Степен на сериозност:  
  (10/100)

Премахнете Genieo Search (Chrome, Firefox, IE, Edge) - актуализирано Jan 2021

от Jake Doevan - -   Genieo hijack | Тип: Браузърни хайджакъри

Търсачката Genieo – браузър-похитител, който ви показва спонсорирано съдържание вместо полезна информация

Търсачката Genieo

Genieo Search, известен още като Go.searchgenieo.com, е потенциално нежелана програма, която изневиделица започва да ви пробутва спонсорирано съдържание чрез Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox или други уеб браузъри. Част е от адуера Genieo , който е известен още като софтуер за “препоръчване на съдържание”. Въпреки че не се смята за зловреден, някои потребители вече са започнали да го наричат вируса Genieo Search, тъй като прониква незабелязано в системата чрез други програми и променя началната страница, URL полето и търсачката по подразбиране на потребителя без да иска неговото позволение.

Наименование Genio Search
Известен и като  Go.searchgenieo.com
Категория Браузър-похитител
Под-категория Потенциално нежелана програма
Евентуални опасности Може да ви отведе до потенциално опасни уеб страници
Засегнати операционни системи Mac OS X, Windows OS
Засегнати браузъри Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge, Safari
Премахване Инсталирайте ReimageIntego, за да премахнете успешно потенциално нежеланата програма

След като бъде инсталиран, Genieo Search променя настройките на началната страница на засегнатия браузър на search.genieo.com и добавя тази търсачка като основна. Всеки път, когато жертвата се опита да направи заявка за търсене през заразения си уеб браузър, потребителят е принуден да сърфира с новата търсачка. Тези промени ще изчезнат само след като се отървете от потенциално нежеланата програма. 

С малко закъснение вирусът Genieo започва да притеснява и потребителите на Mac по същия начин, по който е притеснявал потребителите на операционна система Windows години наред. След като бъде инсталиран, Go.searchgenieo.com започва да пренасочва потребителите към сайтове промотирани от авторите му, показва различни видове реклами, променя вече споменатите настройки на браузъра и други.  

Освен това, подобни браузър-похитители могат да ви пренасочат не само към промотирани от авторите им сайтове, но също и към потенциално опасни такива. За да избегнете подобни нежелани последствия, трябва да премахнете вируса Genio Search от компютърната си система за постоянно и да се отървете от всички компоненти на потенциално нежелани програми от засегнатите браузъри.

Genieo Search

Най-накрая, известно е, че може да започне да събира информация за навиците на сърфиране на потребителите като използвани термини за търсене, най-посещавани уеб-страници, време прекарано на тях, данни, които въвеждат, запазени отметки, разглеждани снимки и видео файлове, IP адреси и други. Ако не искате да се сблъскате с проблеми свързани с поверителността, трябва да сте много внимателни. 

Ако сте сигурни, че никога не сте инсталирали Genieo Search на компютъра си, вижте даденото по-долу ръководство и се отървете от този браузър-похитител. Разбира се, най-лесният начин да направите това, е пълно системно сканиране с актуализиран антишпионски софтуер. В този случай, препоръчваме да използвате ReimageIntego, който показва отлични резултати при справянето с този вирус.

Вирусът GenieoЩом бъде инсталиран вирусът Genieo променя началната страница на браузъра на search.genieo.com и започва да показва натрапчиви реклами.

Всичко, което трябва да знаете за Genieo за Mac

Genieo за Mac е потенциално нежелана програма, която може да пристигне заедно с друго приложение или да бъде инсталирана след кликване на интернет реклама, която я промотира. След като се инсталира, тя оставя куп файлове в операционна система Mac, за да се настани трайно и да остане в компютъра колкото се може по-дълго. Специалистите от DieViren.de съветвате да премахнете това нежелано приложение от Mac колкото се може по-скоро, въпреки че първоначално може да се окаже малко трудно.

Потребителите на Mac се оплакват от реклами, пренасочвания, променени настройки за търсене и други проблеми, причинени от вируса Genieo Search. Въпреки че не е зловреден, този свързан с браузър-похитител софтуер следи потребителя постоянно и го залива с големи количества Интернет реклами ежедневно. Освен това, потребителите са забелязали, че Genieo се връща повторно дори и след като компонентите му са премахнати от системата.

