Какво е браузърни хайджакъри и как да го премахна?

от Гейбриъл Е. Хол - - Обновено | Тип: Браузърни хайджакъри
12

Браузърният хайджакър е потенциално нежелана програма, обикновено браузърен плъгин или добавка, която предизвиква модификации в настройките на браузъра. Подобни програми започват активността си като променят началната страница, търсачката по подразбиране и страницата при нов раздел. След като хайджакъра приключи с тези промени, той апочва да пренасочва хората към предопределени сайтове с цел повишаване на популярността им. Промотирайки тези сайтове и помагайки им да покачат трафика си, разработчиите на хайджакърите печелят пари. За нещастие няма гаранция, че подобни сайтове са легитимни и безвредни.

Почти всички браузърни хайджакъри могат да събират информация за браузърните навици на хората. Подобни програми знаят какви термини ползвате при търсене, какви сайтове посещавате, какви файлове качвате, каква информация въвеждате и подобни данни, които се смятат за нелична информация (Non-PII). Въпреки това различни версии на браузърни хайджакъри могат да опитат да събират лична информация и да я разкриват на непознати страни. Може да се каже, че всички програми, категоризирани като браузърни хайджакъри, се разпространяват с рекламни цели. Ако искате да защитите личното си пространство и да подобрите сигурността на компютъра си, трябва да премахнете браузърния хайджакър от системата си.

Browser hijackers

Ефект върху системата и производителността на компютъра

Веднъж щом хайджакъра влезе в системата, обикновено предизвиква следните дейности:

  • Модифициране на всеки от браузърите Ви. Когато сте инфектирани с браузърен хайджакър, очаквайте да откриете непозната начална страница, търсачка по подразбиране и страница на нов раздел. Освен това браузърните хайджакъри също така могат да добавят или премахват отметки. Тези дейности се извършват без одобрението на потребителя.
  • Пренасочвания към непознати сайтове. Браузърните хайджакъри най-често се ползват за пренасочване на хората към предопределени сайтове, като по този начин ги промотират. Този ефект се получава, като се показват променени резултати от търсенията и понякога дори блокиране на надеждни сайтове. Внимавайте, защото няма гаранция, че всеки такъв сайт е безвреден и тези пренасочвания сериозно могат да намалят сигурността на компютъра.
  • Събиране на нелична информация. Подобно на адуерните програми, браузърните хайджакъри могат да опитат да записват информация, свързана с активността на хората в нета, като например посетени сайтове, добавена там информация, IP адрес, местоположение, браузърен тип и т.н. Въпреки това измамниците могат да използват подобен софтуер и за получаване на информация за логин, информация за контакти и други конфиденциални детайли.
  • Предотвратяване на премахване от системата. Обикновено браузърните хайджакъри нямат опция за деинсталиране. Може дори да разчитат да браузърни помощни обекти, което може да предизвика тяхната повторна поява след рестартиране на афектираната компютърна система.
  • Проблеми, свързани със стабилността и производителността на системата. Повечето браузърни хайджакъри забавят браузъра и производителността на компютъра, защото някои от тях са зле програмирани. Когато сте инфектирани с подобен браузърен хайджакър, може да забележите проблеми със стабилността, грешки, цялостни проблеми с производителността.

Методи за разпространение на браузърните хайджакъри

Има четири основни нчини за разпространение на браузърните хайджакъри:

Фриуер, шеруер и програми с реклами. Внимавайте, защото има много различни мениджъри за свалянията, програми за видео стрийминг, програми за видеозапис и подобни безплатни софтуери, които са звързани със съмнителни браузърни приставки и ленти с инструменти. Дори надеждни продукти могат да се нагласят да мамят хората да си променят браузърните настройки по подразбиране.

Подвеждащи официални сайтове. Може да искате да си свалите подвеждаща програма, смятана за хайджакър, ръчно. Моля, проверете си търсачката, лентите с инструменти, браузърните приставки и екстензии, преди да я инсталирате на компютъра си. Винаги можете да проверите в Гугъл имато и да видите какво мислят други хора за нея.

