Степен на сериозност:  
  (10/100)

Премахнете The Smart Search (Инструкции за премахване на вирус) - актуализирано Jan 2021

Smart Search е браузър-похитител, който се опитва да превземе някои от най-популярните браузъри

Изображение на The Smart Search

Smart Search е потенциално нежелана програма (PUP), която е предназначена да похищава най-популярните браузъри, в това число Safari, Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer и др. Това съмнително приложение се разпространява чрез браузър-разширение, което незабавно променя настройките на браузъра и пренасочва към сайта search-smart.work. С други думи, потребителите са принудени да сърфират с неистинска търсачка, която предоставя модифицирани резултати от търсенето. Същевременно потребителите активно търсят ефикасен начин за премахването на Smart Search от Mac, тъй като тази потенциално нежелана програма може да се окаже изключително упорита. Затова е добре да бъдете внимателни и да защитите системата си от този браузър-похитител.

Наименование The Smart Search
Тип Браузър-похитител
Ниво на опасност Средно. Извършва промени в браузъра, за да остане по-продължително време в системата
Свързва се с thesmartsearch.net
Сайт за пренасочване search-smart.work
Потенциални опасности Тази потенциално опасна програма може да прави пренасочвания към зловредни уеб страници, да показва променени резултати от търсенето и досадни реклами. В резултат на това потребителите могат да се сблъскат с ненадеждно сърфиране и мудна компютърна система
Разпространение Разпространява се като разширение за браузър чрез метода бандлинг
Премахване Тъй като този браузър-похитител може да се окаже доста упорит, съветваме ви да изтеглите ReimageIntego за да деинсталирате The Smart Search

Smart Search обещава “По-бързо и по-чисто търсене”. Създателите на този браузър-похитител се опитват да убедят потребителите, че приложението е полезно. Обаче основната цел на авторите е да извлекат парична печалба за сметка на компрометираните браузъри на жертвите. Затова потребителите трябва да премахнат Smart Search и разширението му от компютрите си веднага щом го забележат.

Похитителят Smart Search обикновено задава за URL адрес, търсачка и начална страница сайта search-smart.work, който след това пренасочва потребителите към yahoo.com. Това се прави, за да се следят навиците на сърфиране на потребителите и след това резултатите от търсенето да бъдат манипулирани според тези предпочитания. По този начин потребителите са изложени на съдържание на трети лица при всяка сесия на сърфиране. 

Пренасочване от The Smart Search

Тази потенциално нежелана програма записва различни видове не-лична информация, в това число и:

 • заявки за търсене;
 • IP адрес;
 • използвано ISP;
 • местоположение;
 • Други.

Продължителното шпиониране е с цел да се разучат навиците на сърфиране на жертвата и тази информация евентуално да бъде споделена с трети лица. Тези данни са ценни за маркетинга, тъй като персонализираните реклами помагат да се увеличи трафика към свързани уеб страници и да се генерират печалби от плащане за клик (pay-per-click) за създателите на Smart Search.

Изображение на The Smart Search

Най-опасната функция на вируса Smart Search е, че рекламира или пренасочва потребителите към зловредни уеб страници. Тези домейни могат да съдържат зловреден софтуер и да заразят компютъра на потребителя с опасни вируси, като например рансъмуер. Имайте предвид, че последните проучвания показват, че този браузър-похитител активно се цели в потребителите на операционна система Mac OS X. Затова сме подготвили подробни инструкции, които да помогнат за премахването на Smart Search от Mac. Ще ги намерите по-долу.

Ако това, което вече споменахме за дейността на The Smart Search не ви е достатъчно, имайте предвид, че може да се сдобиете и с кийлогър, който записва всеки клавиш, който сте натиснали и може да открадне лична информация като пароли за социални платформи, онлайн банкиране и други пароли. Тази дейност е опасна, тъй като никога не знаете кой ще се се сдобие с личната ви информация. Тя може да бъде използвана за редица нелегални дейности, като кражба на самоличност например.  

