Степен на сериозност:  
  (43/100)

Премахни Mac вирус (Упътване за премахване) - Jan 2021 актуализация

Mac вирусът – компютърна инфекция, която показва реклами, пренасочва към съмнителни уеб страници и дори краде чувствителна информация

Mac вирусът Your Mac is infected with 3 viruses

Mac вирусът е термин, използван да категоризира инфекции, които са насочени предимно към операционни системи Mac и включва адуер, браузър-похитители, троянски коне, бекдор и друг злонамерен софтуер. Докато дребните инфекции са само леко неудобство, заплахи като OSX/Shlayer могат тихомълком да инсталират различни потенциално нежелани програми във фонов режим, да деактивират агентът Gatekeeper и да компрометират безопасността на потребителя.

По-голямата част от потребителите може дори да не забележат Mac вируса, тъй като по-опасните заплахи са проектирани така, че да не бъдат веднага разпознавани от потребителите. Въпреки това, ако вашият Mac се държи странно, например, виждате приложения като Advanced Mac Cleaner инсталирани без ваше съгласие или Google Chrome, Safari или друг браузър непрекъснато да показват реклами, много вероятно е да сте заразени с Mac вирус.

И все пак, определено поведение на компютъра като забавяне, може да не е задължително свързано с инфекция, може да е проблем с конфигурацията или просто неактуализиран софтуер. Затова е много важно да знаете дали устройството ви е заразено и ако е – трябва незабавно да се заемете с премахването на заплахата, за да избегнете неприятни последствия като бъдещи инфекции, загуба на пари или дори измами със самоличност.

Наименование Mac вирус
Тип Адуер, браузър похитители, скеъруер, шпионски софтуер, троянски коне, рансъмуер, дропъри, копачи на крипто валута и друг зловреден софтуер
Целеви системи macOS, Mac OS X, iOS
Методи на разпространение Софтуерен бандлинг, фалшиви актуализации на Adobe Flash, спам имейли, хакнати уеб страници, торент сайтове и др.  
Рискови фактори Инсталиране на зловреден софтуер, излагане на чувствителна информация, пренасочване към скам или фишинг сайтове, загуба на пари, кражба на самоличност и др. 
Премахване В някои случаи вградената защита не е достатъчна за изтриване на зловредния софтуер за Maс. Затова е добре да инсталирате надежден софтуер за сигурност и да сканирате цялата система
Възстановяване За да възстановите нормалната работа на операционната система macOS след вирусната инфекция, използвайте ReimageIntego

В зависимост от вида на инфекцията, Mac вирусът може да използва различни методи за нахлуване в устройството. Адуерът и браузър-похитителите обикновено се разпространяват като плъгини за браузър или самостоятелни приложения, които се представят за полезни – изследователите ги наричат скеъруер (софтуер за сплашване). Независимо от това, най-опасните обикновено се разпространяват с помощта на сложни методи като:

 • хакерски уеб страници;
 • Фалшиви актуализации (особено Adobe Flash или Java, които бяха уж унищожени от Apple през 2012);
 • Торент сайтове;
 • Спам имейли;
 • Експлоатационни инструменти и др.

Тези методи обикновено се използват от по-опасни заплахи като бекдор, RAT, рансъмуер, крипто-похитители и други.

За да разберете дали Mac устройството ви е заразено, трябва да го сканирате с надежден софтуер за сигурност, като SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes и да премахнете Mac вируса завинаги. В други случаи, обаче, ще можете да премахнете потенциално нежеланите програми сами, въпреки че и това не е задължително. В краен случай, ако откриете инфекция, премахнете я и сканирайте с ReimageIntego – това може да възстанови работата на Mac и да поправи нанесените от вируса щети. 

Митът, че “Вируси за Mac не съществуват” вече е развенчан

Години наред много потребители смятат, че операционните системи Mac не могат да се заразят с вируси, поради начина, по който са проектирани машините. И наистина, устройството няма да ви позволи да инсталирате приложения от друго място, освен от  официалния App store, поне по подразбиране. Освен това, вградени инструменти за защита като Xprotect държат зловредния софтуер настрана.

