Степен на сериозност:  
  (12/100)

Премахнете Apusx (Просто упътване за премахване) - Chrome, Firefox, IE, Edge

Браузър-похитителят Apusx може да причини нежелани промени в браузърите ви

Примери за пренасочвания на Apusx

Apusx е браузър-похитител, който може да променя настройките на браузърите, които са инсталирани на компютри с операционна система Windows. Тази потенциално нежелана програма (PUP) може да проникне в компютъра незабелязано, да промени настройките на браузъра, началната страница и да показва агресивни и съмнителни реклами.

Когато вирусът Apusx попадне в системата (обикновено с помощта на инсталаторите на безплатни програми), той променя настройките на браузъра, включително Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer или други браузъри, които се поддържат от операционна система Windows.

Обикновено похитителят задава Apusx.com за начална страница на браузъра. Изследователите са засекли две версии на тази уеб страница. Едната от тях показва уеб страницата на Windows Server, която предоставя Интернет Информационни услуги. Кликването върху иконата “Добре дошли” ви пренасочва към уеб страницата на Microsoft IIS.

Втората версия на apusx.com е съмнителна търсачка, която се нарича “Dreamer” и се рекламира като “нов начин да преоткриете света”. И все пак специалистите по компютърна сигурност не препоръчват да се доверявате и да използвате тази базирана на Google търсачка , защото може да ви подведе да посетите потенциално опасни уеб страници. 

Вирусът Apusx.com може да предизвика нежелани пренасочвания, когато кликнете върху определен линк от страницата с резултати. Вместо да ви пренасочи към желания от вас сайт, ще се озовете на комерсиална страница на трети лица. И все пак, специалистите от bedynet.ru съобщават за доста подозрителни пренасочвания на Apusx, при които потребителите са пренасочвани към фишинг уеб страници, където могат да изгубят личната си информация или парите си.

Освен това появата на браузър-похитителя може да увеличи риска от проникване на друг зловреден софтуер. Apusx може да показва и реклами с подвеждащо или зловредно съдържание. Затова е силно препоръчително да стоите по-далеч от тях и да вземете нужните мерки за премахването на похитителя. 

Като обобщение ще кажем, че Apusx може да причини следните проблеми на засегнатия компютър:

 • промяна на началната страница или търсачката по подразбиране;
 • инсталиране на непознати добавки или разширения за браузър без да иска позволението на потребителя;
 • модификации на регистрите на Windows и настройките на браузъра, за да попречи на потребителите да възстановят първоначалните настройки;
 • намалява удовлетвореността от сърфирането поради предоставянето на реклами и пренасочванията;
 • цялостна влошена производителност на компютъра поради по-горе споменатите дейности или проследяване на информация. 

За да премахнете Apusx и да смените началната страница, трябва да направите пълно системно сканиране с професионална и актуализирана програма против зловреден софтуер. Инструменти като ReimageIntego могат лесно да открият всички записи свързани с похитителя и да изтрият кибер заплахата за няколко минути. 

И все пак може да изберете и ръчното премахване на Apusx. Бихме искали да ви предупредим, че много потребители се сблъскват с трудности при този метод, което се дължи на сложността на браузър-похитителите. Затова, за да ви помогнем, сме подготвили подробно ръководство в края на статията. 

Изображение на вируса ApusxApusx е браузър-похитител, който може да промени настройките на браузъра и да зададе нова начална страница без да иска позволението на потребителя.

Софтуерен бандлинг – основният метод за разпространение на браузър-похитители 

Това потенциално нежелано приложение се разпространява с помощта на много програми, които могат да се изтеглят безплатно на различни уеб страници или P2P мрежи. По-голяма част от потребителите правят основна грешка, когато инсталират безплатен софтуер, така че стават потенциални мишени на Apusx или други нежелани приложения.

Проблемът е, че потребителите използват “Препоръчителни” или “Бързи” инсталационни настройки, които не разкриват приложенията на трети лица, които може да са били включени в софтуерните пакети. И все пак използването на “Потребителски” или “Разширени” настройки ще ви помогне да избегнете тази грешка. 

Когато използвате “Разширени” инсталационни настройки, трябва да махнете отметките от всички приложения, които ви се предлагат за инсталиране заедно с основната програма. Няма значение, че ви обещават подобряване на сърфирането ви или оптимизиране на компютъра, повечето от това не е вярно. 

Премахнете Apusx.com и си върнете достъпа до браузъра

В първата част на статията споменахме за два възможни метода за премахване на Apusx. Първият от тях е автоматичният, който изисква единствено сканиране на устройството с надеждна програма против зловреден софтуер. И все пак препоръчваме ви да нулирате и настройките на браузъра за да изтриете проследяващите бисквитки или други скрити компоненти.  

Друг начин да премахнете Apusx.com е да отърсите ръчно компонентите, свързани с похитителя. И все пак, ако не успеете и похитителят се завърне отново, опитайте с автоматичното премахване. 

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Apusx:

Премахване на Apusx от Windows системи

За да се отървете от Apusx ръчно, следвайте внимателно тези стъпки и върнете браузъра си до първоначалното му състояние:

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Apusx и свързани програми
  Тук потърсете Apusx или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Apusx от преките пътища на Apusx
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Apusx от Mac OS X система

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Apusx или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Apusx от Internet Explorer (IE)

След похищението, следвайте тези стъпки, за да оправите Internet Explorer:

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Apusx и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Apusx. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахване на Apusx от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Apusx трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Apusx от Mozilla Firefox (FF)

Деинсталирайте съмнителните разширения от Firefox и нулирайте настройките, за да премахнете Apusx.com от началната страница:

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Apusx и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Apusx. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Apusx от Google Chrome

Следвайте тези стъпки, за да възстановите Google Chrome след вирусната атака:

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Apusx и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Apusx. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Apusx от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Apusx или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Apusx, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Apusx. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Ръководителят

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Ugnius Kiguolis
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-apusx.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Apusx

Your email address will not be published. Required fields are marked *