Браузър-похитителят The Smart Search

Освен това, пренасочването на Smart Search е тясно свързано с thesmartsearch.net. По-рано домейнът е бил използван като търсачка за разширението. В момента, обаче, дейността му е свързана с незабавното пренасочване на потребителите към съмнителни уеб страници. Съветваме ви да се въздържате от използването на уеб страница, към която сте били пренасочени или направо да затворите браузъра. 

В общи линии не си заслужава да си губите времето с това разширение. То няма да ви предостави “По-бързо и по-чисто търсене” и няма да подобри сърфирането ви. Тъй като всички търсения се пренасочват към yahoo.com, по-добре е направо да използвате официалната търсачка, която няма да ви пренасочи към съмнителни домейни. Затова в никакъв случай не отлагайте премахването на Smart Search. Може да деинсталирате нежеланото приложение с помощта на надежден инструмент за сигурност като ReimageIntego.

Вирусът The Smart SearchThe Smart Search е потенциално нежелана програма, която се разпространява като разширение за браузър с помощта на техниката бандлинг.

Злонамерени браузър разширения се крият в инсталаторите на безплатен софтуер

Може да се чудите как браузър-похитителите попадат в системата, но отговорът е много прост – ненадеждни разширения за браузър се добавят като допълнителни компоненти към приложения на трети лица. Създателите им ги групират (бандлинг) и ги предлагат като един продукт. Затова много потребители не успяват да различат опитите за проникване на потенциално нежелана програма в компютрите им.  

Ако искате да избегнете браузър-похитители, най-важното нещо е да наблюдавате инсталацията на допълнителни компоненти. В противен случай може да попаднете на съмнителни приложения в компютъра си и ще се наложи да предприемете действия, за да се отървете от тях.

Специалистите предлагат два начина за деинсталирането на The Smart Search 

По-голямата част от потребителите не са инсталирали тази потенциално нежелана програма по собствено желание. Тъй като инфекцията е доста упорита, на тях им се налага да водят своеобразна битка за премахването на The Smart Search. За щастие специалистите по компютърна сигурност предлагат два начина, за да се отървете лесно от браузър-похитителя. 

Първият метод изисква да изтеглите професионална програма за премахване на зловреден софтуер и да я инсталирате на компютъра си. След това сканирайте системата за потенциално нежелани програми и оставете антивирусния инструмент безопасно да премахне The Smart Search. Този метод за премахване отнема едва няколко минути, след което компютърът ви ще бъде чист от браузър-похитители. 

Другият начин е да премахнете сами The Smart Search от Mac или Windows. И все пак не всички потребители са достатъчно опитни, за да го направят без помощ. Затова ви съветваме внимателно да следвате инструкциите за ръчно премахване, които са дадени в края на статията.  

Може да премахнете, нанесените от вируса щети, като използвате ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner и Malwarebytes са подходящи за откриване на потенциално нежелани програми и вируси, заедно с всичките им файлове и записи в регистрите, които са свързани с тях.

Специално предложение
действай сега!
Свали
Reimage Гарантирана
Удовлетвореност
Свали
Intego Гарантирана
Удовлетвореност
Съвместим с Microsoft Windows Supported versions Съвместим с OS X Supported versions
Какво да правим, ако не успеем с премахването?
Ако не сте успели да се справите с щети, нанесени от вирус, с помощта на Reimage Intego, задайте своите въпроси на екипа ни по поддръжка и дайте колкото се може повече подробности.
Reimage Intego разполага с безплатен неограничен скенер. Reimage Intego предлага по-пълен скенер само след закупуване на платената версия. Когато безплатният скенер открие проблеми, може да ги поправите като използвате безплатната функция за ръчно възстановяване или да закупите пълната версия, за да ги поправите автоматично.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Reimage, може да опитате с SpyHunter 5.
Допълнителен софтуер
Различните програми имат различни цели. Ако не успеете да поправите повредените файлове с Intego, може да опитате с Combo Cleaner.