Въпреки всичко това, вируси за Mac съществуват и успяват да преминат мерките за сигурност на Apple, тъй като хакерите създават все по-съвършен зловреден софтуер. Макар че е вярно, че операционни системи Mac е по-малко вероятно да бъдат заразени, отколкото тези с Windows, те все пак не са имунизирани за вируси. За съжаление има стотици, дори хиляди потребители на Mac, които вярват, че Mac операционните системи не могат да се заразят и не използват дори базовите мерки за сигурност.

Премахване на Mac вирусаMac вирусът е вид зловреден софтуер, който има за цел компютрите с операционна система Mac и може да доведе до загуба на пари, инсталация на фалшив софтуер и дори кражба на самоличност

Докато вирусът за Mac е сравнително рядко явление, адуерът и фишингът, които се свързват с Mac са се повишили драстично през годините. През 2019, нивото на вирусни инфекции за Mac се повишило с 60% в сравнение с предната година, докато повишението за 2016/2017 е 270%. Затова не пренебрегвайте предупрежденията на специалистите по кибер сигурност и защитете подобаващо устройството си от инфекции – инсталирайте софтуер за сигурност, актуализирайте редовно и бъдете много внимателни, когато инсталирате нови приложения или сърфирате в мрежата. 

Фалшивите оптимизиращи инструменти за Mac стават все по-активни

Един от най-честите примери за Mac вирус е фалшивият оптимизиращ софтуер, известен и като скеъруер. Тези инструменти са създадени умишлено да заблудят потребителите да мислят, че има някакъв проблем с устройството им, като например опасна вирусна инфекция, като показват фалшиви положителни резултати.

Основната цел на този тип софтуер е да сплаши потребителите да платят за пълната версия, вместо реално да помогне за справянето с проблема. Всъщност фалшивите оптимизационни инструменти могат да попречат на обичайната работа на Mac устройството като изтрива нужни файлове или засяга други системни елементи.

По-долу ще намерите най-често срещаните версии на Mac вируса, които са свързани с категорията на скеъруера – трябва задължително да премахнете подобен тип програма, ако я забележите в устройството си.

Advanced Mac Cleaner

Advanced Mac Cleaner е един от най-известните вируси за Mac – той се инсталира в системата чрез софтуерен бандлинг, чрез фалшиви актуализации за Adobe Flash или прониква чрез зловредни инсталатори като троянския кон Shlayer.

Advanced Mac Cleaner е софтуер, който е специално разработен за операционни системи Mac и принадлежи към категорията на скеъуера. Тези потенциално нежелани програми обикновено се занимават с това да измамят потребителите да закупят пълната версия на приложението. Рекламирани като “системни оптимизатори”, тези инструменти обикновено показват фалшиви резултати от сканиране, като твърдят, че компютърът ви е заразен с опасни инфекции, които незабавно трябва да бъдат премахнати. 

Доста често потребителите биват сплашвани и с помощта на специални таймери, червен мигащ текст и други трикове на социалното инженерство. Докато по-опитните компютърни потребители са наясно със скам схемите, по-възрастните и по-малко запознатите с компютърния свят често се доверяват на лъжи и се оказват похарчили пари за безполезен софтуер като Advanced Mac Cleaner.

Mac вирусът Advanced Mac Cleaner

Mac Auto Fixer

Mac Auto Fixer е друго скеъруер приложение, което действа подобно на скамовете за техническа поддръжка, предназначени за Mac. Разработено от PCVARK, един от най-противоречивите създатели на софтуер, то се рекламира като инструмент, който може да почисти и да направи по-бързи компютрите с операционна система Mac, но в действителност, това е фалшив оптимизатор, предназначен да подлъже потребителите да закупят пълната версия.

В действителност, Mac Auto Fixer е вид вирус за Mac, който няма да оптимизира, почисти или подобри работата на компютъра ви. Всъщност софтуерът доста често се включва към скам сайтове, които заплашват с фалшиви вирусни инфекции – потребителите обикновено биват пренасочвани към подобни измамни сайтове от адуер – вид потенциално нежелано приложение, което се фокусира върху показването на реклами на всички уеб страници, които потребителите посещават.  

Затова, ако забележите Mac Auto Fixer да сканира компютъра изневиделица, най-добре е да го премахнете незабавно. Въпреки, че самият инструмент не е опасен, това може да доведе до загуба на пари и ще продължи да ви напомня за несъществуващи вирусни инфекции.