Програми от адуерен тип. Тези потенциално нежелани програми също се използват за разпространение на браузърните хайджакъри като допълнителен компонент. Първо, не препоръчваме да сваляте адуер на системата си. Също така, ако мислите, че агресивните реклами не са лошо нещо, трябва да следите инсталационния процес на подобен софтуер, защото лесно може да инсталирате браузърен хайджакър на компютъра си.

Фалшиви изскачащи реклами. Някои браузърни хайджакъри се разпространяват с помощта на фалшиви реклами, които съобщават за липсващи ъпдейти. Ако изскачаща нотификация твърди, че вашата Java, Flash Player или FLV Player трябва да се обновят, трябва да го игнорирате, защото това може да е просто трик за разпространение на опасни програми. Веднъж щом жертвата кликне на подобна реклама, зловредни скриптове инсталират браузърния хайджакър или подобна потенциално нежелана програма.

Най-типичните браузърни хайджакъри

delta-homes.com: Хиляди хора са афектирани от този зловреден браузърен хайджакър. Разпространява се в пакет както с легитимни, така и със зловредни програми, затова не е изненада, че има толкова много потебители, които са го открили на компютъра си без позволение за инсталация. Последната версия на Delta Homes вирусът може да бъде премахната само с помощта на обновен анти-спайуер.

mystartsearch.com: Друг пример за браузърен хайджакър. Независимо колко атрактивно изглежда, рекламите, показвани чрез него могат да за опасни. Mystartsearch може да бъде премахнат или ръчно, или автоматично, но изследователите от 2spyware препоръчват да използвате втория вариант. В противен случай не може да сте сигурни, че всички допълнителни компоненти, включително браузърните хелпър обекти, са премахнати от компютъра.

dregol.com: трябва да внимавате с тази търсачка, понеже може да хайджаква всеки браузър без позволението Ви. След това може да Ви следи и да събира информация за Вас. Никога не се знае каква информация се събира с помощта на тази програма и къде отива после.

Какво да правите, ако смятате, че компютърът Ви е инфектиран

Можете да премахнете браузърен хайджакър по два начина – ръчно или автоматично. Ето и повече за тях:

Автоматично премахване: Най-лесният начин на предотвратите инфилтрация на браузърен хайджакър, е да инсталирате надежден анти-спайуер. Същото може да бъде казано за премахването на подобни потенциално нежелани програми. Трябва да мислите за ръчно премахване на браузърен хайджакър само ако разбирате от технологии и сте опитен компютърен потребител. Подобни програми обикновено се разпространяват в пакет с различни компоненти, които трудно могат да са намерени в типичните локации, като например мениджъра на приложенията.

Ръчно премахване: Екипът на 2spyware винаги се опитва да тества различни примери за браузърни хайджакъри. Въпреки това в редки случаи дори най-точните стъпки за премахване не успяват да се правят. Това е, защото разработчиците периодично обновяват браузърните хайджакъри и подобни потенциално нежелани програми. Ако смятате, че сте достатъчно напреднал, за да намерите всеки един компонент на браузърен хайджакър, сте добре дошли да използвате упътването за ръчно премахване, предоставено под описанието на всеки браузърен хайджакър.

Най-нови вируси добавени в базата данни

Премахване на вируса Search.pikatika.com

Браузър-похитителят Search.pikatika.com цели да компрометира вашия Mac и да ви показва реклами Search.pikatika.com се представя за традиционна търсачка, въпреки че е ненадежден браузър-похитител, който се разпространява чрез съмнителни софтуерни пакети.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-pikatika-com/">Още
Браузърни хайджакъри Вируси   септември 25, 2017

Отървете се от вируса Search.searchytdav.com

Факти, които знаем за браузър-похитителя Search.searchytdav.com  Search.searchytdav.com е потенциално нежелана компютърна програма, разработена от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-searchytdav-com/">Още
Браузърни хайджакъри Вируси   септември 11, 2017

база данни от Браузърни хайджакъри

септември 04, 2017

Вирусът NavSmart.info

Мога ли да ползвам NavSmart.info като начална страница? Вирусът NavSmart.info може да изглежда като страхотен инструмент за търсене из мрежата. Всъщност обаче трябва да стоите възможно най-далече от тази търсачка. Според експерти по сигурността програмата трябва да бъде третирана като браузърен хайджакър, защото може да Ви показва променени резултати от търсенията и... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-navsmart-info/">Още
септември 04, 2017