Упътване за ръчно премахване на The Smart Search:

Премахване на The Smart Search от Windows системи

Ако искате да деинсталирате потенциално нежеланата програма от операционна система Windows, следвайте тези инструкции:

 1. Натиснете Start Control Panel Programs and Features (ако сте Windows XP потребител, натиснете Add/Remove Programs). Натиснете 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ако сте 'Windows XP' потребител, натиснете 'Add/Remove Programs').
 2. Ако сте Windows 10 / Windows 8 потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като Quick Access Menu се покаже, изберете Control Panel и Uninstall a Program. Ако сте 'Windows 10 / Windows 8' потребител, натиснете дясно копче на долния ляв ъгъл на екрана. След като 'Quick Access Menu' се покаже, изберете 'Control Panel' и 'Uninstall a Program'.
 3. Изтрийте The Smart Search и свързани програми
  Тук потърсете The Smart Search или други наскоро добавени подозрителни програми.
 4. Изтрийте ги и натиснете OK, за да запазите промените. Натиснете дясно копче на всеки съмнителен елемент и натиснете 'Uninstall'
 5. Премахнете The Smart Search от преките пътища на The Smart Search
  Дясно копче на прекия път на Mozilla Firefox и изберете Properties. Натиснете дясно копче на иконката на браузъра и натиснете 'Properties'
 6. Отидете на Shortcut раздел и вижте полето Target. Изтрийте зловредни линкове, свързани с Вашия вирус. Изберете 'Shortcut' таб и изтрийте 'http://isearch.babylon.com...' или други съмнителни линкове

Повторете гореспоменатите стъпки за всички преки пътища на браузърите Ви, включително Internet Explorer и Google Chrome. Уверете се, че сте проверили всички места на тези преки пътища, включително десктоп, старт меню и таскбар.

Премахване на The Smart Search от Mac OS X система

Може да премахнете The Smart Search от Mac като следвате тези стъпки:

 1. Ако използвате OS X, натиснете Go горе вляво и изберете Applications. Натиснете 'Go' и изберете 'Applications'
 2. Изчакайте, докато видите папката Applications и гледайте за The Smart Search или други съмнителни програми. Сега натиснете дясно копче на всяко подобно въведение и изберете Move to Trash. Натиснете върху всяко зловредно въведение и изберете 'Move to Trash'

Премахване на The Smart Search от Internet Explorer (IE)

 1. Премахнете опасни приставки
  Отворете Internet Explorer, натиснете на зъбното колело (IE меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Manage Add-ons. Натиснете меню и изберете 'Manage add-ons'
 2. Ще видите Manage Add-ons прозорец. Тук потърсете за The Smart Search и други подозрителни приставки. Изключете тези въведения, като натиснете Disable: Дясно копче на всеки зловреден елемент и изберете 'Disable'
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете върху зъбното колело (меню) в горния десен ъгъл на браузъра и изберете Internet Options. Останете в General таб.
 4. Тук, премахнете зловредни линкове и въведете предпочитано име на домейн. Натиснете Apply, за да запазите промените. изтрийте зловредни линкове, въведете желано име на домейн и натиснете 'Apply', за да запазите промените
 5. нулирай Internet Explorer
  Натиснете зъбното колело (меню) отново и изберете Internet options. Отидете в таба Advanced.
 6. Тук изберете Reset.
 7. Когато сте в нови прозорец, проверете Delete personal settings и изберете Reset отново, за да завършите премахването на The Smart Search. Отидете в 'Advanced' таба и натиснете 'Reset'. Сега изберете 'Delete personal settings' и натиснете 'Reset' отново

Премахване на The Smart Search от Microsoft Edge

Рестартирайте настройките на Microsoft Edge (Метод 1):

 1. Пуснете Microsoft Edge и цъкнете на More (трите точки в горния десен ъгъл на екрана).
 2. Кликнете върху Settings, за да отворите повече опции.
 3. Веднъж щом се появи екрана Settings, цъкнете върху Choose what to clear под опцията Clear browsing data. Отидете в Настройки и изберете 'Choose what to clear'
 4. Тук изберете какво искате да премахнете и кликнете Clear. Изберете бутона 'Clear'
 5. Сега трябва да кликнете с десен бутон върху Start (Windows логото). Тук изберете Task Manager. Отворете старт менюто и изберете 'Task Manager'
 6. Като сте в таба Processes, потърсете Microsoft Edge.
 7. Цъкнете с десен бутон и изберете опцията Go to details. Ако не виждате опцията Go to details, цъкнете More details и повторете предните стъпки. Дясно копче на 'Microsoft Edge' и изберете 'Go to details' Изберете 'More details' ако 'Go to details' не се появи
 8. Когато се появи таба Details, намерете всяко въведение с името Microsoft Edge в него. Дясно копче и изберете End Task, за да спрете тези въведения. Намерете въведения от Microsoft Edge и изберете 'End Task'

Рестартиране на браузъра Microsoft Edge (Метод 2):

Ако Метод 1 не Ви помогне, трябва да използвате подробния метод за рестартиране на Edge.