Mac Tonic

Mac Tonic е поредният фалшив оптимизатор и потенциално нежелана програма, предназначена за операционни системи Mac. Въпреки че много потребители могат да открият това приложение в компютрите си след инсталиране на безплатен софтуер, то се разпространява основно с помощта на фалшиви актуализации на Adobe Flash и Adobe Shockwave.

Приложението има типичното поведение на потенциално нежелана програма:

 • инсталира се без знанието на потребителя;
 • започва незабавно системно сканиране, като твърди, че са налични различни проблеми и инфекции;
 • кара потребителите да закупят пълната версия на програмата, за да оправят машините си;
 • непрекъснато показва реклами, които промотират пълната версия;
 • добавя записи в системата, които да попречат на премахването на Mac Tonic.

Затова, ако го откриете в устройството си, не обръщайте внимание на това, което приложението иска от вас, а незабавно го премахнете или ръчно, или автоматично – изберете втората възможност, ако не сте сигурни, че ще се справите сами.

Mac вирусът Mac tonic

Основни похитители, адуер и скамове, с които трябва да сте запознати

QSearch

QSearch е браузър-похитител, който е създаден специално за операционни системи Mac, но може да засегне всякакви браузъри, включително Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera и други. Потенциално нежеланата програма се специализира в превземането на браузъра на потребителя като променя началната страница и новия раздел с qsearch.cc или analytics.qsearch.cc и след това показва фалшиви резултати от търсене, които са пълни със спонсорирани линкове.

Схемата е праволинейна и доста прилича на тази на адуера – създателите на QSearch получават доход при всяко кликване на заблуждаващ линк – това се нарича плащане за клик (pay-per-click). Следователно колкото повече реклами и изскачащи прозорци се покажат, толкова повече пари ще спечелят авторите на този софтуер.

За съжаление, крайният потребител е съвсем забравен, тъй като той трябва да се справи с похищението, което може да му стовари сериозни опасности:

 • Алтернативни резултати от търсенето, които обикновено не са полезни и по-скоро пречат за намиране на нужната информация;
 • Част от текста на страниците е превърнат в линкове;
 • Изскачащи реклами се появяват на сайтове, които са напълно легитимни и обикновено не показват реклами;
 • Фишинг сайтове могат да ви докарат до загуба на пари или инсталиране на фалшив софтуер;
 • Проследяването на информацията може да изложи личната ви информация на показ на непознати трети лица.

Mac вирусът QSearch

MyShopcoupon

MyShopcoupon е плъгин, който уж помага на потребителите да намерят най-добрите сделки онлайн и да спестят пари от това. Въпреки че на теория откриването на ваучери, оферти и отстъпки за пазаруване онлайн звучи като чудесна възможност, дейността на това потенциално нежелано приложение често разочарова потребителите на Mac.

Веднага след като инсталират MyShopcoupon, те бързо могат да видят, че техните браузъри се пълнят с реклами под формата на изскачащи прозорци, линкове в текста, банери, мигащи прозорци и друго натрапчиво съдържание, което прекъсва сесиите на сърфиране, вместо да помогне на потребителите да открият съответната информация или продукти, от които се интересуват.

Освен досадните реклами, MyShopcoupon също така проследява потребителите, които са инсталирали приложението. Събираната информация включва:

 • IP адрес;
 • Местоположение;
 • Бисквитки;
 • Заявки за търсене;
 • Посетени уеб страници и продължителност на посещението;
 • Линкове, върху които са кликнали;
 • Системна информация, като версии на операционната система и др. 

Въпреки че този Mac вирус не е опасен като кийлогърите и крадците на информация, той все пак може да провали сърфирането ви в мрежата и може да ви отведе до несигурни уеб страници.