Ако изпитвате затруднения при премахването на Genieo от Mac, прочете пълните инструкции как да го направите правилно. Ще ги намерите точно под статията, както и снимков материал (скрийншотове), за да ви помогнем да откриете и да изтриете файловете свързани с Genieo от OS X.

Стратегии, използвани за промотиране на съмнителни програми

Според IT специалистите, различни потенциално нежелани програми като браузър-похитители се разпространяват и промотират чрез съмнителни уеб страници. Уеб страниците на трети лица често съдържат нежелано съдържание под формата на линк, който, след като кликнете на него, може да доведе до тайна инсталация на потенциално нежелано приложение. За да избегнете тази опасност, стойте далеч от всякакви съмнителни уеб страници. 

Освен това, браузър-похитителите най-често се разпространяват чрез заблуждаващата маркетингова техника, наречена “бандлинг”(“bundling”). Такива потенциално нежелани програми и всичките им компоненти са включени към пакети с обикновен софтуер, който потребителите изтеглят от Интернет. Може да избегнете тази тайна инсталация, ако изберете Потребителски/Разширени инсталационни настройки вместо Бързи/Препоръчителни. Тук ще имате възможност да управлявате всички входящи изтегляния и да отказвате инсталацията на тези, които не желаете. 

Премахнете Genieo Search от Mac или Windows

Похитителят Genieo Search

Оплакванията, които споделят засегнатите компютърни потребители, са доказателство, че премахването на вируса Genieo Search от Mac или Windows може да се окаже трудна задача. Браузър-похитителят оставя различни файлове в системата и се опива да остане скрит. Обикновено потребителите откриват проблема, който предизвиква пренасочвания на браузъра и реклами едва след като са сканирали засегнатия компютър със софтуер за сигурност. 

Затова, ако софтуерът ви за сигурност засече PUP.Genieo или друг подобен запис във вашата система, трябва да изтриете съмнителните файлове с помощта на антишпионска програма или програма против зловреден софтуер. Може да използвате приложение за компютърна сигурност от списъка с предложените от нас или може да използвате програма по свой избор. 

Може да се опитате да премахнете Genieo Search като използвате инструкциите, предоставени от нашия екип. След изтриване на свързаните файлове от компютърната система, не забравяйте да проверите браузърите си и за съмнителни компоненти като нежелани браузър-разширения, плъгини и добавки. 

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Genieo Search:

Премахване на Genieo Search от Windows системи

За да премахнете вируса Genieo Search от компютър с операционна система Windows, използвайте дадените инструкции. И все пак специалистите не препоръчват да изтривате тази компютърна инфекция ръчно:

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Genieo Search и свързани програми
  Тук потърсете Genieo Search или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Genieo Search от преките пътища на Genieo Search
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Genieo Search от Mac OS X система

За да премахнете Genieo Search от операционна система Mac, следвайте дадените инструкции и изчистете папката Приложения от останките на вируса Genieo:

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Genieo Search или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Genieo Search от Internet Explorer (IE)

Ако Internet Explorer бъде похитен, може да извършите следните действия, за да премахнете всички нежелани компоненти от уеб браузъра:

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Genieo Search и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Genieo Search. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахване на Genieo Search от Microsoft Edge

Microsoft Edge може да се окаже мишена на различни потенциално нежелани програми. Ако това се случи, направете почистване, като следвате тези инструкции:

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Genieo Search трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Genieo Search от Mozilla Firefox (FF)

Може да почистите вашия уеб браузър Mozilla Firefox от цялото съмнително съдържание като използвате това ръководство:

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Genieo Search и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Genieo Search. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Genieo Search от Google Chrome

Ако Google Chrome бъде заразен с браузър-похитител, трябва да следвате инструкциите, за да се отървете браузъра си от всички нежелани компоненти:

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Genieo Search и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Genieo Search. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Genieo Search от Safari

Почистете и презаредете Safari като следвате дадените от нас инструкции:

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Genieo Search или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Genieo Search, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Genieo Search. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-genieo-search.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Genieo Search

Your email address will not be published. Required fields are marked *