 1. Забележка: трябва да направите копие на данните си преди да използвате този метод.
 2. Намерете тази папка на компютъра си: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Изберете всяко въведение, запазено там и цъкнете дясно копче. След това опцията Delete. Отидете в папката на Microsoft Edge на компютъра Ви, десен бутон на всяко въведения и изберете 'Delete'
 4. Кликнете Start (Windows логото) и напишете window power в реда Search my stuff.
 5. Дясно копче на Windows PowerShell и изберете Run as administrator. Намерете Windows PowerShell, дясно копче и изберете 'Run as administrator'
 6. След като сте администратор: прозорец на Windows PowerShell се появява, след което трябва да поставите тази команда след PS C:\WINDOWS\system32> и да натиснете Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Копирайте нужната команда и натиснете 'Enter'

След като тези тъпки бъдат завършени, The Smart Search трябва да е премахнат от Microsoft Edge браузъра Ви.

Премахване на The Smart Search от Mozilla Firefox (FF)

Не забравяйте да нулирате настройките на Firefox.

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Mozilla Firefox, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Add-ons Extensions. Натиснете меню и изберете 'Add-ons'
 2. Тук, изберете The Smart Search и други съмнителни приставки. Натиснете Remove, за да изтриете тези въведения. Изберете 'Extensions' и потърсете зловредни въведения. Натиснете 'Remove', за да се отървете от всяко от тях
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Натиснете меню (горе вдясно), изберете Options General.
 4. Тук изтрийте зловредни линкове и въведете предпочитан уебсайт или натиснете Restore to default/
 5. Натиснете OK, за да запазите промените. Докато сте в 'General' раздела, изтрийте зловредните линкове от 'Home Page' или кликнете на 'Restore to Default'. Кликнете на 'OK', за да запазите промените
 6. нулирай Mozilla Firefox
  Натиснете Firefox меню горе вляво и натиснете въпросителната. Тук, изберете Troubleshooting Information. Влезте в менюто и след това в '?'. Изберете 'Troubleshooting Information'
 7. Сега ще видите Reset Firefox to its default state съобщение с Reset Firefox бутон. Натиснете този бутон няколко пъти и завършете премахването на The Smart Search. Натиснете 'Reset Firefox' няколко пъти

Премахване на The Smart Search от Google Chrome

 1. Изтрийте зловредни приставки
  Отворете Google Chrome, натиснете на иконката на менюто (горе вдясно) и изберете Tools Extensions. Влезте в менюто. Изберете 'Tools' и 'Extensions'
 2. Тук, изберете The Smart Search и други зловредни приставки и изберете иконката с кофата, за да ги изтриете. Гледайте за зловредни въведения и изтрийте всяко едно като натиснете върку иконката с кофа
 3. Променете началната си страница и търсачката по подразбиране, ако е била променена от вируса
  Натиснете на иконката на менюто и изберете Settings.
 4. Тук, гледайте за Open a specific page or set of pages под On startup опция и кликнете на Set pages. След като влезете в менюто и 'Settings', изберете 'Set pages'
 5. Сега би трябвало да видите друг прозорец. Тук, изтрийте зловредни търсачки и въведете тази, която искате да използвате като главна страница. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 6. Изберете менюто отново и след това Settings Manage Search engines под секция Search. Докато сте в 'Settings', изберете 'Manage search engines...'
 7. Докато сте в Search Engines..., премахтете зловредни сайтове за търсене. Трябва да оставите само Гугъл или Вашия предпочитан домейн. Натиснете 'X', за да премахнете зловредни линкове
 8. нулирай Google Chrome
  Кликнете на менюто горе вдясно на Вашия Google Chrome и изберете Settings.
 9. Скролнете надолу до края на страницата и натиснете Reset browser settings. Докато сте в 'Settings', скролнете надолу до 'Reset browser settings' и го кликнете
 10. Натиснете Reset, за да потвърдите действието и да завършите премахването на The Smart Search. Кликнете на 'Reset', за да завършите премахване то