Инфекцията Mac Detected TAPSNAKE 

Инфекцията Mac Detected TAPSNAKE е скам, използван да отмъква лични данни от потребителите, като ги подвежда да се обадят на определени телефонни номера. Има различни версии на този скам, който плаши потребителите, че вирусите Tapsnake, CronDNS, и Dubfishicv  са засечени в компютъра. Не трябва да се обаждате на никакви телефонни номера от подобни изскачащите прозорци или предупредителни съобщения. Тези съобщения може да изглеждат по подобен начин:

****Dont Restart Your Computer **** Не рестартирайте компютъра си****

Mac Detected TAPSNAKE infection, The Infections detected, indicate some recent downloads on the computer which in turn has created problems on the computer.Call Mac professionals at 800-130-1949 and share this code B2957E to the Technician to Fix This. (Mac засече инфекцията TAPSNAKE. Засечените инфекции показват, че новоизтеглен софтуер в компютъра създава проблеми. Обадете се на специалистите на Mac на телефон 800-130-1949 и посочете този код B2957E на техника, за да се справи с това.)

PLEASE DO NOT SHUT DOWN OR RESTART THE COMPUTER, DOING THAT MAY LEAD TO DATA LOSS AND POSSIBLE FAILURE OF THE OPERATING SYSTEM, AND POTENTIAL NON BOOTABLE SITUATION RESULTING IN COMPLETE DATA LOSS. CONTACT LIVE CERTIFIED TECHNICIANS TO RESOLVE THE ISSUE CALLING TOLL FREE: 800-130-1949 (МОЛЯ НЕ ИЗКЛЮЧВАЙТЕ И НЕ РЕСТАРТИРАЙТЕ КОМПЮТЪРА, ТОВА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ЗАГУБА НА ИНФОРМАЦИЯ И ЕВЕНТУАЛЕН СРИВ В ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА И ДО СИТУАЦИЯ, КОЯТО НЕ ПОЗВОЛЯВА РЕСТАРТИРАНЕ И ПЪЛНА ЗАГУБА НА ВСИЧКИ ДАННИ. СВЪРЖЕТЕ СЕ СЪС СЕРТИФИЦИРАН ТЕХНИК, КОЙТО ДА ОПРАВИ ПРОБЛЕМА, КАТО СЕ ОБАДИТЕ НА ТЕЛЕФОН 800-130-1949)

Затваряйте подобни прозорци, защото всяко взаимодействие с тях може да доведе до по-сериозни проблеми, отколкото Mac вируса сам по себе си. Трябва да се сдобиете с надежден инструмент против зловреден софтуер и да почистите машината си изцяло, защото всички тези симптоми често са причинени от потенциално нежелани програми – кибер натрапници, които ви дебнат.

Mac вирусът Apple Security Breach

Mac OS X е заразена (4) с вируси

Mac OS X is infected (4) by viruses е поредната кампания на социалното инженерство, базирана на заключения екран, който уж предупреждава за зловредна активност в системата. Този скам се фокусира върху това да подведе потребителите да се обадят на поддръжката, за да оправят незабавно проблема. Това обаче е скам за техническа поддръжка, който е тясно свързан с адуера. След като такъв вирус зарази системата, той я модифицира и започва да показва фалшиви предупреждения. 

Зловредният софтуер цели да открадне най-вече данни за вход на профили, друга информация като пароли или данни на кредитни карти. И все пак този скам може да се използва да зарази системата и с друг зловреден софтуер или да информира потребителя за безполезните услуги, които е получил, което става ясно чак след излизането на телефонната фактура. Имайте предвид, че съобщението, което виждате във вашия уеб браузър не е нищо друго, а скам! Игнорирайте го, за да не предоставите на хакерите дистанционен достъп до компютъра си! 

Операционните системи Mac не са имунизирани за вируси – ето как адекватно да се защитите

Както вече споменахме, най-честите инфекции които нападат операционни системи Mac са адуер и подобни потенциално нежелани програми. Въпреки че първоначално изглеждат безопасни, те могат да компрометират сигурността на устройството, а това да доведе до много по-сериозни инфекции, така че адуерът не е съвсем безопасен.

За да се защитите от фалшив софтуер, който непрекъснато показва реклами, пренасочва ви към фишинг или скам сайтове и се опитва да ви убеди, че вашият Mac е заразен, никога не изтегляйте приложения от уеб страници на трети лица и се доверявайте само на официалните източници като App Store или Chrome web store. Но дори и това не ви гарантира имунитет на Mac към нежелани програми.

Затова трябва да сте много внимателни при инсталирането на приложения, дори и на легитимни такива. Винаги четете инструкциите за инсталиране, не пропускайте стъпки и премахвайте всички предлагани по избор приложения като избирате Разширени/Потребителски настройки. 

Освен това, един от най-добрите съвети би бил да инсталирате и стартирате широкообхватен софтуер за сигурност, който ще ви предпази от най-опасните вируси за mac, а също ще поддържа системата ви актуална с последните версии. Също както и  Windows, софтуерът на Apple не е съвършен и има своите уязвимости, които хакерите могат да използват за да внедрят автоматично зловредния си софтуер. Въпреки че тези заплахи са редки, винаги е добре да поддържате системата си в готовност за справяне с  инфекции.

Научете повече за Mac вирусите в следващия раздел

Въпреки че Mac като цяло се счита за по-сигурна операционна система от Windows, това не е съвсем така. Специалистите са изчислили, че около 1 милиард компютъра използват Windows, докато приблизително 100 милиона потребителя са избрали Mac. Затова, за хакерите има смисъл да създават повече зловреден софтуер за доминиращата компютърна система.

Въпреки това вирусите за Mac никак не отстъпват що се отнася до разнообразие, сложност, разпространение и други характеристики на зловредния софтуер. В резултат могат да се определят следните категории Mac вируси:

 • Адуер
 • Браузър-похитители
 • Фалшиви системни оптимизатори 
 • Копачи на крипто валута
 • Банкови троянски коне
 • Рансъмуер
 • Крадци на информация
 • Кийлогъри и др.

Независимо от какъв вирус за Mac страда устройството ви, изключително важно е да го изтриете, тъй като тези инфекции водят до разкриване на чувствителна информация от кибер престъпници, загуба на пари, инсталация на зловреден софтуер и др. Освен това компютърът ви може да бъде включен в ботнет мрежа, което да го превърне в неуморна спам машина, която разпраща фалшиви съобщения до всички контакти във Фейсбук, имейли, скайп и др. 

За повече информация и за видовете Mac вируси, вижте категорията Mac вируси.

Изтрийте Mac вируса от системата си, за да се предпазите от допълнителни проблеми

Ако системата ви показва симптоми на инфекция, трябва незабавно да предприемете действия и да премахнете Mac вируса от компютъра си. И все пак има два различни начина да унищожите инфекцията – ръчен и автоматичен. И двата начина са достатъчно ефективни, като вторият може да предпази потребителите и от бъдещи инфекции.

Ако вашата операционна система Mac страда от браузър-похитител или адуер, най-вероятно ще успеете да премахнете Mac вируса като просто изхвърлите нежеланото приложение в кошчето и почистите папките /Library/LaunchAgents, /Library/Application Support и /Library/LaunchDaemons. Въпреки това, ако не сте сигурни как да го направите, може да инсталирате софтуер за сигурност и автоматично да премахнете нежеланите приложения.

Освен това, по-сериозни заплахи като троянски коне и подобни на тях вируси могат да направят значителни модификации в Mac системите, поради което ръчното премахване на тези инфекции може да се окаже почти невъзможно. Затова изтеглете SpyHunter 5Combo Cleaner или Malwarebytes, за да се отървете от Mac вируса завинаги и след това сканирайте устройството си с ReimageIntego за най-добри резултати.

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.
Екранна снимка на Mac вирусът
Mac вирусът

Упътване за ръчно премахване на Mac вируси:

Премахване на Mac от Mac OS X система

За да изтриете Mac вируса от устройството си, следвайте тези стъпки:

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за Mac или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на Mac от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за Mac и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на Mac. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахнете вируса Mac от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, Mac трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на Mac от Mozilla Firefox (FF)

Определени инфекции може да променят настройките на Mozilla Firefox и да станат устойчиви дори и след премахването на основния зловреден софтуер. Затова рестартирайте Mozilla Firefox след като сте изтрили вируса:

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете Mac и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 4. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на Mac. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на Mac от Google Chrome

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете Mac и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 4. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 5. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 6. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 7. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на Mac. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на Mac от Safari

За да сте сигурни, че в Safari не са останали никакви елементи от тази инфекция, рестартирайте като следвате тези стъпки:

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за Mac или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 4. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на Mac. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-mac-virus.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за Mac virus

Your email address will not be published. Required fields are marked *