Степен на сериозност:  
  (10/100)

Премахнете Chumsearch.com (Упътване за премахване) - актуализирано Jan 2021

от Джули Сплинтърс - -   Chum Search | Тип: Браузърни хайджакъри

Как се разпространява вирусът Chumsearch.com?

Chumsearch.com

Chumsearch.com е браузърен хайджакър, който може да се внедри в системата без знанието на потребителя. Въпреки това тази потенциално нежелана програма изисква намесата на потребителя, за да влезе в компютъра и да започне желаните системни промени.

Ако този процес Ви интересува, ние ще обясним как Chum Search се разпространява и какво трябва да правите, за да го избегнете. Силно препоръчваме да направите това, защото тази потенциално нежелана програма може да следи търсенията Ви, да Ви пренасочва към спонсорирани сайтове и да Ви навлече допълнителни проблеми.

Освен това изглежда е свързана с вируса Trovigo.com и Trovi.com, които са причинили проблеми за много потребители. Нека започнем с разпространението на тази търсачка. Ако искате да премахнете ChumSearch.com от компютъра си, използвайте ReimageIntego.

Потенциално нежеланите програми се разпространяват заедно с други безплатни приложения, така че е важно да инсталирате програмите си внимателно. Когато свалите нова програма от нета трябва да проверите дали е една единствена програма или е софтуерен пакет. Можете да разберете това от инсталационния прозорец на програмата. Когато я отворите, не прибързвайте; прочетете условията за ползване, полицата за поверителност, за да знаете на какво се съгласявате при инсталирането на програмата.

Следващата важна стъпка е да промените инсталационните настройки. Смятате ли, че препоръчителните настройки заслужават доверието Ви? Определено не. Обикновено те скриват опции за инсталиране на допълнителен софтуер, като например хайджакъри, адуер, съмнителни приставки, плъгини. Не рискувайте, а изберете Подробни или Ръчни настройки на инсталация и прегледайте компонентите на свалянето си.

Ако видите подозрителни оферти за инсталирането на допълнителен софтуер, отмаркирайте ги без колебание. Най-вероятно подобен софтуер е потенциално нежелан и ще Ви се наложи да мислите за премахването на ChumSearch.com вбъдеще.

Chumsearch.com

Какви проблеми може да предизвика този вирус?

Ако този досаден компютърен паразит влезе в системата Ви, той започва да афектира сърфирането Ви по различни начини. Първото нещо, което прави, е да наглася Chum Search като начална страница и търсачка по подразбиране. Когато потребителят се опита да потърси нещо по ключова дума директно в URL бара той получава резултати от търсенето, които не се различават от тези при нормално търсене. така че на пръв поглед това не изглежда никак съмнително.

Всичко става ясно, след като потребителят се опита да кликне на един от резултатите. Повечето резултати в ChumSearch.com са фалшиви и съдържат линкове, които препращат към предопределени сайтове. Тази търсачка промотира партньорски маркетинг и получава печалба за всеки клик. Въпреки това не бива да използвате подобна ненадеждна търсачка. Никога не знаете към какви сайтове ще бъдете пренасочени – може да е Trovigo.com или Trovi.com, или пък подобен фишинг сайт, внимателно прикрит в полицата за поверителност на тази програма:

Chumsearch.com

Както вече разбрахте, препоръчваме да стоите настрана от тази търсачка. За да предотвратите пренасочвания от Chumsearch.com, трябва да елиминирате този браузърен хайджакър от компютъра си. Можете да направите това с помощта на анти-спайуерна програма или инструкции за ръчно премахване.

Този метод ще Ви помогне да поправите компютъра си без да инсталирате анти-спайуерна програма. Въпреки това трябва да помислите за такава, ако искате да защитите компютъра си вбъдеще.

Методи за премахване на Chumsearch.com

Вярваме, че искате да премахнете тази досадна програма от компютъра си, тъй като очевидно тя не носи никакви привилегии. За щастие вирусът Chumsearch.com не е комплексна компютърна програма и можете да я премахнете сравнително лесно.

Трябва да локализирате хайджакъра на компютъра си и да го изтриете; можете да намерите детайлни инструкции по-долу в публикацията. Ако искате не само да премахнете Chumsearch.com, но и да се защитите от спайуер и малуер, препоръчваме да инсталирате ReimageIntego или друга надеждна програма за премахване на спайуер/малуер.

Ако имате някакви въпроси, свързани с този или друг компютърен паразит, моля изпратете ни въпрос. Просто попълнете формата в „Попитайте ни“ и обяснете проблема си – нашият екип ще Ви помогне с удоволствие. Можете и да оставите коментар под публикацията – споделете опита си при премахването на Chumsearch.com.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на Chumsearch.com:

Премахване на Chumsearch.com от Windows системи

За да премахнете този браузърен хайджакър трябва да намерите всяко приложение, което може да е свързано с него. Открихме, че MPlayerXMessageViewer Toolbar, NicePlayer, SearchProtect и ValueApps са свързани с Chum Search. Потърсете ги и ги премахнете от компютъра си.

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте Chumsearch.com и свързани програми
  Тук потърсете Chumsearch.com или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете Chumsearch.com от преките пътища на Chumsearch.com
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на Chumsearch.com от Mac OS X система

Проверете своя Mac OS X за MPlayerXMessageViewer Toolbar, NicePlayer, SearchProtect и ValueApps, за да премахнете този браузърен хайджакър от системата си и да предотвратите повторната му поява вбъдеще. Трябва да изтриете всички тези програми!

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Chumsearch.com или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Chumsearch.com от Mozilla Firefox (FF)

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Chumsearch.com и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Chumsearch.com. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Chumsearch.com от Google Chrome

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Chumsearch.com и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Chumsearch.com. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Chumsearch.com от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Chumsearch.com или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от Chumsearch.com, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Chumsearch.com. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-chumsearch-com.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Chumsearch.com

Your email address will not be published. Required fields are marked *