Премахване на The Smart Search от Safari

 1. Премахни опасни разширения
  Отворете Safari уеб браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво на екрана. След като направите това, изберете Preferences. Натиснете 'Safari' и изберете 'Preferences'
 2. Тук, изберете Extensions и гледайте за The Smart Search или други съмнителни въведения. Кликнете на Uninstall, за да се отървете от всяко от тях. Отидете на 'Extensions' и изтрийте зловредните приставки
 3. Променете началната си страница, ако е била променена от вируса:
  Отворете Вашия Safari уеб браузър и кликнете върху Safari в менюто. Тук, изберете Preferences както беше показано по-рано и изберете General.
 4. Тук вижте полето Homepage. Ако е променено от The Smart Search, премахнете нежелания линк и въведете, този, който искате да използвате за търсенията си. Не забравяйте да включите "http://", преди да въведете адреса на страницата. Докато сте в 'General', изтрийте зловредните линкове и въведете желано име на домейн
 5. нулирай Safari
  Отворете Safari браузър и кликнете на Safari в менюто горе вляво. Тук, изберете Reset Safari.... Натиснете 'Safari' и изберете 'Reset Safari...'
 6. Сега ще видите подробен диалогов прозорец, пълен с опции за рестартиране. Всички тези опции обикновено са отбелязани, но можете да изберете кои от тях искате да рестартирате. Натиснете Reset, за да завършите процеса по премахване на The Smart Search. Изберете всички опции и кликнете на 'Reset'

Не позволявайте на правителството да ви шпионира

Правителствата имат много причини за проследяване на потребителски данни и шпиониране на гражданите, затова е добре да се замислите и да разберете повече за съмнителните практики за събиране на информация. За да избегнете нежелано проследяване или шпиониране, трябва да бъдете напълно анонимни в Интернет. 

Може да изберете различно местоположение, когато сте онлайн и имате достъп до желани материали без ограничение на специфично съдържание. Може да се радвате на Интернет връзка без рискове да бъдете хакнати, като използвате VPN услугата Private Internet Access.

Управлявайте информацията, която може да бъде използвана от правителството или трети страни и сърфирайте в мрежата без да бъдете шпионирани. Дори да не участвате в някакви незаконни дейности или се доверявате на избора си на услуги и платформи, имайте едно наум за собствената си сигурност и вземете превантивни мерки като използвате VPN услуга.

Архивиране на файлове в случай на атака на зловреден софтуер

Компютърните потребители могат да понесат различни загуби, които се дължат на кибер инфекции или на техни собствени грешки. Софтуерни проблеми, причинени от зловреден софтуер или загуба на информация, дължаща се на криптиране, могат да доведат до различни последици за устройството ви или дори до непоправими щети. Когато разполагате с адекватни актуални резервни файлове лесно може да се възстановите след подобен инцидент и да се върнете към работата си.

Актуализациите на резервните файлове след всяка промяна в устройството са изключителни важни, за да може да се върнете на точното място, на което сте спрели работа, когато зловреден софтуер или друг проблем с устройството е причинило загуба на информация или е прекъснало работата ви.

Когато разполагате с предишна версия на важен документ или проект, може да избегнете чувството на безсилие и стреса. Доста е полезно в случай на изненадваща зловредна атака. Използвайте Data Recovery Pro за възстановяване на системата.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Ако това безплатно упътване за премахване Ви е помогнало и сте доволни от нашата услуга, моля подкрепете ни, като направите дарение, за да продължим да поддържаме услугата. Дори най-малката сума ще бъде оценена.

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Източник: https://www.2-spyware.com/remove-the-smart-search.html
Ръководства за премахване на други езици

Вашето мнение за The Smart Search

Your email address will not be published. Required fields are marked *