Firefox-пренасочващ вирус

Основни факти за Пренасочващият Firefox вируса Пренасочващият< a class="more_link" href="https://virusi.bg/firefox-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%89-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81/">Още
септември 01, 2017

Пренасочващ вирус Wyciwyg

Пренасочващият вирус Wyciwyg притеснява потребителите на Mozilla Firefox Пренасочващият< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%89-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81-wyciwyg/">Още
август 31, 2017

Вирусът Time-to-read.ru

Заслужава ли си да добавим Time-to-read.ru към браузъра си? Вирусът Time-to-read.ru е браузър-похитител, който е създаден, за да подведе руските потребители, че това е надеждна търсачка. Всъщност, търсачката не е нищо повече от потенциално нежелана програма, която се използва, за да генерира приход от плащане за клик . Също така, тази търсачка лесно може да създаде ха... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-time-to-read-ru/">Още
август 29, 2017

Feed.snowbitt.com

Вирусът Feed.snowbitt.com може да атакува операционна система Mac OS X Feed.snowbitt.com е съмнителна търсачка, която се представя, че подобрява удоволетвореността от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/feed-snowbitt-com/">Още
август 23, 2017

вирусът Safe Finder

Бъдете внимателни с търсачката Safe Finder! Safe Finder е потенциално нежелана програма , която отскоро се разпространява в интернет. Има много потребители, които вече са били принудени да инсталират< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-safe-finder/">Още
август 22, 2017

Вирусът YourSites123.com

Основни факти за вируса Yoursites123.com: Технически вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-yoursites123-com/">Още
август 21, 2017

Вирусът Swapgame.net

Swapgame.net предлага игри и търсачка, но всъщност генерира рекламни приходи Вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-swapgame-net/">Още
август 18, 2017

Вирусът Securesurfs.biz

Не се доверявайте на резултатите от търсенето предоставяни от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-securesurfs-biz/">Още
август 16, 2017

Вирусът Alientab.net

Alientab превзема уеб браузърите и ви принуждава да използвате съмнителна търсачка Alientab е ненадеждно разширение, което може да ви подведе да го инсталирате поради добре изглеждащия си външен вид.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-alientab-net/">Още
август 15, 2017

Вирусът yeabests.cc

Последна информация за вируса yeabests.cc Вирусът yeabests.cc се представя за легитимна търъсачка, която предлага подобрени резултати при търсене от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-yeabests-cc/">Още
август 07, 2017

Пренасочващият вирус Plusnetwork.com

Мога ли да използвам Plusnetwork.com за търсене в мрежата? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81-plusnetwork-com/">Още
август 07, 2017

Вирусът Nginx

Вирусът Nginx се маскира като празна страница Вирусът Nginx функционира като съмнителен уеб скрипт, който поразява всички по-популярни браузъри като Google Chrome, Internet Explorer и Mozilla Firefox. Може да бъдете пренасочени към празна страница, ако често посещавате домейни за онлайн пазаруване. Основната цел на този вирус все още не е много ясна, тъй като потреб... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-nginx/">Още
август 07, 2017

Вирусът Search.myquickconverter.com

Какво представлява My Quick Converter и защо трябва да избягвате тази съмнителна търсачка Search.myquickconverter.com е браузър-похитител, който се представя за легитимна търсачка.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-myquickconverter-com/">Още
август 04, 2017

Вирусът Workno.ru

Какво знаем до момента за Workno.ru? Вирусът Workno.ru е браузър-похитител, който се разпространява главно в руско-говорящите страни. И все пак, той може да проникне в почти всеки компютър, тъй като се разпространява като допълнителен компонент към безплатен софтуер. За да видите тези компоненти, трябва да сте много внимателни, когато изтегляте такива безплатни прог... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-workno-ru/">Още
август 03, 2017

Вирусът Ecosia.org

Вирусът Ecosia не трябва да бъде оставян да променя началната ви страница Вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-ecosia-org/">Още
август 03, 2017

Пренасочващ вирус Safari

Пренасочващият вирус Safari търси слабости в браузъра ви Пренасочващият< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%89-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81-safari/">Още

Информацията е обновена на: 2016-08-18

Източник: http://www.2-spyware.com/browser-hijackers-removal

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук