софтуерни пакети. Затова, ако при инсталирането на изтеглена програма сте използвали Бързи/Разширени настройки, в компютъра може да се е промъкнало и някоя потенциално нежелано приложение.

За да избегнете пренасочващите проблеми с Firefox, както и с други браузъри, винаги избирайте Разширени/Потребителски настройки, което позволява да регулирате съгласията за инсталиране. По този начин, настройките позволяват да видите списък с избираеми приложения за изтегляне и позволява инсталацията на нежелани приложения.

Справяне с пренасочващите проблеми на Wyciwyg

В началото бяхме споменали, че пренасочващите проблеми могат да се оправят като се изчисти кеша и/или се актуализира AdBlock. Затова първо трябва да изпробвате най-обикновените методи и да се надявате, че ще ви свършат работа.

Обновяване на AdBlock

Проблемът се появява най-често при уеб браузъра Firefox. Затова сме обяснили как да обновите приставката за този браузър. Ако същият проблем се появи и при друг браузър, може да намерите инструкции тук.

 1. Напишете about:addons в лентата за URL адрес.
 2. Натиснете иконата със зъбно колело в горния край на страницата и отворете менюто с разширения/приставки.
 3. Проверете дали е избрано автоматичното обновяване на приставките (Update Add-ons Automatically).
 4. Изберете опцията Check for Updates/Проверка за актуализации.

Изчистване на кеш паметта

Изтриването на кеша на Firefox също може да помогне да се справите с пренасочващите проблеми на Wyciwyg. За тази цел, следвайте тези стъпки:

 1. Натиснете бутона меню и отидете в Preferences/Предпочитания.
 2. Отидете в Advanced/Разширени.
 3. Отворете раздел Network/Мрежа.
 4. В раздела Cached Web content/Кеширано уеб съдържание, ще видите бутон “Clear Now/Изчисти сега”. Натиснете го.
 5. Затворете страницата с предпочитания.

Премахване на пренасочващия вирус

Ако си имате работа с пренасочващия вирус Wyciwyg, добре е да почистите устройството с програма против зловреден софтуер и да я оставите да открие зловредната програма, която причинява тези проблеми. И все пак, ако не искате да използвате допълнителен софтуер, може да се опитате да откриете тези записи ръчно като следвате долните инструкции.

И все пак, изследователите в Норвегия твърдят, че най-добрият начин да се отървете от непознати кибер инфекции, е да използвате специализиран софтуер за това. Затова, ако забележите непозната активност в уеб браузъра си, добре е да използвате надеждни инструменти, които да се погрижат за устройството ви.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате FortectIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Fortect Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Съвместим с macOS
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Fortect Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Fortect Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Fortect Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Fortect, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Wyciwyg redirect вируси

Деинсталиране от Windows

Следвайте тези инструкции за да унищожите изцяло пренасочващия вирус Wyciwyg от операционна система Windows OS:

За да премахнете Пренасочващ вирус Wyciwyg от устройства с Windows 10/8, следвайте дадените по-долу стъпки:

 1. Въведете Control Panel (Контролен панел) в полето за търсене на Windows и натиснете Enter или кликнете върху резултатите от търсенето.
 2. В Programs/Програми, изберете Uninstall a program/Деинсталиране на програма. Деинсталиране от Windows
 3. От списъка открийте записите свързани с Пренасочващ вирус Wyciwyg (или всякакви други инсталирани наскоро съмнителни програми).
 4. Кликнете с десния бутон на мишката върху приложението и изберете Uninstall/Деинсталиране.
 5. Ако се появи User Account Control/Управление на потребителски профили натиснете Yes/Да.
 6. Изчакайте да се финализира деинсталацията и натиснете OK. Деинсталиране от Windows

Ако използвате Windows 7/XP, използвайте следните инструкции:

 1. Кликнете върху старт менюто Windows Start > Control Panel/Контролен панел разположен в десния прозорец (ако използвате Windows XP, кликнете върху Add/Remove Programs/Добавяне/премахване на програма).
 2. В Контролния панел, изберете Programs/Програми > Uninstall a program/Деинсталиране на програма. Деинсталиране от Windows
 3. Изберете нежеланото приложение като кликнете върху него веднъж.
 4. В горния край натиснете Uninstall/Change/Деинсталиране/Промяна.
 5. В прозореца за потвърждение, изберете Yes/Да.
 6. Натиснете OK след като процеса по премахване бъде финализиран.

Премахване на Wyciwyg redirect от Mac OS X система

Ако сте забелязали wyciwyg:// пренасочване в адресната лента, трябва да проверите дали в устройството ви няма инсталирана съмнителната програма.

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Wyciwyg redirect или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изтриване на нежелани разширения от МS Edge:

 1. Натиснете Меню/Menu (трите хоризонтални точки в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра) и изберете Разширения/Extensions.
 2. От списъка изберете разширението и кликнете върху иконата със зъбно колело.
 3. Кликнете върху Деинсталиране/Uninstall най-отдолу. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изчистете бисквитките и данните от сърфиране:

 1. Кликнете върху Меню/Menu (трите хоризонтални точки в горния десен ъгъл на прозореца на браузъра) и изберете  Поверителност и сигурност/Privacy & security.
 2. В раздела Изтриване на данните за сърфиране/Clear browsing data, натиснете бутона Изберете какво да изчистите/Choose what to clear.
 3. Изберете всичко (с изключение на пароли, въпреки че може да искате да включите също и разрешителни за медии, ако е приложимо) и натиснете Изтриване/Clear. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Възстановете настройките за нов раздел и начална страница:

 1. Кликнете върху иконата на менюто и изберете Настройки/Settings.
 2. След това намерете раздел При стартиране/On startup.
 3. Натиснете Деактивирай/Disable в случай че откриете съмнителен домейн.

 Ако горният метод не сработи, нулирайте настройките на MS Edge по следния начин:

 1. Натиснете Ctrl + Shift + Esc, за да отворите Мениджъра на задачите/Task Manager.
 2. Натиснете стрелката Повече информация/More details в дъното на прозореца.
 3. Изберете раздел Информация/Details.
 4. Сега скролнете надолу и намерете всички записи, които съдържат Microsoft Edge в името си. Кликвате с десен бутон на всеки един от тях и избирате Край на задачата/End Task, за да прекъснете работата на MS Edge. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Ако този начин не успее да ви помогне, ще трябва да използвате разширения метод за нулиране настройките на Edge. Не забравяйте, че преди това трябва да архивирате данните си. 

 1. В компютъра си намерете следната папка: C:\\Users\\%username%\\AppData\\Local\\Packages\\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 2. Натиснете Ctrl + A на клавиатурата, за да изберете всички папки.
 3. Кликнете с десен бутон върху тях и изберете Изтриване/Delete Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge
 4. Сега кликнете с десен бутон на мишката върху Start бутона и изберете Windows PowerShell (Admin).
 5. Когато се отвори новия прозорец, копирайте и поставете следната команда и след това натиснете Enter:

  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\\AppXManifest.xml” -Verbose Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Инструкции за базиран на Chromium Edge

Изтрийте разширенията от MS Edge (Chromium):

 1. Отворете Edge и изберете Настройки/Settings > Extensions/Разширения.
 2. Изтрийте нежеланите разширения като натиснете Премахване/Remove. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Изчистване на кеша и данните за сайта:

 1. Отворете Меню/Menu и отидете в Настройки/Settings.
 2. Изберете Поверителност и услуги/Privacy and services.
 3. Под Изчистване на данните за сърфирането/Clear browsing data, натиснете Изберете какво да изчистите/Choose what to clear.
 4. Под Времеви диапазон/Time range, изберете През цялото време/All time.
 5. Изберете Почистване сега/Clear now. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Нулиране на настройките на базиран на Chromium MS Edge:

 1. Отворете Меню/Menu и изберете Настройки/Settings.
 2. От лявата страна изберете Нулиране на настройките/Reset settings.
 3. Изберете Възстановяване на настройките до стойностите им по подразбиране/Restore settings to their default values.
 4. Потвърдете с Възстанови/Reset. Нулиране на настройките на MS Edge/Chromium Edge

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Следвайте тези стъпки за да се справите с Firefox пренасочващия вирус:

Премахване на опасни разширения:

 1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и кликнете върху Menu/Меню (три хоризонтални линии в горния десен ъгъл на прозореца).
 2. Изберете Add-ons/Добавки.
 3. Тук изберете плъгини, които са свързани с Пренасочващ вирус Wyciwyg и натиснете Remove/Премахване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулирайте началната страница:

 1. Кликнете върху трите хоризонтални линии в горния десен ъгъл, за да се отвори менюто.
 2. Изберете Options/Опции.
 3. В опциите Home/начална страница, въведете предпочитан от вас сайт, който ще се отваря всеки път, когато отворите Mozilla Firefox.

Изчистете бисквитките и данните за уеб страницата:

 1. Натиснете Menu/Меню и изберете Options/Опции.
 2. Отидете в раздел Privacy & Security/Поверителност и сигурност.
 3. Скролнете надолу докато откриете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата.
 4. Натиснете Clear Data/Изчистване на данните…
 5. Изберете Cookies and Site Data/Бисквитки и данни за уеб страницата, както и Cached Web Content/Кеширано уеб съдържание и натиснете Clear/Изчистване. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

В случай че Пренасочващ вирус Wyciwyg не бъде премахнато след като сте изпълнили горните инструкции, нулирайте настройките на Mozilla Firefox:

 1. Отворете браузъра Mozilla Firefox и натиснете Menu/Меню.
 2. Отидете в Help/Помощ и след това изберете Troubleshooting Information/Информация за разрешаване на проблеми. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox
 3. В раздела Give Firefox a tune up/Настройки на Firefox кликнете върху Refresh Firefox…/Опресняване на Firefox…
 4. След като се появи изскачащия прозорец, потвърдете действието като натиснете Refresh Firefox/Опресняване на Firefox – това трябва да финализира премахването на Пренасочващ вирус Wyciwyg. Нулиране на настройките на Mozilla Firefox

Нулиране на настройките на Google Chrome

Тези инструкции ще ви помогнат да оправите всички съмнителни дейности при Google Chrome:

Изтриване на зловредните разширения от Google Chrome:

 1. Отворете Google Chrome, кликнете върху Менюто/Menu (три вертикални точки в горния десен ъгъл) и изберете Още инструменти/More tools > /Разширения/Extensions.
 2. В новоотворения прозорец ще видите всички инсталирани разширения. Деинсталирайте всички съмнителни плъгини, които могат да имат връзка с Пренасочващ вирус Wyciwyg като кликнете върху Премахване/Remove. Нулиране на настройките на Google Chrome

Изчистете кеш паметта и уеб данните от Chrome:

 1. Кликнете върху Меню/Menu и изберете и изберете Настройки/Settings.
 2. В раздела Поверителност и сигурност/Privacy and security, изберете Изчистване на данните за сърфирането/Clear browsing data.
 3. Изберете История на сърфиране, бисквитки и други данни за сайта/Browsing history, Cookies and other site data, както и Кеширани изображения/Cached images и файлове/files.
 4. Натиснете Изтриване на данни/Clear data. Нулиране на настройките на Google Chrome

Промяна на началната страница:

 1. Кликнете върху менюто и изберете Настройки/Settings.
 2. Потърсете съмнителен сайт като Пренасочващ вирус Wyciwyg в раздела При стартиране/On startup.
 3. Кликнете върху Отваряне на специфична или няколко страници/Open a specific or set of pages и кликнете върху трите точки, за да се появи опцията Премахване/Remove.

Нулиране на настройките на Google Chrome:

Ако предните методи не са успели да ви помогнат, нулирайте настройките на Google Chrome, за да елиминирате всички компоненти на Пренасочващ вирус Wyciwyg:

 1. Отворете Меню/Menu и изберете Настройки/Settings.
 2. В Настройки/Settings, скролвате надолу и кликвате върху Разширени/Advanced.
 3. Отново скролвате надолу и намирате раздела Нулиране и изчистване/ Reset and clean up.
 4. Сега натискате Възстановяване на настройките към първоначалното им състояние/Restore settings to their original defaults.
 5. Потвърдете с Нулиране на настройките/Reset settings за да финализирате премахването на Пренасочващ вирус Wyciwyg. Нулиране на настройките на Google Chrome

Нулиране на настройките на Safari

Следвайте тези инструкции за да оправите Safari след похищениеито:

Премахнете нежеланите разширения от Safari:

 1. Кликнете върху Safari > Preferences…/Предпочитания…
 2. В новия прозорец, изберете Extensions/Разширения.
 3. Изберете нежеланото приложение свързано с Пренасочващ вирус Wyciwyg и изберете Uninstall/Деинсталирай. Нулиране на настройките на Safari

Изчистете бисквитките и други данни за уеб страници от Safari:

 1. Кликнете Safari > Clear History…/Изчисти история
 2. От падащото меню под Clear/Изчисти, изберете all history/цялата история.
 3. Потвърдете с Clear History/Изчисти историята. Нулиране на настройките на Safari

Нулирайте настройките на Safari, ако горните стъпки не са ви помогнали:

 1. Кликнете върхуSafari > Preferences…/Предпочитания…
 2. Отидете в раздел Advanced/Разширени.
 3. Поставете тикче на Show Develop menu/Показване на менюто за разработка в лентата с менюто.
 4. От лентата с менюто, кликнете Develop, и след това изберете Empty Caches/Изчисти кеш. Нулиране на настройките на Safari

След изтриването на тази потенциално нежелана програма и поправянето на всеки един от браузърите Ви, препоръчваме да сканирате компютъра си с добра антивирусна. Това ще помогне да се отървете от регистърни следи от Wyciwyg redirect и също така ще намери свързани паразити и възможни инфекции с малуер. За тази цел можете да използвате нашият най-добър малуер ремувър: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes.

Препоръчано за Вас

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Alice Woods
Alice Woods

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Ръководства за премахване на други езици